computer might be bad? help - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-02-2010, 10:34 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 38
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ogea21 is on a distinguished road
Default computer might be bad? help

i have a 95 bonneville and i think my computer might be shot...does anyone know how i can tell if my computer is bad?
Ogea21 is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 10:35 PM   #2
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

What is the car doing, or not doing?
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 10:45 PM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 38
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ogea21 is on a distinguished road
Default

the fuel pump kicks in, the car gets spark, cranks just wont start..but the electric fans kick in right away as soon as u turn the key on the fans kick on..could this be a sensor or the computer?
Ogea21 is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 11:20 PM   #4
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 38
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ogea21 is on a distinguished road
Default

i just remembered that i checked the injectors and they all have the correct amount of power running to them, and i seem to be getting fuel up the the rail just not a lot..could a clogged fuel filter be the problem?...basically my issue that i know of is the car is not getting fuel..
Ogea21 is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 11:22 PM   #5
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

The filter is a easy low cost change, start with that. If no better, then you may need to look at the fuel pump.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 11:27 PM   #6
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 38
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ogea21 is on a distinguished road
Default

but i just put the fuel pump in there..the whole thing pump/sending unit once piece and a new gas tank..
Ogea21 is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 11:43 PM   #7
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Then change the filter and see if that helps. Did you check for correct voltage at the fuel pump?
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2010, 07:00 AM   #8
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Have you verified you are actually getting fuel into the cylinders? Best way to find out is to crank it over a bit, then pull a sparkplug to see if its wet.
Mike is online now   Reply With Quote
Old 05-03-2010, 08:47 AM   #9
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

I see a lot of testing before swapping the computer.

For starters, please give us the story. You know the last time it ran, symptoms etc etc. The story is key in diagnosing some cars.

Next up, verify you have reasonable pressure at the fuel rail. If so, skip the fuel pump/filter thoughts. Being new it'* probably fine.

You said the injectors are getting power, our system provides 12v+ at the injectors and the pcm toggles the fuel. I don't remember if the 95'* security system kills the starter or the fuel. Mike...can you please look that up.

Last.. have you read the codes? If not, there could be something as little as a maf sensor causing it not to start.

No matter what.. it could be the computer....but in the testing/diagnosis of things..there is no clear way to know it'* bad w/o eliminating everything else.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2010, 10:03 AM   #10
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 38
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ogea21 is on a distinguished road
Default

it does not seem like its not getting enough fuel pressure ill have to get a new filter soon and see if that might help, i have not read the codes latly so i dont know for sure what its giving for codes, and i did check a sparkplug once and they were dry so almost like the injectors are not firing fuel into the motor...as for the last time it ran maybe a month ago and i was just turning a corner and the car without warning just died no lights came on or anything...
Ogea21 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bad, bad, bad, bad vibrations.... SilverSleeper8704 2000-2005 11 07-30-2010 06:42 AM
95 Computer Prob., Will this work without new computer loud95sse Everything Electrical & Electronic 2 10-25-2007 02:58 PM
Some help might be needed... popatim Lounge 5 09-09-2006 02:04 AM
BAD one liners. Bad, really really bad, but still funny. BonnieBrougham Lounge 3 12-16-2004 06:38 PM
How to test for 'bad' computer ? rocketman 1987-1991 9 07-30-2003 09:03 PM


Tags
computer, pcm

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:12 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.