2000 SSEi Hesitation between 2500 and 3000 rpm's - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Pontiac When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-03-2011, 04:14 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
michael69 is on a distinguished road
Default 2000 SSEi Hesitation between 2500 and 3000 rpm'*

My SSEi recently started t hesitating when accelerating between 2500 and 3000rpm'* any clues?
michael69 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2011, 05:09 PM   #2
Senior Member

True Car Nut
 
sseidriver97's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Portage mi
Posts: 7,124
Thanked 3 Times in 3 Posts
sseidriver97 is on a distinguished road
Default

maybe some better symptoms would help us...Could be a number of things any SES lights??
sseidriver97 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2011, 05:22 PM   #3
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
michael69 is on a distinguished road
Default

My scanner didn't pick up any codes. I replaced the plug wires about 6 months ago, after around a month later cylinder 6 started miss firing. The new wires are longer than the old wires. I simply moved the wire wire away from the the engine block and the problem went away. I am thinking the the wires I got are no good and when the original miss firing happened one or more of them got damaged. I checked the coils and they are fine. however there is a bid of rust/corrosion on one of the plug wires where it connects to the coil. I am planning on changing the fuel filter and air filter this weekend, but I think I may need new plug wires also. Your thoughts would be appreciated.
michael69 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2011, 05:26 PM   #4
-- SITE DONATOR --
True Car Nut
 
ymmot04's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 4,638
Thanked 5 Times in 4 Posts
ymmot04 is a glorious beacon of lightymmot04 is a glorious beacon of lightymmot04 is a glorious beacon of lightymmot04 is a glorious beacon of lightymmot04 is a glorious beacon of lightymmot04 is a glorious beacon of light
Default

Plug wires, plugs, or coils. If it started after you changed the wires, then chances are that is the issue.

What type of plugs are you running?
ymmot04 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2011, 05:32 PM   #5
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
michael69 is on a distinguished road
Default

Bosch Platinum Split'*, the plug'* seem in good condition. this particular issue just started about 2 weeks ago, it only happens when trying to accelerate quickly to pass someone. I also noticed my fuel econ is down big time.
michael69 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2011, 08:01 PM   #6
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Dons2000BlueSSEi is on a distinguished road
Default

From what I heard. Our engines hate platinum Bosch Spark plug. They get hot and causing misfiring. Put some basic Autolite Copper plugs in, and see if that stops the hesitating.
Dons2000BlueSSEi is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2011, 08:45 PM   #7
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Feb 2011
Location: connecticut
Posts: 206
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
fabz77gp is on a distinguished road
Default

try checking your fuel system. your filter/sending unit might be clogged???
fabz77gp is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2011, 09:49 AM   #8
Senior Member

True Car Nut
 
2kg4u's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Windsor, Ontario / Detroit, Michigan
Posts: 4,804
Thanked 220 Times in 181 Posts
2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of
Default

Had that several times on my SSEi. Each time it was a crack in a plug wire. At normal load the wire would carry spark to the plug. At higher loads (accelerating at 2,500 RPM) it would arc to the closest ground, and the engine would feel like it was stuttering.
2kg4u is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2011, 09:54 AM   #9
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Use a water bottle to mist the plug wires. Do this at night. then watch for blue flashes. That will be a ignition short.
Danthurs is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High Idle at Cold Temperatures 3000 RPM ucrm4c 1992-1999 8 12-07-2009 07:52 PM
hesitate,check engine light, not go higher than 3000 rpm chromatin 1992-1999 8 07-28-2007 12:41 PM
Power loss and noise from 2500-3000 rpm Scrangler83 1987-1991 4 04-15-2005 12:30 AM
Rpm @ 3000 plus 95neongirl 1992-1999 5 04-29-2004 07:26 PM
2500 RPM+ clicking? Justind23 1992-1999 96 10-29-2003 07:43 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:33 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.