Is it the computer? - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Buick When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-10-2013, 10:15 AM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2013
Location: New Hampshire
Posts: 43
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
muledog1959 is on a distinguished road
Angry Is it the computer?

Had earlier thread about 04 lesabre stall, and everything replaced. Well , last post after coil pack was hopeful, Screw that. Is there a way to test the main computer? Should nt it show up though on a tester. Only code is cap cap loose. MAF hasnt been replaced either but yeah everything else done. Been reading hundreds , really, of posts about this buick issue online and NOONe has the answer! Everyone changes all the same things and it keeps returning. So, I am to main pc,,,so can i test it? Thanks
muledog1959 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2013, 07:20 PM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Soft Ride's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: BC Canada
Posts: 3,588
Thanked 340 Times in 302 Posts
Soft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud of
Default

What sensors did u replace? Stalling is IAC often (low rpm to stall) Or TPS then MAF.
Have u done fuel pressure test or New fuel Filter in tune up?
Clean throttle body too..?? Vacuum leaks can cause problems too (related to small leak code?)
Soft Ride is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2013, 08:23 PM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2013
Location: New Hampshire
Posts: 43
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
muledog1959 is on a distinguished road
Default What i have done

New fuel pump with sending unit was where we started, as fuel gauge never worked since getting car in Nov,2012. Stalling begain around March this yr at slow speeds, turning. Would restart. Then would just die at any speed- hiway , etc. Then started NOT restarting, Did Fuel filter, plugs and wires new in Jan 13, already done. Replaced ICM,Coil pack,CPS,ignition and starter relay.
muledog1959 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2013, 10:40 PM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
Soft Ride's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: BC Canada
Posts: 3,588
Thanked 340 Times in 302 Posts
Soft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud ofSoft Ride has much to be proud of
Default

The intake air control IAC controls the idle speed and also when it goes bad can cause stalling then starting issues. With a can of throttle body cleaner spray, I recently cleaned mine and the associated port inside was way carboned up. If it has not been replaced, then I would get a new GM IAC unit and clean with the TB spray the port before install.

Here is the port that was nasty down under..LOL.

Here is a better clean inside..

Personally I would just buy a new GM IAC to start with and then clean the port before install.
If that fixes it great..then we dont have to talk about replacing the TPS-throttle position sensor and how to install it.
Attached Thumbnails
Is it the computer?-buickiacunit4.jpg   Is it the computer?-buickiacunit2.jpg   Is it the computer?-buickiacunit3.jpg  
Soft Ride is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2013, 01:37 PM   #5
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2013
Location: New Hampshire
Posts: 43
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
muledog1959 is on a distinguished road
Default Tps

yes cleaned, and changed with all other components. Just swapped out an ECm- car wont start- how do I reset it?
muledog1959 is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2013, 02:22 PM   #6
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

has to be programed with a high end scanner like a gm tech 2
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 10:57 AM   #7
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 174
Thanked 7 Times in 5 Posts
tsaw5500 is on a distinguished road
Default

usually you can give a good smack on the ecm while its running and if it stalls thats your issue.
tsaw5500 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2013, 07:09 AM   #8
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2013
Location: New Hampshire
Posts: 43
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
muledog1959 is on a distinguished road
Default Maybe a clue/

When the car will not start the last few times, I have removed the START1 sensor, replaced it and it starts right up. I replaced all of the sensors last month so it is not bad, But why would that work every time. Still having stall/ not start proble, and not replacing any more parts - have done all of the ones everyone here has done for same issue with no success.
muledog1959 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2013, 07:25 AM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

as art said before IAC, maf, and tps can cause it not to start. those werent on your list. really the best way to see without shotgunning parts is to watch values on a live data scanner. if you have a smart phone you can get apps pretty cheap to do this.
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2013, 08:16 AM   #10
Senior Member

True Car Nut
 
WilliamE's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: VA
Posts: 3,087
Thanked 418 Times in 376 Posts
WilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond reputeWilliamE has a reputation beyond repute
Default

What exactly is a START1 sensor?
I have never heard of one of those before, I assume it is a sensor or another more commonly known name.

To be honest with you, the more you throw parts at the car, the less likely you are ever going to find out what the issue is, for example replacing the PCM with one not flashed to your VIN.
Did you ever put your original PCM back in?
If so, I advise you to test the sensors the others have suggested you test, rather than to continue to throw parts at it blindly.
WilliamE is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
95 Computer Prob., Will this work without new computer loud95sse Everything Electrical & Electronic 2 10-25-2007 02:58 PM
Computer Command Ride pontiacfan1978 General GM Chat 7 02-05-2004 09:38 AM
Computer OS's & Towers DeathRat General GM Chat 16 09-03-2002 10:20 AM
Stalling solved; new problem with computer command ride jgssei 1992-1999 3 09-01-2002 11:46 AM
Clearing Climate Control Codes and Computer - Anyone ?? CDecker 1992-1999 3 07-12-2002 09:53 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:19 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.