HVAC Control head - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-26-2015, 05:12 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: More nonya
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
santacarl is on a distinguished road
Default HVAC Control head

Hi all,

I posted this over on the Bonnie site so I thought I'd post here too...just in case more eyes will see it.

My 01 SSEi is acting up. AGAIN! The AC stops cooling for no reason. This has happened several times before. Replacing the A/C & Heater Control (dash controls with the temp and fan control ***** and buttons) always fixes the problem but it returns. I am on my 4th unit now and today that 4th one went out once again. The first time I found a used 1 but it didn't last long so I went dealer for the 3rd unit to get a warranty. That lasted almost a year and crapped out. Luckily it was still under warranty so they replaced it with this 4th unit which has lasted almost 3 years now.

Has anyone else seen this problem? I'm thinking there must be another component in the HVAC or electral system that is taking out these units with such regularity.... I've searched the recalls and SB'* but found nothing.... So I thought I would check with the forum where bonnie lovers hang..... Any help, insight, or thoughts would be appreciated. These things aren't cheap unless you go used.... and that didn't work out for me, as stated above.

I just went out and the AC was working. I had it cranked down to 60 degrees and it about ran me out of the car. I adjusted the temp up to about 72 and it quit working (cooling) completely....only the fan was blowing.

I turned the temp back down right before I got out of the car and went into Lowes for about 15 minutes... I came back out and the AC almost froze me out again..... This time I didn't turn the temp down but merely lowered the fan speed. When I did the AC again stopped cooling....but the fan, as before, ran normally.

This is really frustrating...Someone suggested pressure switch but I would't think adjusting the fan speed would have immediately stopped the cooling.....

As mentioned earlier I've had this repaired before by replacing the control unit in the dash...but this would be the 5th unit! Something HAS to be taking these units out....I would replace it again if I could figure out the root cause for the failures which must lie elsewhere....I mean 4 failed units.....that'* just too many to be coincidence.

Any other thoughts would be appreciated....

Thanks....SC

Last edited by santacarl; 10-26-2015 at 05:14 PM.
santacarl is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2015, 06:26 PM   #2
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,148
Thanked 783 Times in 612 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

Are we talking auto temp or manual?
Tech II is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2015, 11:07 PM   #3
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: More nonya
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
santacarl is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Tech II View Post
Are we talking auto temp or manual?
Either..... I've tried it in both modes (manual and auto)....on occasion when I go from manual to auto it will start working....but not often.... It has never started working when I go from auto to manual however....

Thanks for the response.....this thing is driving me nuts....
santacarl is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
97 bonny HVAC Programmer actuator and head kevinmcf 1992-1999 1 09-26-2009 03:00 PM
02 HVAC Control Illumination is now Fixed JP007 Everything Electrical & Electronic 4 12-24-2008 03:30 PM
HVAC Control Lights ten_gigahertz Everything Electrical & Electronic 2 08-29-2008 11:27 AM
HVAC Control problem - 92 SSEi alyscio Everything Electrical & Electronic 9 10-26-2007 01:28 AM
(warped head, new car hunt) head gasket on 88 voyager (2.5L) harofreak00 Lounge 47 02-01-2007 02:10 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:06 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.