Starting issues - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


GMC/Chevrolet Truck/SUV When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-15-2013, 11:59 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Banjoman69 is on a distinguished road
Default Starting issues

I have a 94 gmc 1500 and a few weeks ago I started having issues with it starting. One day it would start fine and the next day it wouldn't. I changed the fuel filter thinking this was the issue. The truck did fine for a week. The other day it wouldn't start again. Cranks really strong but just wouldn't start. Set for two days then went to start it and it started on the first crank. The fuel pump is running when the key is turned on. Any ideas?
Banjoman69 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 08:06 AM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

have to try to narrow it down, see if its got spark and look at the fuel spray
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 10:35 AM   #3
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 174
Thanked 7 Times in 5 Posts
tsaw5500 is on a distinguished road
Default

ignition issues sounds like to me
tsaw5500 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 11:01 AM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Banjoman69 is on a distinguished road
Default

Ignition module?
Banjoman69 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 11:02 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Banjoman69 is on a distinguished road
Default

Could it be the distributor cap, wires and plugs?
Banjoman69 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 12:48 PM   #6
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 174
Thanked 7 Times in 5 Posts
tsaw5500 is on a distinguished road
Default

could u possibly have a fuel pump relay getting hot? some vehicles depending on where the relay is put can be exposed to very hot heat which could make the vehicle start in only special conditions.. for example it may not stay at 90 degrees outside but would start at 45 degrees
tsaw5500 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 02:22 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Banjoman69 is on a distinguished road
Default

Not sure. Just odd that it starts fine one day and not the next. Not sure where to even start with this issue.
Banjoman69 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 10:50 PM   #8
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

you have to try to get it it to fail and when it does then you have to look and see what it has and doesnt. take the air cleaner off and check the fuel spray should be decent cones not dribble. pull a plug and see if you have spark. there is a little module in the base of the dist thats a pretty common tbi engine failure
jwfirebird is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
intermittent weird starting/not starting.... HELP!! jaye22 Everything Electrical & Electronic 15 04-14-2017 08:10 PM
running/starting issues 92bonne 1992-1999 3 12-09-2006 12:19 PM
Non starting/ running issues etc. 1992-1999 9 09-11-2006 10:41 PM
starting issues (more than one) JimmyFloyd 1992-1999 4 09-07-2006 01:32 AM
Starting issues, help please! SSEiGrl92 1992-1999 54 07-10-2006 02:36 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:51 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.