1997 skylark intermittnat start problem - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Buick When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-05-2013, 06:20 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1997skylark is on a distinguished road
Default 1997 skylark intermittnat start problem

Hello , i am a new member looking for help with my 1997 buick skylark. Sometimes when i go to start it, it will start run for 1-2 seconds and die. usually i can feather the throttle and get it to run. It will do this if it is hot or cold, but some days it runs fine. I took it to my mechanic and there was a code for the crank sensor, and he replaced that. it ran good for about a week and a half then it started to do it again. The problem is only when you first start the car, once it is running it will idol forever, and it has plenty of power on the road and has never died while moving. I am at a loss here. Has any one expierencied ant thing like this before??

Thanks, Scott
1997skylark is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 06:38 PM   #2
Senior Administrator








Certified Car Nut
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Horseheads, NY
Posts: 15,649
Thanked 1,001 Times in 777 Posts
Mike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond reputeMike has a reputation beyond repute
Default

If your feathering the throttle to keep it running on a cold start, but its fine after its warm, I'm leaning towards the IAC(idle air control valve) on the throttle body. They tend to gum up with carbon and close the gap some preventing air from entering the throttle body.

You can try and remove it and clean it with some carb cleaner. If that doesn't help, then maybe replacing it might work also.
Mike is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2013, 12:41 AM   #3
Former Sponsor
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 63
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
go-part is on a distinguished road
Default

Also check to make sure your TPS is getting the proper amount of power
go-part is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1997 Buick Skylark custom 2.4 L engine noise skylark97 Buick 19 05-24-2015 11:12 PM
94 skylark tranny problem 94bomber Buick 0 04-21-2015 01:30 PM
1997 Skylark Custom 3.1 liter temp rising slowly fan not working SweepSpear Buick 24 06-13-2012 01:34 AM
1997 Buick Skylark Custom Sedan 3.1 liter SweepSpear Your Ride: GM Pictures & Videos 5 06-13-2012 01:30 AM
P0341 code, '98 Skylark big_news_1 Lounge 2 07-20-2006 01:29 AM


Tags
2.4l, no start, skylark

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:58 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.