Olds randomly shutting off - GM Forum - Buick, Cadillac, Olds, GMC & Pontiac chat

Oldsmobile When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Olds randomly shutting off

Reply

 
 
 
Old 08-03-2018, 10:58 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Olds2018 is on a distinguished road
Default Olds randomly shutting off

I have a 99 Oldsmobile 88 and this problem started about 6 months ago the car will just randomly kind of sputter and shut off it will crank over but not start I lose power windows power seats power locks nothing will work I've changed the ECU in and it it ran fine for about 15 miles in the exact same thing again I am lost any ideas would greatly be appreciated
Olds2018 is offline  
Reply With Quote
Old 08-03-2018, 11:07 PM
  #2  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Olds2018 is on a distinguished road
Default

Originally Posted by Olds2018 View Post
I have a 99 Oldsmobile 88 and this problem started about 6 months ago the car will just randomly kind of sputter and shut off it will crank over but not start I lose power windows power seats power locks nothing will work I've changed the ECU in and it it ran fine for about 15 miles in the exact same thing again I am lost any ideas would greatly be appreciated

this is when the car is warm it sometimes starts up after 10:15 minutes sometimes it takes two days before I can get it started again I'll check some of the other threads in here but nothing was the power windows in the power seats and everything shutting off
Olds2018 is offline  
Reply With Quote
Old 08-04-2018, 08:02 AM
  #3  
Senior Member

True Car Nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,544
Thanked 960 Times in 734 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

I hope you didn't change the PCM, just because the car didn't start....

The 3.8 engine, is probably one of the easiest engines to diagnose for a no start condition....

Did you do the basics?

When it wouldn't start, check for spark, fuel pressure and injector pulse? Did you check for codes?

Try starting with the MAF disconnected? Check vac line to f/p regulator for fuel? See if the car starts by spraying carb cleaner into the intake while cranking?

If these other problems happen at the same time, I would be checking schematics looking for a common circuit to all......there are a lot of grounds under the carpeting, and if you have a water leak(H bodies are famous for them) and there is water under the carpet, a lot of the grounds, splice packs, and even soldered joints can be affected....
Tech II is offline  
Reply With Quote
Old 08-04-2018, 10:27 PM
  #4  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Olds2018 is on a distinguished road
Default

Thanks for the reply, I'll check the maf and other things, I've had water sitting on the drivers side floor a few times in the past I'll check there for ground issues
Olds2018 is offline  
Reply With Quote
Old 08-06-2018, 11:10 PM
  #5  
Junior Member
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Jim_Rockford007 is on a distinguished road
Default

I just bought a 87 3.8 olds touring sedan, guy told me it would die sometimes and fire right back up, I unhooked the battery to keep the interior lights from draining the battery while I cleaned the interior and after hooking it back up I got the typical turns over but no start, I happened the read online about the TPS being bad causing the car to think it was in Clear flood mode and shutting the injectors off,. Unplugged the tps and it fired right up. try that.
Jim_Rockford007 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Jim_Rockford007 For This Useful Post:
CathedralCub (08-08-2018)
Old 08-10-2018, 03:05 PM
  #6  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Olds2018 is on a distinguished road
Default

So I think I found my not starting problem due to the grounds underneath the carpeting was soaked with water sitting underneath it was corroded when I unplug the main ground wire, and I had the exact same problem car won't start Windows don't work power seats what is the best way to take care of that can I cut that circuit thing out of there and just wire all together please advise
Olds2018 is offline  
Reply With Quote
Old 08-10-2018, 03:23 PM
  #7  
Senior Administrator



Certified Car Nut
 
Join Date: Jul 2003
Location: Dark Side, NY
Posts: 16,105
Thanked 1,178 Times in 887 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Yes, many H body cars suffer from this. Some people just clean it and be done, others just cut the whole connector off and solder everything together.
__________________
2002 S10 V8
Please do NOT PM technical questions
Please do not reply to posts older than 6 months
Mike is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
jb84
Oldsmobile
30
06-25-2011 10:17 PM
J Wikoff
General GM Chat
20
06-23-2007 01:24 AM
rizergt
1992-1999
14
02-01-2007 11:26 AM
Mazee
1992-1999
1
05-16-2005 08:17 PM
1995BvSSE
1992-1999
1
12-28-2002 01:28 PM


Thread Tools
Search this Thread