440t4 transmission problem - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Oldsmobile When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-21-2012, 09:49 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paulgm is on a distinguished road
Default 440t4 transmission problem

i rebuilt my first 440t4 transmission in my 1989 cutlass ciera. after putting everything back together i have reverse but NONE of my forward gears work. if i rev the engine the transmission will move forward a few inches (in any forward gear). does any one have any ideas on what i should look at first.
paulgm is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2012, 09:55 PM   #2
Senior Member
Posts like a Northstar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Boston Mass
Posts: 684
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sgp358 is on a distinguished road
Default

Did you tear one of the seals for the tubes? Is the band in place and anchored properly? Is the low servo seal in place?

If you have reverse, that means your input clutch is working, so there an issue with the low band not applying.
sgp358 is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2012, 06:08 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paulgm is on a distinguished road
Default

its is possible that a seal could have torn. i did try and be super careful just for that reason.
i did fail to mention that when i cranked the car up the first time after installing transmission the radiator over heated. i only ran the car a few minutes before the radiator cap start spewing coolant every where...question is could the transmission fluid have over heated and sending the transmission into over normal operating temperature, if so could this have blown a valve body gasket or any other gasket that could effect all forward gears?
paulgm is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2012, 10:47 PM   #4
Senior Member
Posts like a Northstar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Boston Mass
Posts: 684
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sgp358 is on a distinguished road
Default

I don't think that you ran it long enough to do any damage.

What about the seals on the side of the valve body? They had a lot of problems with them.
sgp358 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2012, 05:44 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paulgm is on a distinguished road
Default

i replaced the two seals that the servo pipes go into.
paulgm is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2012, 05:57 PM   #6
Senior Member
Posts like a Northstar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Boston Mass
Posts: 684
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sgp358 is on a distinguished road
Default

But did they tear?
sgp358 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2012, 07:41 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paulgm is on a distinguished road
Default

no, i was super careful putting those pipes in.
paulgm is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 10:20 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paulgm is on a distinguished road
Default 440t4 shifting problem

after rebuilding my 440t4 i have notice that i do not have 2nd,3rd,4th and very little 1st that is if i rev the engine. if i unplug my vacuum modulator then all my forward gears work just fine...why is my transmission working like it is suppose to when i unplug my vacuum modulator? i do not see any trans fluid in the vacuum line..
paulgm is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
440T4/4T60 Drops into Neutral at Stops nova72 Buick 10 08-24-2016 11:10 AM
440T4 transmission paulgm Oldsmobile 0 10-10-2012 07:24 PM
Anyone have a service manual that covers the 440T4 trans??? dbtk2 1987-1991 6 09-10-2005 06:06 PM
Transmission problem Kennginn 1992-1999 20 02-25-2004 07:16 PM
Common Transmission Problem? Luke Greffen 1992-1999 5 03-02-2003 01:22 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:12 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.