crank but no start 2002 sunfire - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Pontiac When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-12-2014, 08:23 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
keithqks is on a distinguished road
Question crank but no start 2002 sunfire

Hello everyone i have a 2002 sunfire that i put in a new fuel pump last year and a timing chain
The other day it broke down on my son. It will crank over but will not start check for spark it has spark, check fuel pump you can here it come on check all fueses all good, pulled the valve cover off to check to see if the timing chain came off or broke valves are moving. want to check fuel pressure but cant' find where the pressure port is. Any help would be great and thank you all.
keithqks is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2014, 09:15 AM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

the gm manual says you have to disconnect the feed to the rail and install an adapter. you could try spaying starter fluid in the tb if it tries to fire, then its fuel not some sensor. also try moving the the throttle while cranking, sometimes its a dead spot at idle on the tps or iac issue, and putting the throttle on bypasses those
jwfirebird is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to jwfirebird For This Useful Post:
keithqks (06-24-2014), WilliamE (06-13-2014)
Old 06-15-2014, 02:10 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
keithqks is on a distinguished road
Default

ok tried spaying starter fluid still no start listened to my injectors did not hear them opening.
keithqks is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2014, 05:05 PM   #4
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,148
Thanked 783 Times in 612 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

Car should start with carb cleaner sprayed into the intake, if you have compression and spark.....

This an Ecotec engine?

Check for codes?
Tech II is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tech II For This Useful Post:
keithqks (06-24-2014)
Old 06-15-2014, 07:47 PM   #5
Senior Member
Posts like a 4 Banger
 
Join Date: May 2014
Location: NC
Posts: 100
Thanked 15 Times in 13 Posts
parker2129 will become famous soon enough
Default

This is just a stab in dark but had a simular sitaation with 2001 malibu recently. Check to be sure security light (if you have one ) is not flashing when switch is on. If it is , turn switch on and wait till light quits flashing ( could take several minutes) when light quits flashing turn switch off then try to start.I know it sounds weird but we had that situation and it took a wrecker trip to shop to fig.it out.
parker2129 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to parker2129 For This Useful Post:
keithqks (06-24-2014)
Old 06-15-2014, 11:06 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
keithqks is on a distinguished road
Default

Tech II this is a 2.2l sfi ohv 4cyl
parker2129 it does have a security system on this car but the light is not on and i to have that same issues had to reteach the comp.
keithqks is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2014, 07:22 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
keithqks is on a distinguished road
Default

put a scanner on today to see what codes were tripped there are none?
keithqks is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2014, 11:56 AM   #8
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,148
Thanked 783 Times in 612 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

Is this a "4" motor? Have you checked compression?
Tech II is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tech II For This Useful Post:
keithqks (06-24-2014)
Old 06-21-2014, 07:49 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
keithqks is on a distinguished road
Default

yes it is a 4 cly and i will be checking compression and fuel pressure. my son was driving on the highway when it stopped running.
keithqks is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2014, 11:11 PM   #10
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,148
Thanked 783 Times in 612 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

is the 8th digit of the VIN a "4"?
Tech II is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No Start No Crank 2002 Bonneville SSEI otto48313 Pontiac 3 10-21-2013 08:54 PM
Sunfire GT 2002 Defog problems twistable_deer Pontiac 4 02-03-2011 07:15 PM
2002 Pontiac Sunfire nicklikesmilk Lounge 0 09-19-2007 03:04 PM
Crank but no start on a rainy Day darkside999 Everything Electrical & Electronic 4 09-09-2006 11:33 PM
1992 Bonneville - will crank but not start michelle028 1992-1999 32 06-30-2006 12:24 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:39 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.