1996 98 RE stalls, speedo crazy, help!!! - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Oldsmobile When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-17-2011, 03:30 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bigmehl52 is on a distinguished road
Default 1996 98 RE stalls, speedo crazy, help!!!

my wife drives a 96 98, recently the plenury gasket was replaced and ever since we have got the car back the speedometer goes crazy and the car will over rev and then recently it has gotten worse to the point where the speedo will go nuts and then stay on 0 and the car will rev like its in neutral. The car will then usually stalls or the speedo will shoot up to whatever speed you are at. It doesnt always happen, but i am suspicious it has something to do with the new plenury gasket b/c the car has shifted hard from 1st to 2nd ever since it was changed and it progressively gotten worse to the point where it doesnt seem safe for her to drive with the kids as mentioned above. thank you in advance for any help I need to fix this ASAP and i was hoping someone has perhaps had this problem before.
bigmehl52 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2011, 07:32 AM   #2
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Do you mean the upper intake plenum gasket? That gasket should have nothing to do with the trans. Although it can cause a vacuum leak, which might explain some of th revving.

A non working speedo, could be a VSS sensor connection, which might have gotten tugged on when the wiring harness was moved around.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2011, 09:16 AM   #3
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

I believe that car has a 4t60 transmission, and that has a vacuum line going in to the front drivers side. Check that. That wont explain the speedo problem. Like Bill mentioned, check the VSS plug. That'* on the passenger side on the diff cover.
Danthurs is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
crazy Christmas night...pinned the speedo slickbonny Your Ride: GM Pictures & Videos 20 12-27-2007 01:14 PM
Crazy acting Speedo and DIC BLACK94SSEi Everything Electrical & Electronic 3 03-09-2007 06:30 AM
OBD 1.5 I need help...and speedo wire help. Bonneville92V688 Everything Electrical & Electronic 8 02-16-2007 01:04 AM
NwbieNeed help quick!Speedo/Tach/Cruise intermittent failure fastturbo4 2000-2005 3 10-09-2006 05:25 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:16 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.