95 Cutlass 3.1 Tranny not going to OD - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Oldsmobile When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-19-2014, 01:15 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2014
Location: Big Stone Gap, Va.
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
dely0575 is on a distinguished road
Default 95 Cutlass 3.1 Tranny not going to OD

My tranny makes a noise, sounds like power steering when they whine, but my steering is fine. I think the noise is my tranny. Sometimes it shifts fine. Other times it shifts into OD but won't down shift by itself. Today it acts like its running on 5 cylinders. I can be in drive & push the accelerator all the way to the floor & it boggs down.
dely0575 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2014, 09:34 AM   #2
Senior Administrator


Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,638
Thanked 991 Times in 770 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

It'* funny the way the computers are programmed these days. If the PCM detects some misfires, it may disable the torque converter lockup. How long since the last tune up?

The whine could very well be your power steering pump. They do sound like superchargers.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2014, 09:43 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2014
Location: Big Stone Gap, Va.
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
dely0575 is on a distinguished road
Default

I don't know how long it'* been. I just bought the car a month ago. It started acting up last week.
dely0575 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2014, 10:07 AM   #4
Senior Administrator


Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,638
Thanked 991 Times in 770 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Then I suggest a full tune up then.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2014, 11:09 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2014
Location: Big Stone Gap, Va.
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
dely0575 is on a distinguished road
Default

I'll do that today. We'll see if it helps.
dely0575 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2014, 02:48 PM   #6
Senior Member
True Car Nut
 
Soft Ride's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: BC Canada
Posts: 3,581
Thanked 335 Times in 298 Posts
Soft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud of
Default

I would recommend beside the spark plugs a new set of wires as well.
I would also replace the fuel filter too.
Check the operation of the throttle butterfly and make sure it is able to fully open, has smooth operation and not sticking or even slightly binding. Clean if needed!
Soft Ride is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2014, 02:54 PM   #7
Senior Administrator


Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,638
Thanked 991 Times in 770 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

I think a "full tuneup" constitutes plugs and wires. LOL
Mike is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2014, 12:03 AM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2014
Location: Big Stone Gap, Va.
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
dely0575 is on a distinguished road
Default

Ok, I replaced the Plugs, plug wires & fuel filter. It runs great now but the OD still the same. Also the abs & brake light on the dash are on & the air bag light comes on at times too. The whining is coming from the tranny area. You can hear the whine change pitch when it shifts!

Last edited by dely0575; 10-20-2014 at 12:07 AM. Reason: Forgot the last sentence.
dely0575 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2014, 07:55 AM   #9
Senior Administrator


Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,638
Thanked 991 Times in 770 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

You could be looking at a trans issue, but lets eliminate the power steering pump for sure.

I would prefer you do this when the car is cold. Disconnect and tie off the serpentine belt so its not rubbing the crank pulley. Get in, start it and just drive it for a quick run. Basically up the street and back. If the noise is completely gone, then its the power steering pump.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2014, 05:20 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2014
Location: Big Stone Gap, Va.
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
dely0575 is on a distinguished road
Default

Ok, I took the belt off & drove around the block. Noise is still there! Also the OD won't work at all today. The park brake light & ABS lights on the dash are both on. I reset the ECU, Still there!
dely0575 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'96 Cutlass 2d - tranny.. Smoke Oldsmobile 3 06-16-2014 07:38 AM
'94 Cutlass Supreme Trans not shifting correctly Gary1160 Oldsmobile 4 01-01-2013 08:04 PM
1992 cutlass tranny problems kensworld5 Oldsmobile 6 03-15-2011 01:02 AM
94 cutlass ciera s 3100 oil and water in EGR but not engine. rambopants Oldsmobile 7 02-14-2011 07:58 AM
not good. NOT GOOD. (hit and run, not bad-BAD, but not good) repinS General GM Chat 13 11-26-2004 11:35 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:42 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.