97 olds 88 shake/vibration - Page 2 - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Oldsmobile When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-18-2013, 11:49 AM   #11
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Florida
Posts: 206
Thanked 0 Times in 0 Posts
johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer
Default 97 olds 88 shake/vibration

I used to live in ohio... I know all about rust, sucks
Quote:
Originally Posted by jwfirebird View Post
you never see one like that around here, must be nice
johnblazer is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2013, 07:06 PM   #12
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Florida
Posts: 206
Thanked 0 Times in 0 Posts
johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer
Default

I contacted a drive shaft company, they said they knew of the problem on these cars but don't know what the fix is..??? anyone else have this issue?
johnblazer is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2013, 08:01 PM   #13
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Florida
Posts: 206
Thanked 0 Times in 0 Posts
johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer
Default 97 olds 88 shake/vibration

https://www.gmforum.com/2000-2005-90...ration-296318/

Quote:
Originally Posted by johnblazer View Post
Hello forum,

I purchased a 97 Olds 88 a few months ago.
super nice, one owner, Florida car, had 41798 miles on it.

Owner could no longer drive

New tires, Michelins were installed and drove it home.

I notice it feels like one of the tires are not balanced and it is shaking the car at speeds 60-65 and up

I then have tires rebalanced.... and still getting what feels like balance shake

take it to a road force balance shop, and sure enough, one tire had 18 lbs of road force, they demount tire and turn it on the rim, rebalance, now ok

drive home and still have harsh vibration above 60-65 and up

replaced all struts and did alignment, both front axle shafts (two times), rotors
problem gone? NO

car runs and shifts perfectly, just this harsh shaking

had yet another road force balance at another place, inspected tires, wheels, hubs....all perfect

dozens of no results shops later, I still have the shakes

seems nobody can pin point what or where the shake is coming from


tire places say the tires are not out of round or wobbles of any kind

alignment guys inspected everything, can't find anything

they all drive it, feel the vibration and shrug their shoulders and puzzled

I took a jack and raised tire from ground, inspected ball joints, using pry bar under tire, did find pass side rear have play up and down...in ball joint and replaced

all others were fine
hubs are quiet when rolling, and no resistance
all a-arm bushings look fine,,
with jack under front arm, tire off ground, started up car, in drive, let wheel spin, tc off I do notice a shake on drivers side, removed wheel, checked again
I put all the lug nuts back on to hold rotor, and spin again
the car vibrates like the shake when driving 65 and up

I notice that the AXLE shaft is vibrating, and has a slight wobble to it, the outer cv joint near tire vibrates extreme enough to make the rubber boot hit the bottom of the strut, yes, the wheel is turning fast... prob above 100

could this be my shaker?

One of the mechanics had already replaced my axles, a month later, another says that it looks like I have a bad axle on drivers side, explained, it is only a month old, showed me the wobble so I replace it again.. this one wobbles too

The car had never been wrecked, runs and shifts perfectly just this damn shake while driving 65 and up

I do hear "POPPING" noise from rear of car once in a while, I am assuming its from the rear brakes (drums), they are new too..

anyone have an idea where my shake is coming from?

Video is at
Mah00012-1 - YouTube

Mah00013-1 - YouTube


Car now has 51k miles...
johnblazer is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2013, 07:42 PM   #14
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Florida
Posts: 206
Thanked 0 Times in 0 Posts
johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer
Default 97 olds shake/vibe

Sure was hoping for the fix seems nobody knows, but many have this problem

Quote:
Originally Posted by johnblazer View Post
Hello forum,

I purchased a 97 Olds 88 a few months ago.
super nice, one owner, Florida car, had 41798 miles on it.

Owner could no longer drive

New tires, Michelins were installed and drove it home.

I notice it feels like one of the tires are not balanced and it is shaking the car at speeds 60-65 and up

I then have tires rebalanced.... and still getting what feels like balance shake

take it to a road force balance shop, and sure enough, one tire had 18 lbs of road force, they demount tire and turn it on the rim, rebalance, now ok

drive home and still have harsh vibration above 60-65 and up

replaced all struts and did alignment, both front axle shafts (two times), rotors
problem gone? NO

car runs and shifts perfectly, just this harsh shaking

had yet another road force balance at another place, inspected tires, wheels, hubs....all perfect

dozens of no results shops later, I still have the shakes

seems nobody can pin point what or where the shake is coming from


tire places say the tires are not out of round or wobbles of any kind

alignment guys inspected everything, can't find anything

they all drive it, feel the vibration and shrug their shoulders and puzzled

I took a jack and raised tire from ground, inspected ball joints, using pry bar under tire, did find pass side rear have play up and down...in ball joint and replaced

all others were fine
hubs are quiet when rolling, and no resistance
all a-arm bushings look fine,,
with jack under front arm, tire off ground, started up car, in drive, let wheel spin, tc off I do notice a shake on drivers side, removed wheel, checked again
I put all the lug nuts back on to hold rotor, and spin again
the car vibrates like the shake when driving 65 and up

I notice that the AXLE shaft is vibrating, and has a slight wobble to it, the outer cv joint near tire vibrates extreme enough to make the rubber boot hit the bottom of the strut, yes, the wheel is turning fast... prob above 100

could this be my shaker?

One of the mechanics had already replaced my axles, a month later, another says that it looks like I have a bad axle on drivers side, explained, it is only a month old, showed me the wobble so I replace it again.. this one wobbles too

The car had never been wrecked, runs and shifts perfectly just this damn shake while driving 65 and up

I do hear "POPPING" noise from rear of car once in a while, I am assuming its from the rear brakes (drums), they are new too..

anyone have an idea where my shake is coming from?

Video is at
Mah00012-1 - YouTube

Mah00013-1 - YouTube


Car now has 51k miles...
johnblazer is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2013, 03:34 AM   #15
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Florida
Posts: 206
Thanked 0 Times in 0 Posts
johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer
Default still shakes

was hope that someone has had this issue and found a fix.. planning on replace the hub soon, but don't see that that will fix anything, since the hub seems fine
johnblazer is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2013, 12:14 AM   #16
Senior Member

True Car Nut
 
WilliamE's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: VA
Posts: 3,087
Thanked 418 Times in 376 Posts
WilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond repute
Default

I have the same issue with my driver side vibrating, I have replaced inner and outer tie rods, wheel hubs, and had rotation and balancing done, the problem got a little better, but like you I still cannot find a fix.
When I can afford to, I'll be replacing my tires, ball joints, drive axles, and I may do the motor mounts after reading that thread, if I find the cause I'll post back, do the same if you find the issue with your car.
Hope you find the issue and are able to get it fixed soon.
WilliamE is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2013, 11:23 PM   #17
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Florida
Posts: 206
Thanked 0 Times in 0 Posts
johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer
Default

Today, I took a trip down to the salvage yard, bought a used hub, knowing most likely that this would not take care of the shaking issue, installed, and sure enough.. still shakes
will be putting original back on, since it has low miles

I also had a strut rattle in the back, so I purchased 2 new mounts, removed the struts by removing the top nuts, and removed ball joints... so I would not need to redo the alignment .. found my wiggler... the nut on the pass side was not tight all the way, impact did not wind it all the way down, being a locking nut

so I went ahead and switched out the mounts anyway, nothing wrong with old ones
used some oil to lube the lock nut and got them tightened all the way with impact

reinstall with hub/brakes was a challenge , trying to hit the upper mount holes and hold up the strut at same time... then wedge the jack under it when finally it dropped into the upper mount holes..... and it started to pour rain about this time

but I got them both back on. and are quite now

if anyone wants the old mounts, your welcome to them, just pay for the shipping...
johnblazer is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 02:12 AM   #18
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Florida
Posts: 206
Thanked 0 Times in 0 Posts
johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer
Default 97 Olds 88 Shake/Vibration SOLVED!!!!!!

Today I solved my Shake/vibration issue

It was so simple....and I'd had thought of it before, but then thought... no way... that could not do it....

I took my brake drums back to Advance Autoparts, Since the had a Two Year Warranty... went back and got two new ones and exchanged .. no questions asked

Upon opening the boxes at home, I notice these drums are different right away.... THey were actually balanced, and had weights welded on them.

I'm thinking, it'* either going to shake worse or not at all...

Popped them on and took a drive down the interstate... and to my surprise.. SMOOTH AS SILK! no shake, no Vibrations of any kind.

Old drums made it feel like the tire was coming off the ground, it shook so hard!

now, with new drums, with weights, balanced... car drives like a dream now

Attached are examples of drums with weights on them, make sure if you purchase drums, that they are balanced by looking for the weight




Quote:
Originally Posted by johnblazer View Post
Hello forum,

I purchased a 97 Olds 88 a few months ago.
super nice, one owner, Florida car, had 41798 miles on it.

Owner could no longer drive

New tires, Michelins were installed and drove it home.

I notice it feels like one of the tires are not balanced and it is shaking the car at speeds 60-65 and up

I then have tires rebalanced.... and still getting what feels like balance shake

take it to a road force balance shop, and sure enough, one tire had 18 lbs of road force, they demount tire and turn it on the rim, rebalance, now ok

drive home and still have harsh vibration above 60-65 and up

replaced all struts and did alignment, both front axle shafts (two times), rotors
problem gone? NO

car runs and shifts perfectly, just this harsh shaking

had yet another road force balance at another place, inspected tires, wheels, hubs....all perfect

dozens of no results shops later, I still have the shakes

seems nobody can pin point what or where the shake is coming from


tire places say the tires are not out of round or wobbles of any kind

alignment guys inspected everything, can't find anything

they all drive it, feel the vibration and shrug their shoulders and puzzled

I took a jack and raised tire from ground, inspected ball joints, using pry bar under tire, did find pass side rear have play up and down...in ball joint and replaced

all others were fine
hubs are quiet when rolling, and no resistance
all a-arm bushings look fine,,
with jack under front arm, tire off ground, started up car, in drive, let wheel spin, tc off I do notice a shake on drivers side, removed wheel, checked again
I put all the lug nuts back on to hold rotor, and spin again
the car vibrates like the shake when driving 65 and up

I notice that the AXLE shaft is vibrating, and has a slight wobble to it, the outer cv joint near tire vibrates extreme enough to make the rubber boot hit the bottom of the strut, yes, the wheel is turning fast... prob above 100

could this be my shaker?

One of the mechanics had already replaced my axles, a month later, another says that it looks like I have a bad axle on drivers side, explained, it is only a month old, showed me the wobble so I replace it again.. this one wobbles too

The car had never been wrecked, runs and shifts perfectly just this damn shake while driving 65 and up

I do hear "POPPING" noise from rear of car once in a while, I am assuming its from the rear brakes (drums), they are new too..

anyone have an idea where my shake is coming from?

Video is at
Mah00012-1 - YouTube

Mah00013-1 - YouTube


Car now has 51k miles...
Attached Thumbnails
97 olds 88 shake/vibration-drum.gif   97 olds 88 shake/vibration-rear%2520axle%2520work%2520-4-l.jpg  
johnblazer is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 02:28 AM   #19
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Florida
Posts: 206
Thanked 0 Times in 0 Posts
johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer johnblazer
Default weights

here are examples of brake drums that are balanced and have weights welded to drum
Attached Thumbnails
97 olds 88 shake/vibration-drum.gif   97 olds 88 shake/vibration-rear%2520axle%2520work%2520-4-l.jpg  
johnblazer is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 08:50 AM   #20
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

thats a new one for me, thanks for updating the fix
jwfirebird is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 bonneville front end shake/vibration jonniewalker 2000-2005 15 01-06-2014 07:26 PM
Engine Vibration on a '91 Olds 98 dandyd Oldsmobile 11 07-16-2007 05:53 PM
'89 LE: What would cause front end to shake at 60+ mph? Punkrulz 1987-1991 7 12-13-2004 04:38 PM
Would a bad EGR cause your car to hesitate and shake? Str8pimpin 1992-1999 7 11-02-2004 06:50 PM
hood shake driverjohn2005 1992-1999 1 06-22-2004 07:52 PM


Tags
bonnieville, olds 88, oldsmobiles 88, shake

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:59 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.