P0300 Misfire With Sparks Shooting Across 1 & 4 Coil Pack And OBDII Not Working - GM Forum - Buick, Cadillac, Olds, GMC & Pontiac chat

2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

P0300 Misfire With Sparks Shooting Across 1 & 4 Coil Pack And OBDII Not Working

Reply

 
 
 
Old 07-19-2018, 02:37 PM
  #1  
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
GM-Ryder's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Maryland
Posts: 70
Thanked 1 Time in 1 Post
GM-Ryder is on a distinguished road
Question P0300 Misfire With Sparks Shooting Across 1 & 4 Coil Pack And OBDII Not Working

Hello Everyone, Its Been A Hot Min. Been Busy with other projects. The Bonnie have been sitting for a while, Now, the time has come to get Her back in shape. After I had the Flooding Problem Where Water was getting in the car, The car started Misfiring, but, I Couldn't pull/read the DTC because The OBDII Port Stopped working. I was able to get an electrician to get it to work again, Pulled the Code its a P0300, Random Misfire.

So, I did some poking and found how that 2 & 5 Coil Pack are not firing (Just Producing Baby Sparks) And Sparks Jumping Across 1 & 4 Coil Pack. So My Question is, Without doing further test, Does this Show that The ICM is Gone Bad? Or Is There a Possibility that its stemming from The Computer/PCM? As The OBDII Stopped Working As Well.... I'm quite confident that the Correct voltage is Reaching the ICM. But, I have to do a proper test to confirm that.

I Tried Switching around the coil packs around and even installed New Ones that I bought, still got the same Outcome. I'm suspecting the ICM to be bad, because the correct signal is being sent to the ICM but its not Reaching the 2 & 5 Coil Or Following the correct path, thus escaping and showing itself on the Closest Coil pack which is the 1 & 4 (Where the ICM Connector Plugs in).

Video Link -

Can someone help Me Out here..

Thanks.
GM-Ryder is offline  
Reply With Quote
Old 07-19-2018, 03:50 PM
  #2  
Senior Administrator



Certified Car Nut
 
Join Date: Jul 2003
Location: Dark Side, NY
Posts: 16,099
Thanked 1,170 Times in 885 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

If the high voltage can't travel all the way down the wire set, it will simply arc itself to the nearest metal object.

When was the last time you replaced the wireset and the sparkplugs?
__________________
2002 S10 V8
Please do NOT PM technical questions
Please do not reply to posts older than 6 months
Mike is offline  
Reply With Quote
Old 07-19-2018, 07:17 PM
  #3  
Senior Member
True Car Nut
 
rjolly87's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Las Cruces, NM
Posts: 7,005
Thanked 370 Times in 294 Posts
rjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant future
Default

It can also arc right there if the plastic is cracked around the terminals.

I agree with Mike though, basics first!
rjolly87 is offline  
Reply With Quote
Old 07-23-2018, 02:40 PM
  #4  
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
GM-Ryder's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Maryland
Posts: 70
Thanked 1 Time in 1 Post
GM-Ryder is on a distinguished road
Default Update....

Thanks For The Response Guys. But, I Have Tested And Found That the ICM Was Bad. I Replaced it, The Car Runs Or Should I Say Idles Fine Now, No More Misfires. But, It has some new Problems that wasn't there before. So what happens is the Engine Shudders Or More Like Hesitation Under heavy load and it Often Shuts Down When I Climb/Go up a Hilly Road Or Just simply give it gas, It Just dies. I don't have a check engine light, only light on is the Airbag Light. There are 2 Wires Hanging From under the steering which I believe the Electrician Guy that Fixed the OBDII Port When it quit Working Must've Left there. Also, sometimes when I start the car it like runs rough for a while before it Idles smoothly. Often times My Anti-Lock And Parking Brake Lights Will Flash Off And On Especially When I Go Over Bumps Or Potholes. It feels to Me like an electrical Or sensor related problem, But I'm not sure what exactly Or which Sensor. (Camshaft, Crankshaft?)

Can I get help please.
What Wire is This? It'* a Yellow And Black Wire.
The Cut Wire Under Steering. What Wire is This?
YT Vid Link Of Problem:
​​​​​
GM-Ryder is offline  
Reply With Quote
Old 07-24-2018, 02:21 PM
  #5  
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
GM-Ryder's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Maryland
Posts: 70
Thanked 1 Time in 1 Post
GM-Ryder is on a distinguished road
Default Update...

The Engine Shut Down While DeiviDr Problem Is Solved.
GM-Ryder is offline  
Reply With Quote
Old 07-24-2018, 03:00 PM
  #6  
Senior Administrator



Certified Car Nut
 
Join Date: Jul 2003
Location: Dark Side, NY
Posts: 16,099
Thanked 1,170 Times in 885 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Originally Posted by GM-Ryder View Post
The Engine Shut Down While DeiviDr Problem Is Solved.
You solved it, but didn't explain who, how, when, where, why.
__________________
2002 S10 V8
Please do NOT PM technical questions
Please do not reply to posts older than 6 months
Mike is offline  
Reply With Quote
Old 07-24-2018, 07:23 PM
  #7  
Senior Member


Posts like a Northstar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Earth
Posts: 721
Thanked 120 Times in 107 Posts
CathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to beholdCathedralCub is a splendid one to behold
Default

Originally Posted by Mike View Post
You solved it, but didn't explain who, how, when, where, why.
Agree, would like to know what fixed it . . . . ?
CathedralCub is offline  
Reply With Quote
Old 08-10-2018, 11:58 AM
  #8  
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
GM-Ryder's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Maryland
Posts: 70
Thanked 1 Time in 1 Post
GM-Ryder is on a distinguished road
Default

Cheap Autozone ICM Was The Cause. Bought A Different Model Online Actually 2 Different Brands, Both Worked Great, That Fixed That Particular Problem, The Car Doesn't Shut Down Anymore While Driving..... Now, AirBag And Brake Lights Stays Light Up, And My Airbags Ain't Deployed...

SmH... Its always Something..
GM-Ryder is offline  
Reply With Quote
Old 08-10-2018, 12:17 PM
  #9  
Senior Administrator



Certified Car Nut
 
Join Date: Jul 2003
Location: Dark Side, NY
Posts: 16,099
Thanked 1,170 Times in 885 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

It always is something. Feel free to start another thread with your new issues and we might be able to help you out with that.
__________________
2002 S10 V8
Please do NOT PM technical questions
Please do not reply to posts older than 6 months
Mike is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
danihound
Chevrolet
12
05-09-2016 03:42 PM
farminghandyman
Buick
0
01-14-2015 11:14 AM
PontiacBob
2000-2005
4
08-03-2009 01:18 PM
Maymybonnieliveforevr
Lounge
6
05-02-2007 06:07 PM
ComfyCar
1992-1999
8
09-29-2005 07:38 PM


Thread Tools
Search this Thread