1993 g20 Sport Van will not start, - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


General GM Chat When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made. Chat about all things GM (and related cars). Off-topic stuff should be in the Lounge, and all Model specific mechanical problems should be posted in the proper forum.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-03-2013, 10:13 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
whitenite is on a distinguished road
Default 1993 g20 Sport Van will not start,

Hi i'm new to this and I sure hope you guys can help me? I have a93 G20 sport van,it has the 305,it gets no spark out to the plugs,so far I have replaced the coil,knock sensor,ignition control module,ecu,tcs,distributor pikup coil,rotor,cap,tested all the in line fuses and still I am not getting any fire out to the plugs?When I Run the diagnostic test aldl B-to the ground it pulses 3 pause 3 which is code 43 that says MAP sensor MY ? would that make this van not start? I have put so much $$$$$$ into it now Please help?!!!!
whitenite is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2013, 01:00 PM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

i dont think the map would keep it from starting. you check to see if you have power and good ground to pcm? ohm wires to icm? make sure they arent shorted to ground?

33 MAP sensor signal voltage was too high (low vacuum) for 5 seconds when throttle opening was under 4%.

Attached Thumbnails
1993 g20 Sport Van will not start,-88-98enginecontrol.gif  
jwfirebird is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to jwfirebird For This Useful Post:
whitenite (11-04-2013)
Old 11-03-2013, 01:59 PM   #3
Senior Member

Posts like a Camaro
 
Join Date: Aug 2013
Location: Northern California
Posts: 1,014
Thanked 164 Times in 130 Posts
75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold
Default

Make sure your getting a full 12 volts to the pink wire on the coil. More than once I have had to repair the wiring harness because the splice breaks loosing power to the coil.
1992 GMC C1500 PICKUP Ignition Coil Connector
75 racer is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 02:57 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
whitenite is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by whitenite View Post
Hi i'm new to this and I sure hope you guys can help me? I have a93 G20 sport van,it has the 305,it gets no spark out to the plugs,so far I have replaced the coil,knock sensor,ignition control module,ecu,tcs,distributor pikup coil,rotor,cap,tested all the in line fuses and still I am not getting any fire out to the plugs?When I Run the diagnostic test aldl B-to the ground it pulses 3 pause 3 which is code 43 that says MAP sensor MY ? would that make this van not start? I have put so much $$$$$$ into it now Please help?!!!!
Well ihave been busy trying all the things that every body has suggested and so far I have not had any luck.I tested to make sure that I had 12volts at the coil to the cap and I have cleaned all the ground wires on the block,I traced the wires coming out of the distributor and they all don't look broke or burnt,clear to the ccm or the big brain box as I call it.I cannot still figure out WHY NO FIRE OUT TO PLUGS when everything is new? What am I overlooking? PLEASE HELP!!!!!!!!!!
whitenite is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 03:50 PM   #5
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

you check the pcm power and ground on pink and black wight on the diagram its toward the top
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 09:17 PM   #6
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
viniepooh's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: MIchigan
Posts: 177
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
viniepooh is on a distinguished road
Default

hows ur alternator doing?
viniepooh is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 09:21 PM   #7
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
viniepooh's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: MIchigan
Posts: 177
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
viniepooh is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by viniepooh View Post
hows ur alternator doing?
that was me just kinda saying what could be something stupid out of blue btw. since u pretty much did check a lot of important things. lol
are u super possitive that you dont have no spark at all? i though i didnt on our 87 G25 van w/305 untill i start adjusting a timing and it picked up and ran.
btw how did it all happened to begin with? one day spark j/went away or?
viniepooh is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 10:09 PM   #8
Senior Member

Posts like a Camaro
 
Join Date: Aug 2013
Location: Northern California
Posts: 1,014
Thanked 164 Times in 130 Posts
75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold75 racer is a splendid one to behold
Default

I just had a thought, have you checked to see if the the dist is turning while it'* cranking? Perhaps the timing chain broke and you don't have an electrical issue.
75 racer is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Safari van no start Marshal GMC/Chevrolet Truck/SUV 11 06-02-2014 08:52 AM
'93 G20 Van Start Issue jwald GMC/Chevrolet Truck/SUV 3 05-12-2013 11:55 AM
Chevrolet Conversion van/no start. Mike Chevrolet 1 01-03-2013 09:53 PM
Van Chopping - Not Shopping rkdragon Lounge 0 12-20-2012 01:33 PM
Sport Suspension Question compyelc4 1992-1999 16 04-09-2003 05:42 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:03 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.