motor died! - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-10-2013, 08:32 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: mi
Posts: 69
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
kaptainkhaos is on a distinguished road
Default motor died!

my bonnie died on e-way today. I thought i heard a faint sound like a belt getting loose and slapping around. then nothing, complete loss of power. serpentine was still on. turned it over when i got home, sounds like crank and pistons turning but not valves. after a couple of turns i hear that out of sync back pressure. my question is would a bad crank sensor cause the odd cranking? I'm leaning towards a timing chain. I have a code reader coming for the rough idle issue I'm still having. I dont know if this is related but I backed out of the drive way put it in drive hit the gas and no response. after a couple of taps on the pedal it took off. ?? without tearing the front of the motor apart how can I tell nif the timing chain is off or broken? thanks
kaptainkhaos is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 08:58 PM   #2
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

If you suspect timing chain, remove all spark plugs and have someone turn the engine over while you have a finger over the spark plug hole. If you feel air going in and out of every cylinder with suction and compression, then your timing chain is good.

If your engine is running, and the throttle seems unresponsive, I'm suspecting either the TPS sensor or MAF sensor. Disconnect the MAF sensor and see if it runs/drives any better. Let me know what you find out after reading all this. We do have TPS diagnostics in the Techinfo section.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 09:57 PM   #3
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Apr 2013
Location: HAMILTON ,NY
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
dseagle is on a distinguished road
Default

had something simular happen to my 97 bonney 3.8 i to suspected T chain, it was my harmonic balancer came loose throwing timing off via crank case sensor, and the serpentine belt never came off,felt tite, car did start running rough before it happened. dunno if this is your problem but it might be worth checking out.was easy fix for me. bought new balancer cleared code, 217k on same eng still runs like a champ today! good luck!
dseagle is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 10:06 PM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
rjolly87's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Las Cruces, NM
Posts: 6,857
Thanked 298 Times in 246 Posts
rjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant future
Default

You can also pull the valve covers to see the rockers moving. You may be able to spot them through the oil fill even.
rjolly87 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 06:19 PM   #5
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: mi
Posts: 69
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
kaptainkhaos is on a distinguished road
Default update!

took a look in the fill hole and valves are moving. still waiting for my code reader. the balancer issue is possable because it just feels and sounds out of time. there is a small metal tang near the balancer I think is a timing mark? do I need a timing light to see if the balancer has spun? do they still make timing lights?lol. will a scan tool tell me the balancer has spun? thanks guys!!
kaptainkhaos is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2013, 08:20 PM   #6
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: mi
Posts: 69
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
kaptainkhaos is on a distinguished road
Default I got my code reader!!!

I finally got my scan tool ! what an ordeal. save that story for another time. the only code that came up was p0102. my scan says low input to maf. I unplugged MAF and still wont start, still sounds funny turning over. scan tool says $10 to fix but cheapest one I found was $100. stumped!!! If it wont start with MAF unplugged do not want to spend $100+ to find out it is something else. what now???
kaptainkhaos is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:57 PM   #7
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: mi
Posts: 69
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
kaptainkhaos is on a distinguished road
Default started throwing parts at the bonnie!

put crank sensor and map sensor on. still no start. still getting low input at the maf code . will a bad oil pressure sending unit prevent car from starting? will iol pressure unit show up on the code reader? almost ready to surrender to the dealer!!
kaptainkhaos is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2013, 05:50 AM   #8
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Ok, lets start with the basics.
1. Spark
2. Fuel.

Pull a plug and verify we are getting spark.
If you are, spray some ether into the throttle body. This should tell us if the ICM is working and if everything is timed correctly.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2013, 02:34 PM   #9
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: mi
Posts: 69
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
kaptainkhaos is on a distinguished road
Default update!

pulled plug, getting spark. nothing happended with the starting fluid. checked all the coils, 5.56-5.58-5.80. checked fuel pressure got 52. going crazy!!!
kaptainkhaos is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2013, 03:05 PM   #10
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Sorry if this seems like a dumb question but did you spray into the throttle body?
Mike is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Window motor died after getting tint tz2772 1987-1991 9 11-09-2007 08:59 PM
It died and won't start. Now have new motor and now this... '96BonnevilleL67 1992-1999 77 08-06-2007 06:50 PM
Blower Motor Issues - Dead Motor??? corder13 1992-1999 10 02-14-2006 12:13 AM
1990 motor won't run smooth, died imidazol 1987-1991 8 11-09-2005 08:25 PM
Rough acceleration, Died, Started, Blue Smoke, Died again... DannyM 1992-1999 38 09-01-2005 11:28 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:21 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.