installed MPS today - Page 2 - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Your Ride: GM Pictures & Videos Post pictures, sounds, and VIDEOS of Your GM Vehicle. We want to see 'em! (Any picture or video files must be posted on a server somewhere to be linked here). Also post pics of Regional or National meets.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-15-2008, 09:24 AM   #11
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 19,756
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1993 SLE is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by samueljackson
what about a ported LIM? will that be enough to allow you to run the 3.3 with 0 KR?
it may, it may not..there is NO golden rule with Pulley sizes and given mods, the best thing to do is Scan, scan, scan, scan and run the smallest pulley you can with out KR
1993 SLE is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2008, 11:10 AM   #12
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 4,816
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
GonneVille is on a distinguished road
Default

Yup. every car reacts a little differently to boost levels, and occasionally you can even get some drastic differences, like the "factory freak". Plus, most of our cars are pretty high mileage, and every car wears in differently.
GonneVille is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2008, 11:46 AM   #13
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
Thread Starter
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Boy, I'll tell you one thing I learned. I had no KR at all with a 3.4", was running a 725 belt, after a while I added a over sized tension pulley and still had 0 KR. Dropped to the 3.3" MPS and the belt rubbed at the tensioner. So I went back to the stock tension pulley, and it was very loose. Ran down to autozone and got a 715 belt. Much tighter now, and I get about 2* of KR. Sometimes 3*. It'* not horable, but made me decide to order a 3.4" pulley to get rid of it completely. Makes me wonder how much the belt was slipping before. One thing I noticed now with the new belt is how fast the boost gauge jumps. didn't do it like that before.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2008, 12:04 PM   #14
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
Thread Starter
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Ok, just made a run and watched my KR and timing advance. I had 0.0 KR with one small exception, it made one small jump to about 1.5 then dropped back to 0.0 even up to lets say high speeds. Timming advance for the most part never dropped below 15 with one exception where it dropped to 14.5 for just a moment. Hung at about 15.5 for the most part. The outside temp is a bit warmer then yesterday. Perhaps I misread the gauge. The sun was bright and was glaring rather badly. I will keep a close eye on the KR. But for now I'll leave the 3.3 on. I should have my enhanced codes for autoenginuity any time now. Then I will be able to graph KR and advance and I'll post the results. Is there anything else I should be watching?
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2008, 07:50 PM   #15
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 19,756
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1993 SLE is on a distinguished road
Default

Dan also Keep in mind that the PCM is adaptave and has to learn the new air flow
1993 SLE is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2008, 08:11 PM   #16
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
Thread Starter
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Quote:
Originally Posted by 1993 SLE
Dan also Keep in mind that the PCM is adaptave and has to learn the new air flow
Wow, I never thought of that. That'* a good point. That would explain why I had about 3* yesterday, and getting 0.0 today.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2008, 09:13 PM   #17
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 4,816
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
GonneVille is on a distinguished road
Default

I'm also willing to bet that your KR showed up at the 1-2 shift. If that'* the case, then it'* probably torque management kicking in a little. I get about 2* right after the 1-2 that immediately goes away.
GonneVille is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2008, 09:47 PM   #18
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
Thread Starter
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Quote:
Originally Posted by GonneVille
I'm also willing to bet that your KR showed up at the 1-2 shift. If that'* the case, then it'* probably torque management kicking in a little. I get about 2* right after the 1-2 that immediately goes away.
Yesterday I had a lot of KR threw the whole exceleration. Today I had nothing at all, other then a small spike but that was at a much higher speed and was also at the same time I had a drop in timing. Before I installed the PEMs and 1.9:1 rockers I had KR of 2* or 3* at the shift points.
Danthurs is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3.4" MPS finally installed, not without major problems 1994se Performance, Brainstorming & Tuning 9 09-01-2007 09:55 AM
Installed Intense MPS Explr1 Performance, Brainstorming & Tuning 15 04-14-2006 12:24 AM
getting ready to order zzp mps... gbrl21 Forced Induction 12 03-05-2006 10:50 PM
MPS problem solved, pics inside harofreak00 Forced Induction 26 12-02-2005 10:48 AM
Pic of new ZZP 3.3 MPS Installed. 2000SilverBullet Performance, Brainstorming & Tuning 31 11-21-2004 11:11 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:44 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.