1993 Eighty Eight - Stopped turning over - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Buick When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-14-2011, 06:18 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Done is on a distinguished road
Default 1993 Eighty Eight - Stopped turning over

About a month ago we noticed the radio was being reset each night, sometimes it would not start. You could turn the key off and on a few times then it would turn over. This started to happen more frequently. It got to the point to were I needed to jiggle the battery wires for it to start. Everything looked good on the outside. I discovered that corrosion was built up badly after I pulled the positive wire off. I spent sometime and cleaned it all up and bought a new terminal bolt and I put some dielectric on the connection and it still would not start.
The dash and all the power related items are working in the car but it will not turn over.
The battery is fully charged and tested good. Jump starting will not turn it over either.

I am asking the experts to please help me out so I don't kill this thing when I don't needed to.

Thank you

Steve
Done is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2011, 03:23 AM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
rjolly87's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Las Cruces, NM
Posts: 6,857
Thanked 298 Times in 246 Posts
rjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant futurerjolly87 has a brilliant future
Default

What is your security light doing in all this?
rjolly87 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2011, 07:33 AM   #3
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

if on end of the pos is bad so is the other side and the grounds. you need a good return path for starter to work and also proper charging of the battery
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2011, 01:33 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Done is on a distinguished road
Default

I am going to lift it up and check the connection on the starter.
The battery is 5 months old and I had it checked, it is good.

The yellow security light comes on with the other dash information and then goes off after a few seconds. It will only come back on if I turn the key off and on again.
Done is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2011, 01:54 PM   #5
Senior Member
Posts like a 4 Banger
 
Martinnhs12's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Tucson, Arizona
Posts: 124
Thanked 2 Times in 2 Posts
Martinnhs12 is on a distinguished road
Default

Security light issue or a fuel pump that'* dying
Martinnhs12 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 12:24 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Done is on a distinguished road
Default

Sorry all. I was sent out of US for a while.

Ill get under the car next week and check connections.

Martinnhs12: I am not sure of your meaning.


I was told off line that it might be a plug that was slowly coming apart, and that is why the power was intermittent. Problem is what plug and where would it be?

Do we have anyone on this forum who knows the 88 well enough to suggest what plug/* to look for that might have come apart to cause this problem?
Done is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 12:35 PM   #7
Senior Member
True Car Nut
 
jwfirebird's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: western,ny state
Posts: 9,616
Thanked 563 Times in 481 Posts
jwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond reputejwfirebird has a reputation beyond repute
Default

i dont know your specific car but, like i said you need to clean the big cables(pos and ground) opposite from the battery because if the battery end was corroded its very likely the other ends are too. the other problem maybe you need to replace the cables if cleaning doesnt work, sometimes the corrosion tracks up into the cable itself.

its definitely not security or FP.
jwfirebird is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 01:10 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Done is on a distinguished road
Default

Funny thing is I just did all that on my wife'* 82 Scrambler. Replaced all large cables and cleaned or replaced contact points.

The 88 is much harder to get under compared to my Jeep..

I will work on doing exactly that. I will remove all large cables and replace what needs to be replaced and clean all contact points next week.
Done is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 01:47 PM   #9
Senior Member
Posts like a 4 Banger
 
Martinnhs12's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Tucson, Arizona
Posts: 124
Thanked 2 Times in 2 Posts
Martinnhs12 is on a distinguished road
Default

I mean that the fuel pump is starting to not function properly. The security light issue has something to do with the key and it'* microchip called the VATS II. When these keys get dirty or moist, they short circuit and cause the security system in the 88 to shut off fuel to all injectors.
Martinnhs12 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 01:50 PM   #10
Senior Member
Posts like a 4 Banger
 
Martinnhs12's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Tucson, Arizona
Posts: 124
Thanked 2 Times in 2 Posts
Martinnhs12 is on a distinguished road
Default

Try replacing the terminals on your ECM. that may also be a cause of your engine not turning over. I had that problem earlier with Ol' Roy (my 8.
Martinnhs12 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1993 Oldsmobile Eighty-Eight Piston slap Martinnhs12 Oldsmobile 7 02-24-2012 01:49 PM
1993 Oldsmobile Eighty-Eight High Idle All the Time, please help! DieHard Oldsmobile 12 02-12-2012 08:26 AM
1993 Oldsmobile Eighty-Eight Royale 3800 Vin L Low Vacuum Martinnhs12 Oldsmobile 2 10-18-2011 12:19 PM
1993 Oldsmobile Eighty-Eight Royale 3800 Vin L no start (again) Martinnhs12 Oldsmobile 28 09-20-2011 07:46 AM
1993 Olds Eighty-Eight Cylinder Head leak Martinnhs12 Oldsmobile 56 06-24-2011 11:14 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:07 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.