2001 Aztek speedometer jumping and going crazy- video posted - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Pontiac When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-03-2011, 01:25 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2011
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
usacamaro is on a distinguished road
Default

Any help would be appreciated. Last night the speedometer started jumping from 10-50mph as I drove. Sort of dancing around the dial.
After a while the trans started to shift erratically (assuming because the computer thought I was going erratic speeds).

I took a video of what is going onů.anyone know what the problem may be? Thanks guys!

http://www.youtube.com/watch?v=Ay4F7N9jpPw

Around 20 seconds in its starts.
usacamaro is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 05:15 PM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

i cant you tube but if nothing else on the dash is bouncing its likely the vss (attached to the trans) or connection
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 11:56 PM   #3
Senior Member
True Car Nut
 
rjolly87's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Las Cruces, NM
Posts: 6,857
Thanked 298 Times in 246 Posts
rjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant future
Default

First off, it probably wouldn't be a bad idea to enlighten us at to the year of this Aztek (a sig is a wonderful thing). I also recommend having it plugged in to a computer and officially diagnosed. Either there is an issue with the gauge itself, or, more likely given the other vehicle issues, the vehicle speed sensor or associated wiring. You also may wish to check cruise control to see what it is doing when the symptoms are being displayed.
rjolly87 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2011, 01:40 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Monique is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by usacamaro View Post
Any help would be appreciated. Last night the speedometer started jumping from 10-50mph as I drove. Sort of dancing around the dial.
After a while the trans started to shift erratically (assuming because the computer thought I was going erratic speeds).

I took a video of what is going onů.anyone know what the problem may be? Thanks guys!

http://www.youtube.com/watch?v=Ay4F7N9jpPw

Around 20 seconds in its starts.
My 01 Aztek started doing this same thing 2 days ago. Did you ever find out what the problem was?
Monique is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2011, 01:56 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2011
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
usacamaro is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Monique View Post
My 01 Aztek started doing this same thing 2 days ago. Did you ever find out what the problem was?
yes, it was the speed sensor. it was loose. all you have to do it wiggle it back in to the harness.
usacamaro is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2011, 02:01 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Monique is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by usacamaro View Post
yes, it was the speed sensor. it was loose. all you have to do it wiggle it back in to the harness.
Where is the speed sensor located? Is that the things located in the wheel hub?
Monique is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2011, 02:07 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2011
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
usacamaro is on a distinguished road
Default

yes, it was on the hub. i forgot where exactly. i would just make sure everything is connected on booth wheels
usacamaro is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2011, 02:21 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Monique is on a distinguished road
Default

Thank you for your help!
Monique is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2001 Aztek Blower Control ? Wiring Issue? Teknologik Pontiac 2 10-17-2012 08:26 AM
Speedometer Jumping Around Hesk000 2000-2005 6 04-13-2009 06:57 PM
Jumping quads!!!! track plans posted crash93ssei Lounge 16 08-22-2007 09:54 PM
jumping speedometer rrrddgy 1992-1999 11 07-19-2005 11:49 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:08 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.