1990 GP SE model starts then dies - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Pontiac When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-15-2012, 09:51 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
re3rocks is on a distinguished road
Default 1990 GP SE model starts then dies

my 1990 pontiac grand prix SE model has a nonturbo 3.1 v6.

it will start just fine, and idle, but when i rev it up, soon it will cut out and die. i will try to press the gas pedal to keep it going, but it does nothing.

i have had a code for a MAP sensor and CRANK sensor, and i did replace those sensors. changed all spark plugs and wires, and i have a new airtex fuel pump and i bought a filter this spring.

i have spark as tested with a spark tester, and 42 PSI at the fuel rail which is in specs according to the CHILTON manual.

i have guessed before that it could be a oil sender switch, and i tried hot wiring the fuel pump to a toggle switch bypassing the oil pressure switch, and running it manually. it still dies....

please help thanks

-james, automotive service technician student. 1 year experience
re3rocks is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2012, 07:54 AM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

ive seen the maf do this, not sure about the codes seems confusing. did you try giving the maf a few good whacks with a screwdriver see if it stumbles? ohm out to the pcm and inspect the sensors you replaced?

i had a 90 gp coupe put about 300k on it with out ever doing anything to the engine.
Attached Thumbnails
1990 GP SE model starts then dies-chicsprix.jpg  
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 12:45 PM   #3
Senior Member
Posts like a Northstar
 
RobertISaar's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Camden, MI
Posts: 615
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
RobertISaar is on a distinguished road
Default

only the early 88 2.8s got the MAF, the rest were all speed-density.

TPS can cause these issues, so at the very least take a multimeter and check voltage while opening the throttle, should smoothly change from ~.5 volts at idle to ~4.5 volts at WOT. obviously, do this with the key on, engine off. for a 90, dark blue is the signal wire, black is ground.
RobertISaar is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 01:25 PM   #4
Senior Member
Posts like a Corvette
 
94 olds vert's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Michigan
Posts: 1,548
Thanked 22 Times in 20 Posts
94 olds vert will become famous soon enough94 olds vert will become famous soon enough
Default

I was going to say the same thing as Robert did. I had a similar problem and the TPS was the culprit. It never threw a code.
94 olds vert is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 01:26 PM   #5
Senior Member
Posts like a Corvette
 
94 olds vert's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Michigan
Posts: 1,548
Thanked 22 Times in 20 Posts
94 olds vert will become famous soon enough94 olds vert will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by jwfirebird View Post
ive seen the maf do this, not sure about the codes seems confusing. did you try giving the maf a few good whacks with a screwdriver see if it stumbles? ohm out to the pcm and inspect the sensors you replaced?

i had a 90 gp coupe put about 300k on it with out ever doing anything to the engine.
Cool car! Haven't seen one like that in a while.
94 olds vert is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 02:36 PM   #6
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

traded in the car quite a while ago, have had several othercars since then.

i was working on my 88 olds cs 2.8 that had the maf issue, assumed they where the same.
jwfirebird is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
95 Lesabre starts,dies-starts,dies munkee Buick 4 07-28-2008 07:53 AM
02 SLE starts and then dies brumay 2000-2005 3 04-13-2008 07:52 PM
sometimes car starts then dies right away jachin84 1992-1999 4 11-08-2006 08:12 PM
car starts then dies UPDATE mrbell83 1992-1999 37 10-04-2006 11:16 AM
95'SE Starts,Dies,Starts,Dies... kc7oer 1992-1999 13 04-13-2006 10:17 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:46 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.