Car Not Charging - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Everything Electrical & Electronic Have an electrical problem? Lighting, Alternators, gauges, DIC, HUD, etc? Post it here. Please post Audio problems in the Audio forum, and Engine control problems in the appropriate Mechanical forum for your year.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-29-2008, 11:38 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2008
Location: Northglenn, CO
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bigT is on a distinguished road
Default Car Not Charging

Hi everyone, I just bought my 95 SE off my neighbor dirt cheap, I keep telling myself I got a good deal but I cannot get the battery to hold a charge. Whats goin on is when I got the car, it ran for about 2 hrs, then the check gauges light came on. After about 20 min, I stopped the car and it died. I tried to start it and wouldnt crank. I have been searching for possible fixes here on the forum. I have replaced all the battery cables and connectors (Starter, Alternator, and Fuse cables), I have upgraded the battery to an Optima Red Top, took the old alternator to Advance Auto and it was only putting out 9 volts. Bought a new alternator and still nothing, since then I have been through 4 new ones. Based on what I am reading on the forums, the problem is related to the single wire coming out of the alternator to the ECM. I traced the wire and there are no issues with it. Ran a jumper wire to be sure, still nothing. Now comes the question of is it the ECM? The Check Engine light is on, but none of the auto part stores in the area have a code scanner that works with OBD 1.5. Should I replace the ECM or are there any other suggestions? Thanks in advance for the help.
bigT is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2008, 12:02 AM   #2
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2008
Location: Northglenn, CO
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bigT is on a distinguished road
Default

Actually I can get the car to start, it just runs on battery power because the alternator is not charging it. Sorry I left out that detail above.
bigT is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2008, 08:13 AM   #3
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

While it is probably unrelated, I would check the ground busses that are taped to the wire look by the driver and passenger front doors for corrosion. They are under the carpet along the door sill. Find the rectangle taped to the loom and that'* the buss.

After that I would try an ECU replacement. 94 and 95 are known years for high rate of failure.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2008, 04:25 PM   #4
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2008
Location: Northglenn, CO
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bigT is on a distinguished road
Default

FIXED!! I replaced the ECM and car works great, now on to replace the LIM gaskets and the UIM.
bigT is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2008, 11:46 AM   #5
Member
Posts like a V-Tak
 
Bonneville_GXP's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Ohio
Posts: 99
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Bonneville_GXP is on a distinguished road
Default

Congrats on getting another ECM. Good to see some people want to see these cars live. I had a buddy who just junked a 95, I about shot him when he told me.
Bonneville_GXP is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2008, 12:00 PM   #6
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Was rereading the thread thinking..it might be pcm.

Glad you got it fixed up.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2009, 07:45 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
kentuckyplow is on a distinguished road
Default

Do you mind if I ask, how much was the new ECM? Did you get it from a dealer, junkyard, autozone?
My 98 is having the same problem. No output from known good alternator.
Do you know the pinout of the ECM?



Quote:
Originally Posted by bigT View Post
FIXED!! I replaced the ECM and car works great, now on to replace the LIM gaskets and the UIM.
kentuckyplow is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2009, 12:10 PM   #8
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2008
Location: Northglenn, CO
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bigT is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by kentuckyplow View Post
Do you mind if I ask, how much was the new ECM? Did you get it from a dealer, junkyard, autozone?
My 98 is having the same problem. No output from known good alternator.
Do you know the pinout of the ECM?

The ECM cost me about $112 at Advance Auto. Yours being a 1998 should be around the same price, the only difference is that you may have to take both ECM'* to the dealer or local garage to get the new one flashed to work in your car. Unfortunately I do not know the pinout of the ECM. To locate the wire on the harness, I connected a tone generator to the wire that plugs into the alternator and traced it back to the ECM harness.
bigT is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94 Bonneville - Car not charging adequately while on kparrent 1992-1999 1 06-03-2010 09:46 PM
not charging the capacitor bonny99 Audio (and aftermarket electronics) 1 03-09-2010 07:40 AM
1998 SSEi ECM Pinout- not charging kentuckyplow Everything Electrical & Electronic 0 01-02-2009 07:53 PM
94 Alternator Not Charging / PCM Problem? mattwz Everything Electrical & Electronic 4 07-20-2007 06:08 PM
1995 Bonneville - Charging system failure - Not alternator! mrk874 Everything Electrical & Electronic 8 11-07-2005 03:06 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:55 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.