loss of power - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-24-2005, 08:43 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
darryls is on a distinguished road
Default loss of power

Hi guys, please help.I have a 94 series 1 and the car runs very rough when cold it surges ahead. It feels like the engine dies but it does not. In park I can rev the car to 4000 rpm and it will cut out and drop to 2000 even after the engine is warm. Just put new plugs and o2, pcv
valve and air filter but did not help. It feels like it is running out of fuel. it does get a little bertter after it warms up but not the 4000 drop. Please help.

Darryl
darryls is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2005, 10:04 PM   #2
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Jul 2004
Location: Woodstock Ill.
Posts: 214
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ranger is on a distinguished road
Default

Get a fuel pressure guage on it. Sounds like a weak (dying) fuel pump.
Ranger is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2005, 10:48 PM   #3
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Join Date: Apr 2005
Location: Western New York
Posts: 194
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
MadSam is on a distinguished road
Default

You mention plugs and air filter, but if the car seems to not be getting gas....how about the fuel filter?
MadSam is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2005, 11:42 PM   #4
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

I'd try a fuel filter before the pump. Or bad gas?

The cutout at 4000 rpm is the factory neutral rev limit. It'll do that healthy or not.
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2005, 12:45 AM   #5
Senior Member
Posts like a 4 Banger
 
Join Date: Mar 2005
Location: Central NY
Posts: 148
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
silver98SE is on a distinguished road
Default

I have a 98se and I recently changed the plugs, wires, pcv pipe, air and FUEL filter, as well as cleaned out the throttle body and sea foamed thanks to this link http://www.geocities.com/rivierareso...ecleaning.html for the courage. Before all of this I had a noticable amount of hesitation on turns from a stop. I did all this at once so I'm not sure which one it was but it totally fixed this problem. Runs like a champ now. Before it ran like a 7 year old car. I'm sure it was the fuel filter in my case considering I got blue in the face trying to blow through it after I finally got it off.

At least try the Fuel filter before you go any further.
silver98SE is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2005, 03:24 PM   #6
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
darryls is on a distinguished road
Default

Okay I tried the fuel filter but the car still surges when cold, Maybe it is just old with 350 000 km on it. It seems to run okay hot. Any more idears would be great guys, please and thanks.
darryls is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2005, 03:35 PM   #7
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

It'* not just old. There'* something causing it.

What diagnositc equipment do you have access to?
Are there any codes in the computer?
Can you describe the symptoms in a little more detail or get a vid of it?
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2005, 04:49 PM   #8
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
darryls is on a distinguished road
Default

The car starts nice, idle great. Put it in gear and it runs rough very slugish and you have to lift your foot off the gas because it feels like there is no power and it is going to flood the engine. Surges ahead till it gets hot all along it feels like it has no power.
darryls is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no power to fuel pump, power windows & power seat options13 Everything Electrical & Electronic 11 08-13-2006 02:42 PM
power loss superman013 General GM Chat 14 01-06-2004 10:39 PM
Intermitent loss of electrical power. NotDadsW41 1992-1999 17 11-01-2003 04:48 PM
My power loss update Bassplayincrowe 1992-1999 5 01-28-2003 11:44 PM
Loss of power/ miss under load HELP Bdd8591 1992-1999 4 01-23-2003 07:22 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:46 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.