89 Lesabre loss of power on restart - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Buick When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-08-2014, 01:44 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2014
Location: Wayland, Mi
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
timerider is on a distinguished road
Default 89 Lesabre loss of power on restart

Hi everyone,
New to this forum, and am looking forward to reading through post to find useful info.

My immediate problem is with my 89 Buick Lesabre Limited 3800, I recently bought it from my parents, I moved back to my home town in Oct 2012 the car had been sitting in garage for 5 yrs and was never started. From that point i have been starting it up after putting a battery and fresh gas in it, and letting it run up to running temp. several times a month. It ran great with no apparent problem even though they had stopped driving it because of a plugged catalytic converter. As i say it seemed to run good, until a wk after i bought it in Dec 2013. I hadn't registered it or drove it on the road yet when the ck engine light came on, since then its had some problems. since then whats been replaced by qualified mechanics is: Catalytic converter, ECM, ICM, Cam position censor, EGR Valve, Trans vacuum modulator and a injector wire repaired. The common problem that has continued is and all these other fixes where suppose to fix is, after shutting it off for 10 min to anywhere up to several hrs, when restarted i can put it in drive and it will run fine until the first stop at which time it starts idling rough and has no power until it gets moving with some RPM'*. once it gets back up to running temp it runs great. It some times backfires into the intake if i keep depressing the gas while its bogging down, the only code that can be gotten is an old history code 48 for misfire, but the ck engine light does not come on anymore, that stopped with the EGR replacement which is the last thing that was done.
Any ideas would be appreciated.
timerider is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2014, 03:49 PM   #2
Senior Member

True Car Nut
 
2kg4u's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Windsor, Ontario / Detroit, Michigan
Posts: 4,804
Thanked 220 Times in 181 Posts
2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of2kg4u has much to be proud of
Default

Kinda sounds like a vacuum leak, kinda doesn't. With it sitting for 5 years there is a good chance some (if not all) the rubber vacuum hoses have dried up and cracked. I would replace them.
2kg4u is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2014, 04:03 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2014
Location: Wayland, Mi
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
timerider is on a distinguished road
Default

I have already ck'ed and replaced as necessary the vacuum hoses, air filter and fuel filter. Sorry i forgot to mention these things earlier!
It also had wires and plug just before it was parked.
The car has 95,000 original miles.

Last edited by timerider; 04-08-2014 at 04:05 PM.
timerider is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2014, 04:12 PM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

has this mechanic checked fuel pressure? able to scan for fuel trim on obd1? kinda seems like injectors are dirty and rich, that would explain taking out the cat
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2014, 04:32 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2014
Location: Wayland, Mi
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
timerider is on a distinguished road
Default

He had a scanner on it, im not sure what all he ck'ed. i know he mentioned at 1 point he saw a spike in rich mixture, that was the first time he worked on it. He'* a retired 35 yr GM mechanic and i believe he is plenty capable, but at this point he say'* if the lights not on he'* not doing anything with it. I dont think he wants to spend his time tracking down bugs in a 25 yr old car.
The other day i put a screw driver on each of the injectors and 1 sounds alot different than the others, the click is not as distinct in it.
timerider is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2014, 04:41 PM   #6
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

im not sure on a 89 what they look like but some you can take off the rail, and then reassemble over a bucket or something and crank the engine and see what the spray patterns look like. they have testors that can flow test it but i havent had to have one done so i dont know if its worth it over getting new or junk yard ones
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 03:55 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2014
Location: Wayland, Mi
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
timerider is on a distinguished road
Default

Im not sure its an injectors problem, it only acts up under specific conditions.
timerider is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
92 88 won't restart after sitting. Cold start fine, imediate restart fine chevjerico Oldsmobile 8 05-27-2013 12:07 AM
Car quit running, won't restart, and throws no code JB 1987-1991 11 11-07-2005 06:26 PM
Mysterious Electrical Problem, Car Shuts Off, Won't Restart sphilemon Everything Electrical & Electronic 6 08-08-2005 02:48 PM
95 SSEi Misfire leads to Stalling with Restart Jondo_724 1992-1999 1 06-30-2005 08:29 AM
Need help wiring power mirrors and power locks on 92 LeSabre kalinodark Everything Electrical & Electronic 8 09-20-2004 10:10 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:38 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.