A problem I just cannot figure out... - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-27-2007, 11:09 PM   #1
Senior Member
Posts like a Northstar
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Long Island, NY
Posts: 601
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ChilinMichael is on a distinguished road
Default A problem I just cannot figure out...

Whenever I start my car and immediately go to drive it, for the first say 30 seconds, it seems to hesitate a lot, like any throttle less than full gets a very weak response. After that, the car acts entirely normal. Is this normal or what should I check?
ChilinMichael is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2007, 12:33 AM   #2
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Oct 2006
Location: burb of detroit. 2 miles north of 8 mile Rd.
Posts: 2,028
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
samueljackson is on a distinguished road
Default

idk for sure, but two suggestive guesses would be

1- maybe the egr is gettin clogged and when warm enough from the exhaust, is frees and runs fine

2- or maybe the cts resistance is off and thinks its 20 below zero, then warms up.

im kinda leanin more towards the first one. u could try cleaning the egr. if u have 100k miles or more, then it wouldnt really hurt.
samueljackson is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2007, 09:42 PM   #3
Senior Member
Posts like a Northstar
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Long Island, NY
Posts: 601
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ChilinMichael is on a distinguished road
Default

I've tried Tecron and now GumOut Fuel Injector cleaner, seems to have done little if anything, anyone have any other suggestions for checking things?
ChilinMichael is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2007, 08:00 AM   #4
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

When was the last throttle body/sensor cleaning? Also check vacuum lines.

Possibly the IAC/MAF being dirty. It sounds like it is getting fuel and spark... but not quite able to hold itself steady.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2007, 08:20 AM   #5
Senior Member
Posts like a Northstar
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Long Island, NY
Posts: 601
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ChilinMichael is on a distinguished road
Default

I had the throttle "plate" cleaned about 3 months ago when I had the LIM gaskets changed over with UIM. He said it was incredibly dirty and when I left the shop the car felt like brand new. This problem is there though after that still. How would I go about cleaning sensors?
ChilinMichael is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2007, 09:38 AM   #6
Senior Member
Posts like a Northstar
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Long Island, NY
Posts: 601
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ChilinMichael is on a distinguished road
Default

Ok, well I found that MAF cleaner spray and used it, seems to have helped! Time will tell I guess.
ChilinMichael is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2007, 12:24 AM   #7
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Oct 2006
Location: burb of detroit. 2 miles north of 8 mile Rd.
Posts: 2,028
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
samueljackson is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by ChilinMichael
I've tried Tecron and now GumOut Fuel Injector cleaner, seems to have done little if anything, anyone have any other suggestions for checking things?
no, not inj cleaner, i meant try cleaning the egr. exhaust gas recirculation valve.

but any way, has the maf cleaner worked so far?
samueljackson is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2007, 04:22 AM   #8
Senior Member
Posts like a Northstar
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Long Island, NY
Posts: 601
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ChilinMichael is on a distinguished road
Default

Yes, it fixed the issue.
ChilinMichael is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Please help me figure out where to hook up line out converter.... DADillac Audio (and aftermarket electronics) 8 09-25-2008 06:28 PM
I cannot believe or figure out why people do these things ChilinMichael General GM Chat 10 10-03-2007 02:11 PM
Cannot Reset DIC Trip AVG MPG Display 95SLE 2000-2005 4 06-18-2004 09:09 AM
All Doors cannot be opened JuanMarco19 1987-1991 17 05-06-2004 05:04 PM
Cannot figure this out!!!!!ARGH bonnieboy23 1987-1991 0 04-22-2003 07:12 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:11 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.