Service Stability System - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Bonneville GXP/ Northstar Powered Cars Discuss your Bonneville GXP and/or any other Northstar powered Olds or Cadillac... Including the 3.5L Twin Cam V6 (Short Star ) 4.0L and 4.6L Northstar V8's. Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-10-2011, 08:59 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: Sterling Heights, MIchigan
Posts: 52
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BonneGXP05 is on a distinguished road
Unhappy Service Stability System

Hey Fellow GXP'ers. I have had a few wierd things happen within the last couple months and was hoping that someone else has experianced this too so I can have something to go on. On numerous occasions when it'* been really cold, my Service Stability System will come on which apparently also disables the anti-lock brakes. It'* happened a few times and after the car sits in the garage for the night, the problem seems to go away since hte lights don't stay on. I've had this happen on my SSEi and it was a sensor on the rack. It'* strange that it only happens when it'* really cold out. Anyone experaince this?? The lights are all off now and have been since it'* been a little warmer (above freezing). Any thoughts are appreciated.
BonneGXP05 is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2011, 09:01 PM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
sawgunner's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Dover, NH
Posts: 7,122
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sawgunner is on a distinguished road
Default

i did just before i parted out my car. mine turned out to be moisture in one of the wheel speed sensor plugs. unplugged it took a hair dryer to it and plugged back in worked fine after that
sawgunner is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2011, 10:28 PM   #3
Administratus Emeritus
Certified Car Nut
 
GXP Venom's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Purgatory, Pennsylvania
Posts: 16,538
Thanked 7 Times in 4 Posts
GXP Venom is on a distinguished road
Default

We have had some WSS issues here as Gunner mentioned. Smearing a little dielectric grease or even vasoline on each end before plugging them back together will help keep further water out. The plug is just in a bad place for moisture.
GXP Venom is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2011, 11:32 PM   #4
Senior Member
True Car Nut
 
SAMzGXP's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Fort crack homie
Posts: 2,894
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
SAMzGXP is on a distinguished road
Default

mine did the same thing about 5 times since i got it, i scanned it and it said "excessive wheel vibration" or wheel spinning i cant remember.

3 times winter, 2 times in summer.. last time was well over 8 montsh ago since i last saw it
SAMzGXP is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2011, 11:12 AM   #5
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: Sterling Heights, MIchigan
Posts: 52
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BonneGXP05 is on a distinguished road
Default

Thanks for all the replies. I did replace the wheel hubs and didn't apply any dilectric grease. Since the connections are always exposed to water, snow etc, I'll get some grease, dry them out and apply it this week. Hopefully this will eliminate the problem for good. Thanks again for the tips!
BonneGXP05 is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2011, 04:56 PM   #6
Senior Member
True Car Nut
 
SAMzGXP's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Fort crack homie
Posts: 2,894
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
SAMzGXP is on a distinguished road
Default

sounds great! please let us know if it works for you
SAMzGXP is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2011, 08:39 PM   #7
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: Sterling Heights, MIchigan
Posts: 52
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BonneGXP05 is on a distinguished road
Talking No More SSS light.

I took the advise of many on this thread and it fixed my problem. The Service Stability System light came on again one day as it was snowing. I was on line with OnStar and had the advisor run a diagnostic on the car while I was driving home. The code that was coming up was C1225, left side wheel sensor. I went to the local O'Rileys and bought some dilectric grease and applied it to both hub connectors. I replaced them but didn't have the grease when I reinstalled them. Forgot all about it until the SSS light came on. The dilectric grease worked great and no more light!! Thanks guys for all the help and advice.
BonneGXP05 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2011, 12:52 AM   #8
Junior Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
454ss is on a distinguished road
Default

This happens to mine every time it rains or when I wash the car. Sounds like a moisture problem for sure. Is there a way to have an OBD code tell you which wheen is the offending one?
454ss is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2011, 02:27 AM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
SAMzGXP's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Fort crack homie
Posts: 2,894
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
SAMzGXP is on a distinguished road
Default

i think if you scan while its on it might tell you which side triggered it, but not sure if you can use just a normal OBDII scanner
SAMzGXP is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2011, 02:32 AM   #10
Junior Member
Posts like a V-Tak
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
454ss is on a distinguished road
Default

I dont have an actuall acanner, I use the Torque app on my phone with a bluetooth OBD2 adaptor. It reads codes but it isnt as good as one of the good shop scanners obviously. If the plugs are fairly easy to get too, I can just put some grease on each one as a preventative measure.
454ss is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Service Stability System blackssei 2000-2005 4 10-06-2004 02:26 PM
surging while I am driving. Service stability track system Jrios 2000-2005 7 07-28-2004 02:34 AM
Service Stability System?? TrueWildMan 2000-2005 7 07-25-2004 08:08 PM
Service Stability System iRocco 2000-2005 12 01-22-2004 04:17 AM
Service Stability System iRocco General GM Chat 0 09-03-2003 11:40 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:24 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.