Idling at 2k upon start up!? why so high? esec. in cold?? - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Lounge For casual talk about things unrelated to General Motors. In other words, off-topic stuff. And anything else that does not fit Section Description.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-26-2006, 07:50 PM   #1
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 103
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
orty is on a distinguished road
Default Idling at 2k upon start up!? why so high? esec. in cold??

not exactly my problem but my friends with a 94 gp (3.1engine) but i know of some ppl on this forum having this prob with their bonnies.
SO can anyone help tell me what causes this and which sensor is prolly bad?
btw no warning lights on, just idles at 2k or so when you start it, and oddly usually in the winter. If anyone can help my friend and i fix this that would really help him out

thanks!
orty is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2006, 10:31 PM   #2
Senior Member
Posts like a Camaro
 
Join Date: Jun 2005
Location: n.h.
Posts: 1,066
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
handdrumman is on a distinguished road
Default

When u let it warm up a little while and press the gas down it doesn't go to 1g or so......mine on start-up revs at about 1 1/2g then when u press the gas it'll come down to 1g.
handdrumman is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2006, 11:17 PM   #3
Senior Member
True Car Nut
 
toastedoats's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Fitchburg Ma _ToastedRice_
Posts: 6,837
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
toastedoats is on a distinguished road
Default

i dont think there is a problem at all, the computer raises the idle when its cold to help warm up the engine, and to help keep it running.. a 0* engine would run like crap at a 900rmp idle
toastedoats is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2006, 11:56 PM   #4
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Yes thats true, But 2000 rpms is a bit high even for a 3100 V6... Is the car having a hard time idling? Vacume leak anywhere? Has he ever pulled and cleaned the throttle body?

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2006, 03:57 PM   #5
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 103
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
orty is on a distinguished road
Default

yes throttle body is clean. Looks like it could be the vaccum module. According to manual it regulates rpms and shift points....and just recently he sometimes is highway driving without shifting to OD. so gonna check that.

anyone know how to check this/ fix easier?
thanks
orty is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2006, 10:02 PM   #6
Senior Member
True Car Nut
 
toastedoats's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Fitchburg Ma _ToastedRice_
Posts: 6,837
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
toastedoats is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by orty
yes throttle body is clean. Looks like it could be the vaccum module. According to manual it regulates rpms and shift points....and just recently he sometimes is highway driving without shifting to OD. so gonna check that.

anyone know how to check this/ fix easier?
thanks
im thinking more along the line of a IAC issue, i know alot of 3100s and especially the older ones had some seious issues with IAC valves
toastedoats is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2006, 12:17 PM   #7
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by orty
yes throttle body is clean. Looks like it could be the vaccum module. According to manual it regulates rpms and shift points....and just recently he sometimes is highway driving without shifting to OD. so gonna check that.

anyone know how to check this/ fix easier?
thanks
Vacume Module?

Are we talking about the Vacume Modulator for the Trans?

Do me a Favor and have a look at the Vin # The 8th didget should be an M if this is a 3100 as the 3100 came out in 94 and replaced the 3.1... Another thing that happened in 94 was the 4T60-E Transmission was now standard in the GP...

Being that this is a 94, He will not be able to check codes without a scantool... There is no diagnostic pin in the ALDL ...

The Vacume Modulator has a ton more to do with shift feel / quality / Line pressure than anything else...

The PCM controls the transmissions shifts, shift points, and partly shift quality...

It almost sounds like the TPS may have some issues as the 94 3100 did not use an MAF, they instead used the MAP sensor...

So there are some issues that need to be looked at...

Also has the SES light ever come on?

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2006, 12:41 PM   #8
Senior Member
Posts like a 4 Banger
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 103
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
orty is on a distinguished road
Default

yeah the ses comes on sometimes, not with the idle though, only when he decels because its not hitting OD.
orty is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2006, 12:58 PM   #9
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

The only way you guys are going to have an idea of whats happening is if you hook up and scantool to see what issue the PCM is trying to tell you about...

Having the code read may help your friend find an issue or issues and may save him money in the longrun so he doesn't have to throw parts at the car...

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cold, cold No start... pedal to floor... starts Crispy GMC/Chevrolet Truck/SUV 8 01-04-2014 11:18 PM
Suddenly idling high SignOfZeta 1992-1999 12 03-13-2011 03:22 PM
Crazy idle upon start-up '93 GroceryGetter 1992-1999 8 06-14-2004 11:32 PM
Cold start,smokey exhaust, and cold air only jeff 1992-1999 0 11-20-2003 02:56 PM
sputters upon warm start-up Roni271 1992-1999 10 05-13-2003 08:19 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:47 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.