If TPS dont work on camaro what will car do? - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Chevrolet When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-29-2010, 08:31 PM   #1
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: OHIO
Posts: 360
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
trixster68 is on a distinguished road
Default If TPS dont work on camaro what will car do?

I have an 85 camaro in the driveway it will run for a few minutes when started but when you give it gas after warm up it will just die and won't want to start again. I can't drive it because it isn't safe at all. It has sat through the winter but I have gone outside to start it up and move here around to keep everything running. I have ran fuel cleaner along with water remover to no help at all. I just put new plugs in along with a radiator and some hoses. Any ideas would be nice she popped codes 15 low temp coolant sensor wire was off put it back on. Also code 13 O2 sensor stays lean during warm engine. Maf sensor the wiring to the maf is all screwed up has never worked since I have owned the car since summer of 97 it is a 2.8 v6 85 camaro with 70,000 on it. She has been a great car until this year? Maybe its time to let her go if it isn't going to be an easy fix. I hear fuel pump coming on when trying to start and fuel getting to motor but quits when warm like it bogs down and just dies? driving down the street and I press the gas pedal and she just stalls out, Could it be a clogged cat? Thanks
trixster68 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 08:53 PM   #2
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

I think I would be looking at the MAF. Unplug it and start the engine. Is there a improvement, or is it the same.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 08:57 PM   #3
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: OHIO
Posts: 360
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
trixster68 is on a distinguished road
Default

Dan,
The maf has been unhooked ever since I got the car. The wires were burned by and engine fire before I got the car. The car has ran fine up until this year she just sits in the driveway waiting for a fix or a bullet which ever is cheaper.
trixster68 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 08:59 PM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
rjolly87's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Las Cruces, NM
Posts: 6,857
Thanked 298 Times in 246 Posts
rjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant future
Default

If the MAF is unplugged, than it should be setting a code. Could you double check what is left of the MAF wiring to make sure you are not getting anything touching that shouldn't be?
rjolly87 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 09:00 PM   #5
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: OHIO
Posts: 360
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
trixster68 is on a distinguished road
Default

The maf wires are electrical taped so the are not touching anything.
trixster68 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 09:02 PM   #6
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Try testing the TPS, this is for a Bonneville, but should still be rather close. https://www.gmforum.com/trouble-shooting-test-procedures-141/testing-tps-throttle-position-sensor-279319/ Your going to have to go threw the wires with a fine tooth comb. Something might be shorted.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 09:13 PM   #7
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: OHIO
Posts: 360
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
trixster68 is on a distinguished road
Default

tps tested and it is fine reading from probes started at 2.97 moved 2.98 up through 6.10 form start to wide open smooth.
trixster68 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 09:25 PM   #8
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: OHIO
Posts: 360
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
trixster68 is on a distinguished road
Default

Dan,
I pulled codes again and I got code 15-13-34-35
34 is maf sensor
35 Idle speed can not be set to desired RPM
15 Low temperature indicated at engine coolant temp sensor
13 Oxygen sensor signal stays lean during warm engine cruise
how do I fix 35? any ideas? thanks
trixster68 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 09:39 PM   #9
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

not sure about the idle speed. But a bad engine coolant temp sensor can cause problems.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 09:57 PM   #10
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: OHIO
Posts: 360
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
trixster68 is on a distinguished road
Default

Thanks one more step to getting things fixed........
trixster68 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dont Ask,.... Dont Tell! GXP Venom Lounge 5 03-03-2009 08:55 PM
New poem - dont read if you dont care. jwakamud Lounge 3 03-27-2007 02:17 AM
cd player and rear speakers dont work greenmoose92 Audio (and aftermarket electronics) 6 04-24-2006 07:19 PM
back drivers side door locks dont work L27Buick Buick 0 01-08-2004 04:26 PM
rear defog light dont work L27Buick General GM Chat 4 07-27-2003 01:31 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:31 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.