2000 Bonneville Randomly Dies - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-19-2015, 06:10 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
goeppngr's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Milwaukee, WI
Posts: 59
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
goeppngr is on a distinguished road
Default 2000 Bonneville Randomly Dies

Ok, so I have been having the above issue for about a month now. It hasn't been a big deal (likely still isn't, just bothersome if I driver her 100 miles away on a road trip). The car will randomly die with no codes thrown. I can throw it in neutral (one time this did not work, had to put in park) to get it started right back up. Then on my merry way. Some symptoms of this:

1. It "seems" to be happening when I let off of the gas and am coasting.
2. It "seems" to be more prevalent when the engine is cool.
3. It happens while idling in the driveway or while moving.

Things I have done, as well as recently:

1. Change LIM Gaskets last week (this was happening prior to this change). With the change I changed nearly everything else that was off (plugs/wires/coolant flush/cabin filter/oil/oil filter/SC belt tensioner).
2. Changed crankshaft position sensor.

I've searched around and found some interesting things to try, but thought I would post in case I am missing something. My next step was to check the fuel pressure (while the car is dying). I am on my second ICM in 2 years so my mind thinks I should check that too (not sure how to check it with an intermittent issue). Any other ideas are appreciated.

Thanks.
goeppngr is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2015, 05:48 AM   #2
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

IAC valve(Idle Air Control)
Mike is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2015, 05:45 PM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
goeppngr's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Milwaukee, WI
Posts: 59
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
goeppngr is on a distinguished road
Default

Thanks, Mike, I have ordered the part to see if that resolves (should get it tomorrow).

A new symptom arrived this morning...car won't start (just turns and turns)...

I am hoping replacing the IAC valve could cause a non-starting issue, has anyone seen this?
goeppngr is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2015, 06:26 PM   #4
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

If you hold the throttle down just a tad while cranking, and it starts, then its the IAC. Sometimes you have to feather the throttle to keep it running.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2015, 02:54 AM   #5
Senior Member

True Car Nut
 
WilliamE's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: VA
Posts: 3,087
Thanked 418 Times in 376 Posts
WilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond repute
Default

If that new IAC does not fix it then try as Russia is suggesting, disconnect the MAF sensor and try to start it.
WilliamE is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2015, 10:56 AM   #6
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
goeppngr's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Milwaukee, WI
Posts: 59
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
goeppngr is on a distinguished road
Default

Thanks everyone for the info. I tried as Mike suggested with the throttle and nothing, tried disconnecting the MAF, nothing.

I am out of town over the weekend and won't be around to fix, but when I get the IAC (supposed to be today, but I'll be gone) replaced I will report back and see if anything else needs to be done.
goeppngr is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2015, 01:12 PM   #7
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
goeppngr's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Milwaukee, WI
Posts: 59
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
goeppngr is on a distinguished road
Default

IAC valve came today. I was able to put it in, but still nothing. I'm going to probe some wires leading to the ICM to see if I can find anything (won't be until next week). I'll circle back.

If anyone has some other items to check, I'm all ears...
goeppngr is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2015, 01:22 PM   #8
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,148
Thanked 783 Times in 612 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

Do the basics.....check for spark, fuel pressure and injector pulse.....

Just for ha-ha'*, try spraying carb cleaner into the intake and see if it starts, and keeps on running as long as you spray............
Tech II is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tech II For This Useful Post:
WilliamE (10-23-2015)
Old 11-07-2015, 11:06 AM   #9
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
goeppngr's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Milwaukee, WI
Posts: 59
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
goeppngr is on a distinguished road
Default

Ok, I finally got back to looking into this. Here is what Inhave done:

1. Checked for spark and there is spark between the wire and plug (used a spark tester, that flashed).
2. Checked fuel pressure, registered at 0 PSI.
3. Started car many times while depressing the as Schrader valve on the fuel rail and no gas "squirting". Only once I got about a ml of fuel.
4. Checked fuel pump fuse, good there.

This leads me to believe the fuel pump is bad. I want to make sure it isn't the realy, is there an easy way to check that?

Lastly, is there anything else I should check before I decide to replace the fuel pump (I want to make sure that is it before I do that work)?
goeppngr is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2015, 01:46 PM   #10
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Hit the bottom of the tank with a hammer while someone is trying to start it.
Mike is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car dies randomly. Bad crankshaft position sensor? MissRockstar04 2000-2005 11 04-16-2009 07:40 AM
Engine flat out dies randomly, SES comes on, but restarts Bonne SSE Queen 2000-2005 12 04-05-2008 10:34 AM
My car dies "randomly" when driving it, too! montreal_bonneville 1992-1999 2 12-15-2006 01:04 PM
1997 Camry Dies randomly toastedoats Lounge 11 10-17-2006 11:28 PM
My Bonnie dies randomly - 93 SSEI Nightrider 1992-1999 7 07-13-2005 10:49 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:47 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.