wont start again after driving +more problems - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-23-2005, 07:01 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
femmemetale is on a distinguished road
Default wont start again after driving +more problems

new to the forum,thanks.
I have a problem driving me so crazy i am about ready to give up and sell it but i love her soo much.this used to happen every so often,but now,everyday. ive had her for a year.

1. first time in one day she starts fine. ill drive and stop somewhere,then when i go to start her back up,sometimes it starts,sometimes it wont. what i get is the the engine cranking but not firing. it could go for five "trips" and not do this, or only one.

2.whenever i start it and it does fire, it will either fire rough and then run fine, fire smooth and get a "check engine" and run rough, or fire rough,get a "check engine" and a "traction off" then run rough.

mechanics don't know what to do because he thought it was the fuel pump (we replaced it,nothing) or the ignition control module (nothing again).this is getting expensive and im terrified of taking it to the dealer.

other problems...
my little keypad that unlocks it got washed and wont work,so i bought a new one (yet still to figure out how to program it),the car randomly dies when driving (although im comvinced its a short from when we installed the new stereo,never did it before that)

what i dont get is that it did this when we bought it used last august,but not often at all,almost as if only when it was really hot outside,and now it does it everyday.

ive been reading the posts and decided its probably not the VATS because the security light turns off after i start it.could it be the crank shaft sensor?
thanks for your time all,
Kell
femmemetale is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2005, 07:06 PM   #2
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 19,756
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1993 SLE is on a distinguished road
Default

could be the cam sensor, since the car dies while driving...
1993 SLE is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2005, 07:48 PM   #3
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by 1993 SLE
could be the cam sensor, since the car dies while driving...
The car will run if the cam sensor has a loss of signal... It will start and it will run, not always great...

My money is on the crank sensor...

But the first anf foremost thing you need to do is have the codes pulled from the cars computer.... If the Check engine light has come on the computer will have a code or codes stored in memory... we need to know what that code is to help send you in the right direction..

Without having any idea what the code is we are all taking guesses

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 02:06 AM   #4
Senior Member
Posts like a Camaro
 
Join Date: Feb 2005
Location: Gilroy, California
Posts: 922
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Bob Dillon is on a distinguished road
Default

You can buy an el cheapo scanner at Kragen'*, Pep boys, etc. for about $80. I did, and they're worth it.

As for reprogramming the key fob, search Google and you'll find a number of sites that explain how to do it. Maybe even some of the auctions for keyfobs on e-bay.
Bob Dillon is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 08:22 AM   #5
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

The fob reprogramming instructions are right here in techinfo. I reprogrammed one in the parking lot at work one day.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 10:56 AM   #6
Senior Member
Posts like a Camaro
 
Join Date: Apr 2005
Location: Grand Rapids,MI
Posts: 981
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Masterbm is on a distinguished road
Default

Or actually lot stores like autozone will pull the codes for with out have to buy the scanner.one thing to check is the battery termianl make sure theirar tight. I know sounds stupid but I had corsica do the same thing
Masterbm is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 11:55 AM   #7
Xaa
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: May 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Xaa is on a distinguished road
Default

Another vote for Crank Sensor here. I had the exact same problem and it turned out to be the crank sensor. It'* a $27 part at Autozone, but you need to pull the balancer to change it. I was lazy so I paid a local garage $80 to do the swap.
Xaa is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2005, 12:21 AM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
femmemetale is on a distinguished road
Default thanks a bunch!!! peace is restored


crank sensor it was!! no more "not starting" no more check engine light/traction off, no more dying!! we found an extra problem too...a wireconnecting the amp in the trunk going to the battery touched my frame and shorted my ground wire!! so were are all up and running and happy as ever!!

thanks so much guys,peace is restored!!!
femmemetale is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2005, 12:39 AM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Sep 2004
Location: Farmington, Minnesota =MWBF '05 SURVIVOR= =CEBF '06 SURVIVOR= =August '06 COTM=
Posts: 9,130
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
LakevilleSSEi is on a distinguished road
Default

Actually the amp is under the radio....but who'* counting. Glad to see everything worked out for ya. These 95'* are great cars

Last quite a while too....I'm at 208.500 something right now
LakevilleSSEi is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car wont start after I turn it off. trixster68 1992-1999 6 05-22-2009 08:01 PM
1994 bonneville-wont start, wont run backwoodsfab 1992-1999 0 10-09-2008 07:27 PM
car dies while driving then wont start for a while..? help 88bonnsse 1987-1991 23 05-29-2007 10:30 PM
car wont start after new fuel pump install guzzz 1992-1999 5 03-11-2005 06:03 PM
rough idle/surging after start...stumbles when driving movintons 1992-1999 21 12-11-2004 04:26 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:33 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.