lost all oil pressure while driving....photos of engine - Page 2 - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-29-2007, 12:55 PM   #11
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Mar 2004
Location: Ames, Iowa
Posts: 3,066
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
bill buttermore is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by pinionlc
It has 190K on it, and it has had a slow, but steady coolant leak for about 6 months now....thought it just might be a leak in a hose because I replaced the radiator about a year ago.
Here are some things to check if you want to figure out what happened: Any coolant on the outside of the engine? On the ground underneath? If there was no evidence of an external coolant leak, it might be that an LIM gasket failed. That higher than normal oil is a concern. Does the oil smell of gasoline? Pull the oil drain plug and see if the first half-gallon flows green. Also check the tailpipe for the telltale sweet smell of coolant.
bill buttermore is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 01:37 PM   #12
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Jul 2006
Location: deep woods of SE North Carolina
Posts: 258
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ramsrule is on a distinguished road
Default

what'* wild is that the oil LOOKS normal on the stick..... but it may be the camera playing tricks on my old eyes.

With that being said, I suspect LIM issues also.

Regardless of what it ends up being, good luck with the repairs. I'd look for a JY motor it it were me.
Ramsrule is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 08:38 PM   #13
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 43
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
pinionlc is on a distinguished road
Default

Drained the oil today. I didn't notice any metal or what appeared to be coolant or water in it. It just looked like oil that needed to be changed....

Here are some pics to help.

Name:  IMG_6866.jpg
Views: 0
Size:  88.1 KB
Name:  IMG_6867.jpg
Views: 0
Size:  92.4 KB
Name:  IMG_6869.jpg
Views: 0
Size:  103.2 KB
Name:  IMG_6870.jpg
Views: 0
Size:  111.6 KB
Name:  IMG_6871.jpg
Views: 0
Size:  131.0 KB
Name:  IMG_6873.jpg
Views: 0
Size:  128.2 KB
Name:  IMG_6874.jpg
Views: 0
Size:  91.9 KB

Name:  IMG_6879.jpg
Views: 0
Size:  115.9 KB
Name:  IMG_6880.jpg
Views: 0
Size:  96.7 KB
Name:  IMG_6882.jpg
Views: 0
Size:  88.0 KB
Name:  IMG_6884.jpg
Views: 0
Size:  152.5 KB
pinionlc is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 08:45 PM   #14
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Oct 2005
Location: Western New York
Posts: 1,942
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Technical Ted is on a distinguished road
Default

Have you tried to start it since the night it was towed?
Technical Ted is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 09:21 PM   #15
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

The water would be on the bottom of the pan if it were there. Although the amount looks about right.

You got lots of leaks though...
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 09:55 PM   #16
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Cut open the oil filter and see whats in it.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 10:21 PM   #17
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 43
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
pinionlc is on a distinguished road
Default

I have not tried to start it since it was towed. Talked to my grandpa tonight, he is an old school mechanic that lives another state away. He says since I didn't find any metal in it, to fill it with 5 quarts with a new oil filter on it, and start it up. He also said if it sounds like it is in a bind to shut it down....

All agree with this?
pinionlc is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 10:31 PM   #18
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2004
Location: Grand Rapids, Mi
Posts: 5,656
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Archon is on a distinguished road
Default

Check the condition of the filter itself, when you take it off. It looks like a Fram. See if it has collapsed inside.
Archon is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 11:14 PM   #19
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 43
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
pinionlc is on a distinguished road
Default

It is a Fram. Regardless of whether or not this is a simple fix if it were the oil filter, should I still do anything with the UIM or LIM?
pinionlc is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 11:22 PM   #20
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

Depends, did you coolant level change? If so, you'll probably need to do LIM and UIM gaskets.
J Wikoff is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine shuts off while driving without warning cmcmillan3366 Chevrolet 10 07-07-2014 07:34 AM
2004 Chevy malibu 3.5 LX9 engine dies while driving icemanthe1 Chevrolet 5 10-09-2012 03:08 PM
driving lights off while driving 99bonne Audio (and aftermarket electronics) 2 01-25-2008 02:30 AM
car dies while driving then wont start for a while..? help 88bonnsse 1987-1991 23 05-29-2007 10:30 PM
Photos anyone? GXP PHOTOS! UPDATED! 56K (NO) It takes time! gm4life Bonneville GXP/ Northstar Powered Cars 74 05-05-2006 02:26 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:09 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.