'02 Impala ABS/Traction Problem - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Chevrolet When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-04-2013, 03:31 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
PMadill is on a distinguished road
Default '02 Impala ABS/Traction Problem

My wife'* car at random points while driving, the ABS/Traction control will activate. Dry surfaces, no snow or ice or rain (we live in Hawaii). The first time it happened, had the code scanned, Front Left Speed Sensor erratic signal. If the system malfunctioned too much, the ABS light and TRAC OFF come on and illuminate and something in the message center comes on.

Replaced both front bearings with speed sensors, problem went away.

Two months later (now) It'* happening again. Same problems, but with two new bearings. Same error code, same lights. I'm guessing its time to start hunting the wires.

On a side note, maybe unrelated, but the car has also had a few instances of randomly being unable to start. It will run just fine, but then the next turn of the key, no start. Click click click, no start. wait 30 mins, and it turns over. Battery got charged, seems to be fine now.

I'm just hoping that maybe it'* not the computer.

Thoughts
PMadill is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2013, 08:42 AM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

sounds like the pos. and ground cables need cleaned. as far as the abs i would guess you are right on having a wire/connector issue
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2013, 12:20 AM   #3
Senior Member

True Car Nut
 
2kg4u's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Windsor, Ontario / Detroit, Michigan
Posts: 4,804
Thanked 220 Times in 181 Posts
2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of
Default

The wires from the wheel speed sensor are easy to trace. They go direct from the connector at the wheel speed sensor to the connector at the EBCM. You can run a continuity check on each wire.
2kg4u is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Service traction control on 06 Chevy impala snwilso1 Chevrolet 7 10-16-2014 05:38 PM
Problem with the Check Monitor & ABS & Traction Control Knight-Design Everything Electrical & Electronic 10 03-27-2010 09:26 AM
2000 SE Traction Control and ABS Problem PLEASE LOOK!!! Bill6sic6 2000-2005 5 12-13-2007 11:13 AM
ABS/Traction light on...but i still have ABS ptrfair 2000-2005 0 12-11-2007 08:33 PM
Anyone have an Impala or Impala service manual 92BonneSE Lounge 7 05-28-2007 01:53 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:24 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.