'03 Buick Century - Electrical Problem? - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Buick When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-11-2016, 02:44 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DonFeltner is on a distinguished road
Exclamation '03 Buick Century - Electrical Problem?

I'm hoping for some help, I'm stuck. When I got the vehicle a couple years ago it had an aftermarket remote starter already installed. That may or may not have anything to do with my issue, just an FYI. Last month, when it was cold, I used the remote starter, waited a bit then went to the vehicle. It was not started, I put the key in ignition and could hear the starter solenoid clicking, but no start. At that time I could hear the fuel pump prime when the turning key to on position, all dash lights and headlights were fine. The next week, I tried again, with key in on position I could hear the fuel pump prime sporadically and dash lights and "ding ding" sound coming on and off, could still hear starter solenoid when turning key. Week after that when turning key to on position, I do not hear the fuel pump prime, all dash lights are fine, and now no starter solenoid.

What I've done so far:
checked battery at advance - tested fine but it'* old
checked starter at advance - tested fine
checked fuses and swapped relays
checked ground on starter and body
replaced ignition switch
unhooked wires from remote starter with and without new ignition switch
can turn key to on and jump starter, physically turns over but no start
tried jumper cables
reset security lockout (at least I think, security light does not blink or stay on when turning key)

I'm no mechanic by far, but have a haynes manual and tools ... any help would be appreciated, I live far from the nearest GM dealer.

Don
DonFeltner is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2016, 06:50 PM   #2
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,648
Thanked 1,000 Times in 776 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Check for voltage at the starter solenoid when turning the key.
Mike is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Mike For This Useful Post:
Tech II (03-12-2016), WilliamE (03-13-2016)
Old 03-12-2016, 09:53 PM   #3
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,147
Thanked 782 Times in 611 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

Agree with Mike, check for power at the purple wire going to the "*" terminal, of the starter solenoid, with the key in the crank position......if no power, apply ebrake, and try to start in Neutral.......if still no power, try swapping a relay with the crank relay......

Also, with the key in the "on" position(don't crank), does the SECURITY light go out after 3-5 seconds....



Attached Thumbnails
'03 Buick Century - Electrical Problem?-0996b43f802414eb.gif  
Tech II is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tech II For This Useful Post:
WilliamE (03-13-2016)
Old 03-14-2016, 08:14 AM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DonFeltner is on a distinguished road
Default

Voltage at solenoid good. Tried starting in neutral, no luck. Swapped relays, still no start. I'll have to check the security light again, owner'* manual said it would be blinking if it was a security lock out. I reset the security lockout previously thinking it might be that (left key in on position 10 minutes until it "dings" and resets).
DonFeltner is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2016, 01:35 PM   #5
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,147
Thanked 782 Times in 611 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

If voltage at the starter/solenoid is good, you need a starter....
Tech II is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tech II For This Useful Post:
WilliamE (03-14-2016)
Old 03-14-2016, 09:26 PM   #6
Senior Member

True Car Nut
 
WilliamE's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: VA
Posts: 3,087
Thanked 418 Times in 376 Posts
WilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond repute
Default

I recommend going ACDELCO 3371030 for the starter.
If money is tight you could get the TYC 106491, but I would really try to get the Delco one.
WilliamE is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Buick Century Acceleration Problem! bobbi Buick 10 03-18-2014 05:57 PM
01 Buick Century Dash light problem Fabman Buick 2 03-16-2014 01:30 PM
94' Buick Century - Shifting Problem fspialek Buick 2 07-15-2013 06:56 PM
1998 Buick Century - air conditioner problem Golf123 Buick 2 06-28-2011 09:07 AM
buick 2003 century interminent problem bigmoe9 Buick 2 08-23-2010 10:45 AM


Tags
2003, buick century, electrical problem, help me please, won't start

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:13 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.