Explorer is PMSing... - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Lounge For casual talk about things unrelated to General Motors. In other words, off-topic stuff. And anything else that does not fit Section Description.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-20-2006, 02:00 AM   #1
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2003
Location: Bonney Lake/Ellensburg, Washington- WCBF '04, '05, '06, '07 Survivor-
Posts: 7,098
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
driverjohn2005 is on a distinguished road
Default Explorer is PMSing...

Ok, so the check engine light came on a couple days back on my 96 explorer 4.0L. It'* came on before but gone back off after a day. Not having an OBD II scanner in my posetion I swung by Sucks auto parts and borrowed one. Hooked it up and it told me code P0153: 02 Sensor circut slow response (Bank 2 Sensor 1) and that I have a pending code P0133.

Now, granted, the truck seems to run fine, but when the check engine light is on, it can be difficult to start it.

Do I just need to replace this sensor? Am I causing the truck harm by driving it?

The light has since gone back off and I'm not having any problems.
driverjohn2005 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2006, 02:06 AM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2004
Location: Twin Falls, Idaho
Posts: 7,545
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Hans is on a distinguished road
Default

how old is the O2 sensor?


either way you will probably get better gas miliage at the least.
Hans is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2006, 02:07 AM   #3
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2003
Location: Bonney Lake/Ellensburg, Washington- WCBF '04, '05, '06, '07 Survivor-
Posts: 7,098
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
driverjohn2005 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Hans
how old is the O2 sensor?


either way you will probably get better gas miliage at the least.
I'm sure it'* stock. When I changed the plugs back in november, even those were!

I need to do a complete tune up on it.
driverjohn2005 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2006, 08:36 AM   #4
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

DJ... you want the good news or bad news?

Highlander'* wife has the 5.0AWD version. Same code. On her'* there'* 4 O2'*...make sure you know which one..up/down..left/dright. The connectors on 5.0 are on top of the trans. On the 4.0 you'll probably be able to get in there. If not..call...I can tell you how to wedge your arm into almost postiion and then jamb it in harder...

The scratches and bruising will subside about 4 days later.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2006, 01:19 PM   #5
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2003
Location: Bonney Lake/Ellensburg, Washington- WCBF '04, '05, '06, '07 Survivor-
Posts: 7,098
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
driverjohn2005 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by BillBoost37
DJ... you want the good news or bad news?

Highlander'* wife has the 5.0AWD version. Same code. On her'* there'* 4 O2'*...make sure you know which one..up/down..left/dright. The connectors on 5.0 are on top of the trans. On the 4.0 you'll probably be able to get in there. If not..call...I can tell you how to wedge your arm into almost postiion and then jamb it in harder...

The scratches and bruising will subside about 4 days later.


*(In sarcasdtic voice) WONDERful*

Same "bank 2 sensor 1"? I have the 5-speed manual gearbox, I wonder if it is any better?

<--- Needs to go out and buy a Chiltons...
driverjohn2005 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
98 SOHC Explorer Twister97 Lounge 5 02-19-2005 12:47 AM
Internet Explorer rejecting cookies suddenly? crzydmnd72 Lounge 3 12-29-2004 11:07 AM
Ahh weird links in internet explorer!! (spyware, adware?) DrJay Lounge 2 12-01-2004 10:14 PM
Internet Explorer 5.5 problem, Help! fuddyduddy121 Lounge 6 07-01-2003 12:18 AM
87 Bonneville vs. Ford Explorer cddistance General GM Chat 4 01-25-2003 12:37 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:08 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.