'87 TBI 305 help.... - Page 2 - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Lounge For casual talk about things unrelated to General Motors. In other words, off-topic stuff. And anything else that does not fit Section Description.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-24-2004, 04:13 PM   #11
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2002
Location: Texarkana, Texas
Posts: 6,041
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Damemorder is on a distinguished road
Default

Yep, not better today. New IAC, Plugs and wires don't look too good. Dads standards and mine are obviously way different. He'* the one that told me it got plugs wires cap rotor just before it was parked, I wouldn't know. I think it needs them now.... If you move them just right you get the readings I did, shake them and you get nothing.

Timing set to 0* as per the sticker on the fan shroud, was at 8* BTDC...

It'll crank, fire on a few cylinders, then as soon as the motor shakes the spark is gone. You can get nice spark out of the coil all the time... Gee, what does that sound like?

Dad'* talking about a Carb swap, how fun would that be with bad wires? I think it'll be fun to watch him try
Damemorder is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2004, 04:43 PM   #12
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Apr 2004
Location: Three Oaks, Michigan
Posts: 4,879
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
opensourceguy is on a distinguished road
Default

hahaha.. that'* a good one. Show him the ohm readings from your b'ville'* wires, and then the van'*.. then he should get the picture they are in poor condition.


-justin
opensourceguy is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2004, 06:09 PM   #13
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2002
Location: Texarkana, Texas
Posts: 6,041
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Damemorder is on a distinguished road
Default

Good idea, Justin, I'll show him that later.

Anyway, I played with the van a little, We can make it idle for a second it you throw fuel in the TB. We've got a 92 work van, and they say it should have the same motor, So I'm about to rip off the doghouse and see what'* up. I suspect the injectors aren't flowing enough and the MAP sensor may be bad.

I'll post a link in a bit to a diagram of the ECM wiring.
Damemorder is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2004, 11:10 PM   #14
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2002
Location: Texarkana, Texas
Posts: 6,041
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Damemorder is on a distinguished road
Default

Ah HA! Started swapping parts over to the 92 to test them (The 92 runs perfectly) and everything worked. Finally took a good look at the injector fuel flow, noticed the 87 had crappy flow. Dropped the tank (it had 6gal in it, heavy) pulled the pump and got a new one too. The old pump shot fuel 3ft into the air, the new shot it over 13ft into the air. Problem almost solved, Tried to start with new pump, still wouldn't start. That finally convinced dad the wires were bad... Did plugs cap and rotor too. Runs perfectly. woot woot! only $400 worth of parts.... That'* about what a short block to fix the truck would have been....
Damemorder is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2004, 11:23 PM   #15
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
willwren is on a distinguished road
Default

And you were bitching about having to go help Dad an hour ago.

Sounds like you're pretty pleased with yourself after all.
willwren is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2004, 11:30 PM   #16
Senior Member
True Car Nut
 
GAMEOVER's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Racine Wi
Posts: 5,146
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
GAMEOVER is on a distinguished road
Default

wow its amazing how many little problems can lead to one big one im glad you got it fixed
GAMEOVER is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2004, 11:33 PM   #17
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2002
Location: Texarkana, Texas
Posts: 6,041
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Damemorder is on a distinguished road
Default

Yep, I'm pleased... It'* just kind of hard working with him... He'* got no idea how EFI works in any installment. And he bought all the parts to fix it, So I had to prove explicitly why every part needed replaced to about the 47th degree. Hopefully He'll remember how some of it works next time it breaks... (He'* 43)
Damemorder is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2004, 12:10 AM   #18
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,656
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
crzydmnd72 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Damemorder
Ah HA! Started swapping parts over to the 92 to test them (The 92 runs perfectly) and everything worked. Finally took a good look at the injector fuel flow, noticed the 87 had crappy flow. Dropped the tank (it had 6gal in it, heavy) pulled the pump and got a new one too. The old pump shot fuel 3ft into the air, the new shot it over 13ft into the air. Problem almost solved, Tried to start with new pump, still wouldn't start. That finally convinced dad the wires were bad... Did plugs cap and rotor too. Runs perfectly. woot woot! only $400 worth of parts.... That'* about what a short block to fix the truck would have been....
Glad to hear you narrowed it down. Is this the same truck that decided to eat a main bearing for a snack recently?
crzydmnd72 is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2004, 01:09 AM   #19
Senior Member
True Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2002
Location: Texarkana, Texas
Posts: 6,041
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Damemorder is on a distinguished road
Default

Yep, the ole 83 chevy ate 5&6, then ate 3&4. I rednecked it again but now the pistons are slapping around due to the rings probably being in the oil pan, I can't beleive this is happening, The truck is only 21 years old!! I mean seriously, it only towed a 23' bass boat 30 miles to the lake for 17 years, What a peice of crap......
Damemorder is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1995 chevy 4.3 tbi bad misfire at idle help!! chevyman828 Chevrolet 16 05-14-2014 04:55 PM
first rebuild 305 help rfhderby Performance, Brainstorming & Tuning 14 02-12-2013 07:36 AM
94 GMC K1500 TBI 350CI, Fuel delivery D Ryan GMC/Chevrolet Truck/SUV 11 07-02-2011 04:18 PM
Why would someone block the EGR? 5.7L TBI stegarsla Cadillac 10 05-13-2011 05:25 PM
Chevy 305 TBI For Sale Lowrider0308 Lounge 1 09-30-2007 01:53 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:46 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.