WOT problem cought on tape! - Page 6 - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-26-2006, 03:21 AM   #51
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Join Date: Mar 2006
Location: Chicago
Posts: 193
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BlownBuick is on a distinguished road
Default

Did you get out this weekend?

I really want to know if it was indeed your tensioner that was causing the problem. Mostly because I'm doubting myself, thought, and am wondering if your porblem is fuel related.
BlownBuick is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2006, 01:50 PM   #52
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 5,797
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Peterg22000 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by BlownBuick
Did you get out this weekend?

I really want to know if it was indeed your tensioner that was causing the problem. Mostly because I'm doubting myself, thought, and am wondering if your porblem is fuel related.
i went to the cottage this weekend and the car stayed home, dont worry ill get to this as soon as i possibly can
Peterg22000 is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2006, 08:29 PM   #53
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 5,797
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Peterg22000 is on a distinguished road
Default

well i took the long way home (took the highway) and i couldnt reproduce the symptoms from befor. But got some odd KR readings... what WOT i never once got any KR but when i did just a quick slap of the gas 50% throttle after a short coasting i got 1* of KR and once i got a MASSIVE KR spike at about 18* which even with my foot OFF the gas 100% i took a few seconds (about 7- for it to come back down to 0*
WTF is up with that????
Peterg22000 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2006, 12:32 AM   #54
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Join Date: Mar 2006
Location: Chicago
Posts: 193
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BlownBuick is on a distinguished road
Default

Possibly a bad knock sensor? They do fail from time to time.

That'* really strange. Espically for the KR to continue with your foot off the gas. 18*, that'* crazy. I would imagine that you'd have to really be able to tell that your motor was knocking by the way it sounds if it was pulling timing that much.

Did you notice anything different about the way the motor ran? Was it rougher than normal or anything?

I would probably start be replacing the knock sensor because they're pretty cheep. I'm not sure how hard they are to change, though.
BlownBuick is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2006, 01:01 PM   #55
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jun 2002
Location: Bedroom, Ontario
Posts: 3,266
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Drifter420 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Peterg22000
well i took the long way home (took the highway) and i couldnt reproduce the symptoms from befor. But got some odd KR readings... what WOT i never once got any KR but when i did just a quick slap of the gas 50% throttle after a short coasting i got 1* of KR and once i got a MASSIVE KR spike at about 18* which even with my foot OFF the gas 100% i took a few seconds (about 7- for it to come back down to 0*
WTF is up with that????
If you were going uphill and go WOT you will get more KR. ( I get 4.7 on a nice big long hill in my area.. but thats going up hill and before the hi flo was in.. on a different stretch I don't get any KR in 25C early evening runs, but in 33C mid afternoon not including humidex I get 3.1~3.3 KR )

I"m not sure what the KR decay rate is, but there'* a lag and how it slowly climbs down. It maybe a bad sensor.. but I"d check to see if anything is loose in the engine bay/exhaust manifold area that can be rattling against the block and the sensor is thinkin it'* knock instead ( you said slapped the throttle.. so I"m assuming you stabbed to 50% and the whole block & tranny shifted/twisted quickly so if anything is loose it MAY knock against the engine )
Drifter420 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2006, 02:09 PM   #56
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

KR is typical at shifts when the engine dumps boost and when you first let off the throttle...

That does seem like a long time for it to linger though. Any other items that might be giving you false knock?
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2006, 09:33 PM   #57
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 5,797
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Peterg22000 is on a distinguished road
Default

well i drove up to my cottage this weekend. Lots of highway and back roads and stuff the temps adveraged 25*-30*C and the problem did not happen, however the car was starting to feel a little sluggish
Peterg22000 is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2006, 09:11 PM   #58
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Join Date: Mar 2006
Location: Chicago
Posts: 193
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BlownBuick is on a distinguished road
Default

Has it been doing the same thing lately? Anything new?
BlownBuick is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2006, 09:26 PM   #59
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 5,797
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Peterg22000 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by BlownBuick
Has it been doing the same thing lately? Anything new?

nope no signs of it yet... Fingers crossed that it stays that way
Peterg22000 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
problem with setting of new tape recorder atom Audio (and aftermarket electronics) 0 10-14-2010 08:07 PM
WOT problem @NEBF (04,22,06 still having the same problem) Peterg22000 1992-1999 23 04-22-2006 08:50 PM
Crackling noise from under the hood when at WOT. Pontiac1983 1992-1999 3 03-07-2004 08:11 PM
WOT Sol 1992-1999 27 08-03-2003 01:34 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:29 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.