04 Park Ave wont shift out of 1st... - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Buick When starting new posts, please specify YEAR, MAKE, MODEL, ENGINE type, and whatever modifications you have made.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-23-2014, 07:28 PM   #1
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Aureliametal is on a distinguished road
Exclamation 04 Park Ave wont shift out of 1st...

Goes into gear fine and reverse works fine but it will never shift to the next gear. The carpet was wet so I took it out and all the wiring looks fine. What next?
Aureliametal is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2014, 10:10 AM   #2
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,142
Thanked 778 Times in 608 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

Check for codes in the PCM......

How is tranny fluid? Level, smell, color?
Tech II is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2014, 12:42 PM   #3
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Aureliametal is on a distinguished road
Default

No check engine lights. Fluid was a little low, so I added some lucas. Color is a little burnt but not super bad. Its not slipping at all and no clunking into gear.
Aureliametal is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2014, 03:39 PM   #4
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,142
Thanked 778 Times in 608 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

Well, I would still check for codes.....especially the the ones for shift A and B solenoids....
Tech II is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2014, 08:14 PM   #5
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Aureliametal is on a distinguished road
Default

No codes...Im thinking it is an electrical problem. The fuel pump was not getting power, so I pulled the carpet to see if there was any water under there. When I pulled the carpet the fuel pump started getting power and it worked fine for 2 days. I have not touched anything since I parked it where it is and now the fuel pump is not getting power again. The fuse is good, and the relay is good.
Aureliametal is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2014, 09:29 PM   #6
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Aureliametal is on a distinguished road
Default

Disregard the part about the fuel pump. It was a loose connection....
Aureliametal is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2014, 02:00 PM   #7
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Aureliametal is on a distinguished road
Default

Still not shifting though...
Aureliametal is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2014, 01:01 AM   #8
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 407
Thanked 18 Times in 14 Posts
Kimberly will become famous soon enoughKimberly will become famous soon enough
Default

I would look at testing the shift solenoids. I am not sure I can post links but you can do searches here and on the net for how to check shift solenoids.
Kimberly is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2014, 12:12 PM   #9
Senior Member

Certified GM nut
 
Tech II's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Worcester, Ma.
Posts: 2,142
Thanked 778 Times in 608 Posts
Tech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond reputeTech II has a reputation beyond repute
Default

Is your speedometer working?

From a dead stop, if you lay into the throttle, does it bog down, rpms top off at 3K rpms and not shift?

From a dead stop, if you very lightly accelerate and slowly get up to speed, will it shift into second?

Does the car "feel" like it is starting off in first or second?

Or, put it in manual 1....slowly accelerate to 20 mph, then manually shift to manual 2...does it shift?

Last edited by Tech II; 04-27-2014 at 12:14 PM.
Tech II is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2014, 09:27 PM   #10
Junior Member
Posts like a Ricer Type-R
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Aureliametal is on a distinguished road
Default

Speedo is working. From dead stop, Punch the throttle and it jumps right out no problem. Accelerates great! It will redline if I let it. Does not shift even accelerating slowly. Definitely starts off in first gear. Does not shift manually at all, under hard acceleration or light. But, if I get up to 15 or 20 mph and let off the gas the rpm'* drop down like its going to shift but it still doesn't, like it drops into neutral when you let off the gas.
Aureliametal is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94 buick park ave. wont shift into o.d. zildjian Buick 17 06-08-2015 07:44 PM
New here! 2004 Buick Park Ave wont start. Aureliametal Buick 7 04-16-2014 10:58 PM
2001 park ave takes a while to shift w1zk1dd Buick 27 06-16-2011 12:28 AM
99 park ave wipers wont go into park position goldfinger22 Buick 15 05-08-2009 10:07 PM
99 Park Ave has hard shift sometimes goldfinger22 1992-1999 2 02-24-2008 10:26 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:38 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.