97 bonnaville surging with the torque convertor locked - Page 15 - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-20-2005, 08:38 AM   #141
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cincinnati, OH (westside!)
Posts: 48
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
IamMrHart2u is on a distinguished road
Default

Hey guys just thought I'd up date my progress, as I drove home from work today, I had'nt noticed before, pinging I heard it twice I think (mabe 3x) but I thought I definatly heard pinging, so I ran the scan tool on it and and the scan tool on it and as like before it only picked up a miss fire just for a second and that was it, witch before I just brushed it off, well I got to thinking, so I put it in drive and held the brake, and before I even touched the gas pedal the scanner showed miss fires on cyl'* 2,3,&5 (I wonder how it knows that) so it appears that not only did I have a bad computer but an ignition problem, looks like this weekend I'll be testing the coil packs, and module, I'd hate to think its the module this sheds new light on the matter, it also makes me wonder if this could have led to the pcm failure in the first place, since it did just fail outta the blue, but the good news is there is almost no chuggle at all, I think what what the almost is now just those miss fires so the rest (hopfully) shoud be down hill from here , oh and I noticed that my trans temp was much lower today 157*F, but I only work no more than 20mins from home, I'll have to take it on a long cruise when I get this all taken car of to really see how hot it gets
IamMrHart2u is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2005, 02:33 PM   #142
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jun 2004
Location: Glendale, AZ
Posts: 3,459
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
big_news_1 is on a distinguished road
Default

Interesting.... that'* a good illustration of willwren'* points. He has been suggesting that all of us look into our ignitions to make sure they're functioning properly before blaming this problem on the transmission. I'm glad you have some direction with this issue.
big_news_1 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2005, 09:02 PM   #143
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cincinnati, OH (westside!)
Posts: 48
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
IamMrHart2u is on a distinguished road
Default

thanx, though I think, my chuggle was masking the exsisting ignition problem that I didnt hear previously, cause I barely hear the pinging in that car (very well insulated) now with this replaced pcm I got rid of the chuggle for the most part, dont ask me how it makes sense, but I was thinking the computer wasnt doing something right, still dont know if will get that tcc code or not, havent really gone anywhere, it'll probably take me a few weeks (money & time) asess it, and to track down this new direction, but it does feel lot better, I hope someone else finds this thread the ones like it helpful
IamMrHart2u is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2005, 07:10 PM   #144
djm
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Aug 2004
Location: Brick Town
Posts: 45
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
djm is on a distinguished road
Default

Not sure if I posted this before but I fixed my surging problem. The dealer had the car (97 SE) for a trans flush and suggested an injector service because the filter was extremely dirty. The surging was gone. Dealer also suggested changing wires but they quoted me $270 so I did it for $40 on my own My point is that it *may* be fuel related.
djm is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2005, 06:12 PM   #145
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jun 2004
Location: Glendale, AZ
Posts: 3,459
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
big_news_1 is on a distinguished road
Default

I've had a delay in installing my transmission cooler. The one that got shipped to me had some severly mangled aluminum fins, so I returned it for exchange. I can't wait until the Minnesota meet to finally get my car on a decent scantool so I know if I have any major ignition or transmission issues.

This thread is a good place to post solutions to the surging problem because it gives us different avenues to investigate. Keep it up everyone!
big_news_1 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2005, 02:17 AM   #146
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Feb 2003
Location: Bloomington-Normal, IL 1997 SE
Posts: 3,734
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
macho_mike21 is on a distinguished road
Default

I wasnt sure what it was at first, but when I thought it was a trans problem and put in a tranny cooler, it got alot better. Thats what makes me confused when you say it might be an ignition problem. When I installed the tranny cooler it got better, but it did not go away. Instead it steadily got worse over time. I think the only cure is going to be a new TCC or a new transmission. Maybe if mine gets bad enough this summer I can convince my dad to get a new tranny.

I will definitly try new plugs, wires and fuel injector cleaner just to make sure (hey it cant hurt!).


As for the TPS question, I think the voltage you want is ~.75 at idle and ~4.75 at WOT. Gimme a PM if you have any questions about it.
macho_mike21 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2005, 07:13 PM   #147
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cincinnati, OH (westside!)
Posts: 48
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
IamMrHart2u is on a distinguished road
Default

So far so good, I swaped the proms the other day witch I posted, and so far everything is fine, no codes even. I drove it to my sisters house about 20mi away and still no codes, hell I been driving it all week, it seemed to be the computer after all, I still have a slight ping now, but that will be taken care of pay day. I decieded to make a list of all the problems that I had. It started with

1) the dreaded chuggle (sounded like it was growling going up a hill acompanied by vibration)
2) locking out of 4th gear (especially when cruise control was engaged) the only
to get it back was to turn off then start back up (!!you dont want to do this coasting around a bend, as I almost found out why!!)
3) down shifting for no reason, even when on level stretch of hiway, it would just down shift into 3rd and then back to 4th repeatidly
4) codes I have seen codes P0713 (trans too hot) P0740 (tcc failure) these seem to have been related cause I usually didnt see one with out the other
5) finnaly the QDM 4 quad driver fault wich was a result of the cruise/misc eng. fuse on the passenger side under the glove box, replacing this fuse was not the remedy, it would simply blow another, this led to the idea of possibly a bad pcm

things I have done to try to fix:
1) Trans estimate, went to Mr Transmission, they quoted me $1700 for a rebuild -free
2) PCV valve -$5?
3) EGR -$150
4) Aux. Trans. Cooler aprox -$40
5) Fuses -$20
6) PCM -$35 (junk yard special)
7) ofcourse a tune up: plugs, wires, etc, that was the first thing I did
I hope someone else may find this info useful
IamMrHart2u is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2005, 12:53 AM   #148
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Feb 2003
Location: Bloomington-Normal, IL 1997 SE
Posts: 3,734
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
macho_mike21 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by IamMrHart2u
So far so good, I swaped the proms the other day witch I posted, and so far everything is fine, no codes even. I drove it to my sisters house about 20mi away and still no codes, H*** I been driving it all week, it seemed to be the computer after all, I still have a slight ping now, but that will be taken care of pay day. I decieded to make a list of all the problems that I had. It started with

1) the dreaded chuggle (sounded like it was growling going up a hill acompanied by vibration)
2) locking out of 4th gear (especially when cruise control was engaged) the only
to get it back was to turn off then start back up (!!you dont want to do this coasting around a bend, as I almost found out why!!)
3) down shifting for no reason, even when on level stretch of hiway, it would just down shift into 3rd and then back to 4th repeatidly
4) codes I have seen codes P0713 (trans too hot) P0740 (tcc failure) these seem to have been related cause I usually didnt see one with out the other
5) finnaly the QDM 4 quad driver fault wich was a result of the cruise/misc eng. fuse on the passenger side under the glove box, replacing this fuse was not the remedy, it would simply blow another, this led to the idea of possibly a bad pcm

things I have done to try to fix:
1) Trans estimate, went to Mr Transmission, they quoted me $1700 for a rebuild -free
2) PCV valve -$5?
3) EGR -$150
4) Aux. Trans. Cooler aprox -$40
5) Fuses -$20
6) PCM -$35 (junk yard special)
7) ofcourse a tune up: plugs, wires, etc, that was the first thing I did
I hope someone else may find this info useful
so you think that it was the PCM?
macho_mike21 is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2005, 09:18 AM   #149
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cincinnati, OH (westside!)
Posts: 48
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
IamMrHart2u is on a distinguished road
Default

yeah I think the PCM was at fault, now I need to look into the ignition, there is a miss, and some intermittant pinging, but all those problems I listed above are gone, I was thinking about selling it cause I thought it was the trans, but now I might keep it
IamMrHart2u is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2005, 01:13 AM   #150
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Feb 2003
Location: Bloomington-Normal, IL 1997 SE
Posts: 3,734
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
macho_mike21 is on a distinguished road
Default

has anyone had development on this?
macho_mike21 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Torque convertor lock-up problems: Fixed kjhansen57 1992-1999 6 05-01-2008 02:55 PM
Converter locked, add throttle = surging BonneMeMN 1992-1999 15 04-16-2007 06:11 PM
What size torque convertor? PontiacDad Performance, Brainstorming & Tuning 8 02-12-2006 01:20 PM
0-85 vid...with warmed up torque convertor... harofreak00 Your Other Rides: Pics & Videos 35 08-29-2005 09:16 PM
New Torque Convertor Installed. Rogue General GM Chat 21 11-19-2004 12:15 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:06 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.