04 impala stalls and runs ruff - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Chevrolet When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-30-2012, 10:42 AM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
jonkamholtz's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: jamestown,ny
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jonkamholtz is on a distinguished road
Default 04 impala stalls and runs ruff

my 04 impala ss stalls when i first start it after its been sitting awhile i have to two foot it fo a few miles then it smothes out but it still runs ruff even then and wants to stall at red lights i notice i hear a possible vacume sound near the air box but cant find any thing i changed the plugs wires and air filter becouse it needed it any way and i am fixing the exuast leak in the resonator now when i scan the car i get random misfire and o2 codes witch i think are to be expected the car has a serise 2 supercharger on it does any thing jump out at any one and would a o2 make my car run like this for some reason i dought it and oh yeah i changed the fuel filter and the it reads 40 psi at the rail
jonkamholtz is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2012, 10:53 AM   #2
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Hissing sound near the air box sounds like the IAC is sticking open, thus the reason for it stalling.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2012, 11:10 AM   #3
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

if you had a bad supercharger gasket it would cause noise and codes, which code is it there are quit a few? how many miles? could be a cat, could be alot of things really depends on which codes you are talking about
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2012, 11:33 AM   #4
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
jonkamholtz's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: jamestown,ny
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jonkamholtz is on a distinguished road
Default

i think you might be right i am on my way down to the garage to check, but fisrt do you think i have to replace it or can i clean and lube
jonkamholtz is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2012, 11:33 AM   #5
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
jonkamholtz's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: jamestown,ny
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jonkamholtz is on a distinguished road
Default

the IAC that is
jonkamholtz is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2012, 11:36 AM   #6
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
jonkamholtz's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: jamestown,ny
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jonkamholtz is on a distinguished road
Default

hey there is a black rubber boot around the throtle body with no fastener if i force this off will i damage it will i be able to put it back on with out it leaking
jonkamholtz is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2012, 12:25 PM   #7
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

Can u take a pic of it?
Mike is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2012, 12:02 PM   #8
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
jonkamholtz's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: jamestown,ny
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jonkamholtz is on a distinguished road
Default

so, it wasnt the iac i replaced it with a know good part and the problem is still there but i think that the problem may still be in that area like maybe i need to clean the throtle body it looked pretty dirty threw the iac port is there any thing i should watch out for when removeing the body
jonkamholtz is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2012, 12:24 PM   #9
Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: May 2012
Posts: 46
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Loudimpala is on a distinguished road
Default

The air duct just slides off the throttle body. Its just press fit on there really tight. It should take both hands to get it off. Then, in the throttle body, you'll see the maf screen. There is a split ring holding it in, but it wont just fall out when you remove the ring. I buggered mine up a bit taking it out to clean my throttle body. I then realized it would have been much easier to remove the maf sensor from the TB and push the screen out from the rear.

My car was doing something somewhat similar and it ended up being a vacuum leak. Check all your hoses for cracks, splits, or pinholes. Unplug the maf sensor and start the car to see if it still has the problem to rule that out.

Loud
Loudimpala is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2010 Chevy Equinox runs poorly and stalls BuffaloNox Chevrolet 13 09-18-2012 10:17 PM
Buick 3800 barely runs on cold start...then runs fine racer42 General GM Chat 3 03-04-2011 01:13 AM
ruff start cold start jimpamm 1992-1999 5 02-04-2008 09:42 PM
a solution to my ruff start and running issue way back. thx delta8t8 1987-1991 3 11-01-2003 01:02 PM
ruff starts suprrbonne 1987-1991 10 06-18-2003 09:56 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:40 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.