1997 Blazer No Start - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Chevrolet When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-05-2016, 02:08 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DawnR is on a distinguished road
Default 1997 Blazer No Start

Hello, I'm new here so just learning my way around.
I have a 97 Blazer with a Cranks but No start condition. It was hard starting for several weeks, then just wouldn't start.
We have replaced the fuel pump, fuel filter, relay is good. We have excellent pressure now but no spark. We replaced the battery, the plugs and wires, ignition coil, cap and rotor. We have checked all fuses and all are good. Although I do find it odd that with all the elec components on this engine there is only 1 fuse center in the truck. We have checked wires in ignition switch for power and all seem fine. Ignition module has power and ground. I still feel we r missing something. I have read so many posts in different forums and webpages that I have completely confused myself. Can anyone PLEASE shed some light on where I should go from here.
DawnR is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2016, 04:30 PM   #2
Senior Member

Posts like a Turbo
 
Join Date: Feb 2015
Location: Earth
Posts: 229
Thanked 34 Times in 32 Posts
CathedralCub has a spectacular aura aboutCathedralCub has a spectacular aura about
Default

Quote:
Originally Posted by DawnR View Post
Hello, I'm new here so just learning my way around.
I have a 97 Blazer with a Cranks but No start condition. It was hard starting for several weeks, then just wouldn't start.
We have replaced the fuel pump, fuel filter, relay is good. We have excellent pressure now but no spark. We replaced the battery, the plugs and wires, ignition coil, cap and rotor. We have checked all fuses and all are good. Although I do find it odd that with all the elec components on this engine there is only 1 fuse center in the truck. We have checked wires in ignition switch for power and all seem fine. Ignition module has power and ground. I still feel we r missing something. I have read so many posts in different forums and webpages that I have completely confused myself. Can anyone PLEASE shed some light on where I should go from here.
Hi DawnR, welcome to the forum! A few questions:

1. How many miles are on your Blazer?

2. Can you pull codes from the PCM?

3. What is the fuel pressure when the ignition is on?
CathedralCub is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2016, 04:57 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DawnR is on a distinguished road
Default

Thank you for response.
We don't have the guage for pressure but just put in brand new Delphi fuel pump. I can tell you it shoots out now as I didn't before. I was told it won't have any codes because the battery was replaced with a brand new one. But no one has tried to get any. I believe we r sitting at 163523. I bought this truck in Feb from a dealer who told me he had just replaced the fuel pump. I believe he put in a cheap one as the module itself was cracked and the strainer was very dirty. But now we r getting no spark at the plugs at all. We changed the ign coil, cap and rotor, plugs and wires. Not understanding at all how changing the fuel pump screwed with the fire....unless it wasn't the pump in the first place???
DawnR is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2016, 05:24 PM   #4
Senior Administrator


Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,636
Thanked 990 Times in 769 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

If you are not getting spark wile cranking, then the ignition module probably isn't seeing a crank signal from the crankshaft sensor.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2016, 05:57 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DawnR is on a distinguished road
Default

Thank you Mike. Gonna go check that now. Will update
DawnR is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2016, 06:31 PM   #6
Senior Member

Posts like a Turbo
 
Join Date: Feb 2015
Location: Earth
Posts: 229
Thanked 34 Times in 32 Posts
CathedralCub has a spectacular aura aboutCathedralCub has a spectacular aura about
Default

Quote:
Originally Posted by DawnR View Post
Thank you for response.
We don't have the guage for pressure but just put in brand new Delphi fuel pump. I can tell you it shoots out now as I didn't before. I was told it won't have any codes because the battery was replaced with a brand new one. But no one has tried to get any. I believe we r sitting at 163523. I bought this truck in Feb from a dealer who told me he had just replaced the fuel pump. I believe he put in a cheap one as the module itself was cracked and the strainer was very dirty. But now we r getting no spark at the plugs at all. We changed the ign coil, cap and rotor, plugs and wires. Not understanding at all how changing the fuel pump screwed with the fire....unless it wasn't the pump in the first place???
Even a cheap fuel pump won't get that dirty in a few months. I'd bet that pump was the original or at least not replaced by that dealer. Either way it sounds like you've got a good pump now, by what you put in plus your fuel-shooting test.

I agree with Mike, it'* probably not getting crank-position sense. It was probably flaking then failed in your lap.
CathedralCub is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Blazer wont start redwingsfan34 Your Other Rides: Pics & Videos 4 04-22-2008 01:07 PM
1997 sse wont start -- Fixed kazuki 1992-1999 11 07-09-2007 12:36 PM
1997 Buick PArk Ave/1997 Bonneville tranny swap ?'s OLBlueEyesBonne General GM Chat 2 02-04-2005 01:11 PM
1997 Bonneville SE Won't Start - STARTER? Buddha Jones 1992-1999 7 07-30-2004 05:20 PM
Decisions, 1997 Aurora or 1997 Riviera 89ssebonne90 Bonneville GXP/ Northstar Powered Cars 22 03-17-2004 10:38 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:15 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.