3.3 Century won't start back up after drive - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Buick When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-21-2014, 03:00 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unloadbeastmode is on a distinguished road
Default 3.3 Century won't start back up after drive

I have a 99 buick century with the 3.3 in it and what happens is ill start it up at the first of the day, drive it 15 minutes, let it sit for 30 minutes and it will not start back up, all it will do is fire up for a second then die, 5 minutes later it'll finally start and run perfectly fine. This happens every day. Help is appreciated
Unloadbeastmode is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2014, 04:21 PM   #2
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,142
Thanked 778 Times in 608 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

Ok, it starts and runs cold ok....if you were to drive it a long distance say, half an hour, still ok when coming to a stop, and it idles ok? Then you shut it off, will it restart right away? If it does, but you wait 10 minutes or longer, it won't?

Sure it'* a 3300 and not a 3100?

Have you checked for codes?

Check the vac line to fuel pressure regulator for fuel....

Like all vehicles that won't start, you check for fuel pressure, spark, and injector pulse....
Tech II is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2014, 04:43 PM   #3
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unloadbeastmode is on a distinguished road
Default

Yeah. It will start back up right away but not after 10 minutes or so then it will take a while to start. I'm sure its 3300 and no codes
Unloadbeastmode is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2014, 05:49 PM   #4
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unloadbeastmode is on a distinguished road
Default

The idle goes up when the fuel pressure Reg is unplugged. Nothing happens when I un plug IAC
Unloadbeastmode is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2014, 06:38 PM   #5
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unloadbeastmode is on a distinguished road
Default

I meant to put 1990 buick century.
Unloadbeastmode is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2014, 09:35 AM   #6
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

most of the time this with no codes is either crank sensor or ICM getting heat soaked and on its way out
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2014, 09:47 AM   #7
Senior Member
Posts like a Turbo
 
shawn_s's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Madison Wi.
Posts: 267
Thanked 42 Times in 32 Posts
shawn_s has a spectacular aura aboutshawn_s has a spectacular aura aboutshawn_s has a spectacular aura about
Default

Id go for what he said ignition control modual, or the crank sensor.. That symptoms known for both of those!
shawn_s is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2014, 02:02 PM   #8
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unloadbeastmode is on a distinguished road
Default

Hopefully crank sensor instead because it'* a lot cheaper.. This think has 278k on it so anything is a possibility
Unloadbeastmode is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2014, 05:02 PM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

ckp is cheaper but not a real fun job. the icm you may be able to use a newer one from a junk yard, i would try to find one from a car with less than 50-60k
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2014, 09:33 PM   #10
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unloadbeastmode is on a distinguished road
Default

Turns out all 6 of my injectors need replaced, and the harmonic balancer is shifting and is hitting the crank sensor. gonna be pretty pricy for this car. Think I should let it go?
Unloadbeastmode is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car just won't start-and windows won't roll down??? Jeff Jacobs 1992-1999 4 10-10-2017 06:42 AM
96 Century--replaced intake gaskets now it won't start!! agnuriel Buick 10 10-03-2010 04:11 AM
1994 SSE Won't start after first trip J. Pierpont Finch 1992-1999 5 01-26-2007 04:58 PM
HELP! Won't start after timing chain replace. dandyd 1987-1991 23 07-11-2005 11:35 PM
Car won't start right after getting gas? 02-SLE 2000-2005 4 05-07-2005 10:17 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:39 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.