2001 Olds Alero no start condition - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Oldsmobile When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-10-2016, 12:37 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
kindhornman is on a distinguished road
Default 2001 Olds Alero no start condition

Battery is good, checked starter with remote starter switch and it is good, fuel pump sound when key turned on but there is no starter. I turned on key and attempted to start the car with a remote starter switch but no go. How do I check the ignition switch and perhaps the neutral start switch? I also checked all the fuses and moved a couple relays around to see if it was a bad relay in the front engine compartment fuse box.
kindhornman is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2016, 01:48 PM   #2
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,044
Thanked 750 Times in 585 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

I turned on key and attempted to start the car with a remote starter switch but no go.

Ok, so key is "on", and vehicle is cranking over with remote starter switch applied, but no start.....what happens if you try this while spraying car cleaner into the intake? If it starts as long as you continue to spray, and dies when you stop spraying, then you have a fuel delivery problem.....if fuel pressure is ok, then the injectors are not firing...check F/P injector fuse, and check to see if the f/p relay is being grounded(it seems to be since you hear the fuel pump sound)......if you have pressure and hear the fuel pump, then you may have a PassLock problem.....need to scan for "B" codes....

How do I check the ignition switch and perhaps the neutral start switch?

To check ignition switch, turn key to "on", and see if all fuses have power...if several don't and are on the same leg of the ignition switch, then the ignition switch is bad....you can also check the P/N switch, look at the wire harness.....yellow into the harness is hot when key is in crank position.....if it isn't, then check the ign sw batt1 fuse(40a)...if you have power, now check the purple wire out of the P/N switch.... if there is no power with the key in the crank position, then a bad P/N switch.....
Tech II is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2016, 01:58 PM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
kindhornman is on a distinguished road
Default

Thank you I will check all of this. I have a pressure gauge so I can check the fuel rail and make sure that isn't the problem. The key won't crank the starter so I'm thinking it is the ignition switch or the neutral starter switch. I would think it would crank even with low fuel pressure.
kindhornman is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2016, 04:10 PM   #4
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
kindhornman is on a distinguished road
Default

Checked all fuses and all are good and getting power both sides. I checked at the neutral safety switch and no power to the switch. I also checked the dtc codes and there is one showing for the body control module, EBCM/EBTCM U1040 as losing connection. Could that be because of a bad ignition switch or is that a separate issue. If it is the ignition switch how do you get at it in a 2002, not a 2001 Alero? It isn't mounted on the column but in the dash, do I get it from underneath, do I just remove all the lower panels under the dash pad?
kindhornman is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2016, 06:29 PM   #5
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
kindhornman is on a distinguished road
Default

Solved it! Of all the things it was the security keeping the car from starting. Did the reset of the security with a ten minute wait and the car started right up. Never had this problem before. For anyone reading this if the security light is flashing on the dash turn the key to the on position and wait about 10 minutes for the light to stop flashing. Turn off the ignition and turn back on and start the car.
kindhornman is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2016, 11:18 PM   #6
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,044
Thanked 750 Times in 585 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

U1040 is a communication problem.......chances are, it will rear it'* ugly head again......it means one or more modules are not communicating with each other ......surprised a B2958 or B2960 was not set.......

When you have a PassLock or Security problem, the usual fix is a new PassLock sensor, or bad connection in one of the harnesses to the BCM......

The ignition switch is piggy backed to the PassLock sensor/lock cylinder......so where you stick your key in, the ignition switch is right behind it, on the other side of the I/P......replaced a few of them on Grand Am'* by removing the instrument cluster, and then you can easily reach it....but I don't think it'* the ignition switch.....
Tech II is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2016, 12:26 AM   #7
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
kindhornman is on a distinguished road
Default

Thanks for the reply. I didn't see any B codes showing up, just the one U code. I need to take the car in for the recall on the switch anyway but that probably has nothing to do with all of this. The passlock doesn't recognize the key fob so I always have to open the door with the key, perhaps these two are related? I'll have to see how you get the instrument cluster out, I need to fish the damned flasher switch out that dropped inside the dash when the retainer ring broke on the flasher switch!
kindhornman is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2016, 03:27 AM   #8
Senior Member

True Car Nut
 
WilliamE's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: VA
Posts: 3,087
Thanked 417 Times in 375 Posts
WilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond repute
Default

If the system fails, you find fixing the system too pricey you could consider a bypass.
There was a cheaper one sold somewhere, but at the moment this is the only one I could find.
Wait, never mind, the NewRockies one is 300.00 now, it can be purchased a lot cheaper, maybe somebody else can find a link to the cheaper version just in case it is ever needed.
WilliamE is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2016, 11:56 AM   #9
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
kindhornman is on a distinguished road
Default

The problem with the security seems to becoming more regular now, never had this problem before so I will have to look at changing the PassLock sensor. It will reset with the ten minute wait time so it doesn't seem like it should be a bad connection or it would seem like it should stay disabled. The only other thing I can think of is a failing component in the body control module but I have a hard time thinking that would correct itself with the 10 minute wait process.
kindhornman is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2016, 05:06 PM   #10
Senior Member

True Car Nut
 
WilliamE's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: VA
Posts: 3,087
Thanked 417 Times in 375 Posts
WilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond repute
Default

Found the link to a Vats/Passkey bypass module I was originally looking for.
If the dealer quotes you too high of a price for repair, which in some cases can get up to around 1,000.00 from what I have heard, then you could have somebody wire this bypass in, and never worry about it again.
Of course you will lose the security system..
But, "A quick disconnect connector upgrade is available, so that the module can be easily remove to re-enable the factory anti-theft system and protect your car over night or at the car show. YOU CAN'T DO THAT IF YOU HAD YOUR VATS PROGRAMMED OUT OF YOUR PCM/ECM. "
The quick connect is an add on for 10.00, I'd also get =the DFVATS upgrade just to be sure it is emitting the right frequency.
It is like 55.00 plus tax, a lot cheaper than the NewRockies one..

Baker Electronix - GM VATS Bypass
WilliamE is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2001 Malibu - No Start Condition bsm1006 Introductions for new members 2 06-04-2014 09:13 PM
2001 olds alero Stalls dreid Oldsmobile 7 05-30-2014 07:12 AM
2001 olds alero hard start olds2001 Oldsmobile 6 05-29-2012 08:30 PM
2001 Olds Alero trunk will not open with door button or key snakebitekiss Oldsmobile 2 11-04-2011 11:35 AM
2001 Olds Alero cricket-like chirp sound-Passenger Side snakebitekiss Oldsmobile 7 09-16-2011 12:50 PM


Tags
2001 olds alero, no start condition, passlock, security system

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:23 PM.