Tranny Issues - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-08-2007, 07:49 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: Acton Ontario, Canada.
Posts: 88
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
300sflyer is on a distinguished road
Default Tranny Issues

So I was ouit on the highway today, doing about 115 km/hour, and all of a sudden the tach is going up and my speed is dropping.

I shifted from OD to D and third gear is still working fine. Managed to make it home in D as all the other gears are working fine.

After I was home I checked the fluid level, and it was down not quite half a litre. Shouldnt be an issue, but topped it up anyway.

Did a scan for codes, and found nothing.

Decided to go for a short drive again, and now OD is working fine again.

Whats going on? Is my tranny on its way out?

Its a 96 SSE with 230,000 KM.

Thanks
300sflyer is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2007, 10:17 PM   #2
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

Mike, where ya been?

Can you tell us what the fluid looks/smells like after a short drive (full operating temp) and the last time the trans filter was changed or a flush was done?
willwren is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2007, 11:09 PM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: Acton Ontario, Canada.
Posts: 88
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
300sflyer is on a distinguished road
Default

Been hiding... trying to stay out of trouble

The fluid looks and smells ok. No burnt smell. I have only put the last 35000km on the car. Previous owner did the rest. Not sure if the fluid or filter have been changed.
300sflyer is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2007, 11:59 PM   #4
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

It'* possible the level was a factor. Since she smells and looks good, let'* take a wait and see attitude and a sharp eye for now. You may be just fine.

Typical TCC lockup problems on your 4T60E trans will be exhibited in failure to lockup, or trying to lock, then unlocking. That should set a code.

If it holds for a couple weeks, and acts OK as the weather warms up, you'll be just fine for now.
willwren is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2007, 10:44 AM   #5
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: Acton Ontario, Canada.
Posts: 88
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
300sflyer is on a distinguished road
Default

Would a filter and fluid change be a good idea now anyway? No idea when or if it was last done.

Thanks
300sflyer is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2007, 03:12 PM   #6
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: Acton Ontario, Canada.
Posts: 88
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
300sflyer is on a distinguished road
Default

Update:

After talking with a few transmission shops, I decided to go and have the tranny serviced. They dropped the pan, cleaned it, installed a new filter, and then refilled with fresh fluid. The old fluid looked like it had been in there for some time, as it was more brown in color than red.

Nothing of any substance was found in the pan or the filter, so the mechanic thinks that a bit of dirt may have hung up on one of the valves and caused the brief issues I had with OD.

He recommended driving it for another 5000 km, and then repeating the same process. A new filter and fresh fluid again.... I asked him about changing out all of the fluid now, with one of those special machines, but he did not think it was necessary.

All is good so far.... keeping my fingers crossed.
300sflyer is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tranny issues. Bwayney 2000-2005 20 03-31-2010 03:03 PM
Some weird Tranny issues EL_Master 1992-1999 6 11-22-2009 07:18 PM
2000 tranny issues, coolant smell dupe00 2000-2005 12 11-17-2009 02:20 PM
Tranny Issues TJ'sblackbonne 1992-1999 19 03-01-2007 02:37 PM
Big Tranny Issues aCiD 1992-1999 34 08-17-2003 02:41 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:14 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.