wattage nd clipping - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


Audio (and aftermarket electronics) This is your place for alarms, remote starters, to brag about your system, exaggerate your db levels, or simply ask questions for stock or aftermarket audio. No Flames! (except from roasted amps)

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-08-2010, 12:26 PM   #1
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
jason5983's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: kentucky
Posts: 83
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jason5983 is on a distinguished road
Default wattage nd clipping

ok i have an alpine type r 12 and a type r 10 i have an infinity refrence 611a mono block amplifier the specs on the amp say 676 watts rms at 2 ohms but my subs will hold at least 400 a piece rms and when i turn my amps gain up halfway the clip light starts flashing bassboost is all the way down and no bass on my head unit will i blow my subs if i turn it more or should i back down
jason5983 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 12:35 PM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
xtremerevolution's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: New Lenox, IL
Posts: 2,478
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
xtremerevolution is on a distinguished road
Default

That sub amp is definitely not powerful enough for those two subs. Its only good enough to run one of your subs, so take your pick. I run a 900W @ 2 ohms monoblock in the Bonneville with my R12.

What impedance do you have those two subs wired to?
xtremerevolution is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 01:01 PM   #3
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
jason5983's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: kentucky
Posts: 83
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jason5983 is on a distinguished road
Default

2 ohms both
jason5983 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 01:03 PM   #4
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
jason5983's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: kentucky
Posts: 83
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jason5983 is on a distinguished road
Default

just dont understand why the clip light flashes
jason5983 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 01:22 PM   #5
Senior Member
True Car Nut
 
xtremerevolution's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: New Lenox, IL
Posts: 2,478
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
xtremerevolution is on a distinguished road
Default

So you have them wired to either 4 ohms, which will run the amp at ~450W, or 1 ohm. The amp is not rated as 1 ohm stable.

Either way, your amp isn't powerful enough to run both subs.
xtremerevolution is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 01:32 PM   #6
Senior Member
True Car Nut
 
raptor660's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Eaton Rapids MI
Posts: 2,964
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
raptor660 is on a distinguished road
Default

Your light is flashing do to an impedance problem. Like Extreme mentioned. Ur amp is a two channel correct? and ur Type R is a DVC? there u go. Leave ur 10" sub out of the equation. Two subs does not double your dB compared to one sub. I have a 12" Type R also
raptor660 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 01:38 PM   #7
Senior Member
True Car Nut
 
raptor660's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Eaton Rapids MI
Posts: 2,964
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
raptor660 is on a distinguished road
Default

I just reread ur thread.. Ur amp is a 1 channel. and ur sub is a dual 2 ohm.
single sub hookup
http://a248.e.akamai.net/pix.crutchf...2-ohm_mono.jpg

Or if ur hell bent on 2 subs 2 sub hookup
http://a248.e.akamai.net/pix.crutchf...2-ohm_mono.jpg
raptor660 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 01:39 PM   #8
Senior Member
True Car Nut
 
raptor660's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Eaton Rapids MI
Posts: 2,964
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
raptor660 is on a distinguished road
Default

X2 ur amp doesn't have the oomph
raptor660 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 01:40 PM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
xtremerevolution's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: New Lenox, IL
Posts: 2,478
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
xtremerevolution is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by raptor660 View Post
X2 ur amp doesn't have the oomph
Yep. That amp barely has enough power for *one* Alpine Type-R sub.
xtremerevolution is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 01:45 PM   #10
Senior Member
True Car Nut
 
raptor660's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Eaton Rapids MI
Posts: 2,964
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
raptor660 is on a distinguished road
Default

And if im not mistaken Infinity rates their amps at 15v like sony, Lanzar, ect. So ur not actually pushing 676w rms. Brands like PPI, Kicker, ect rat their stuff at 12v. So when u actually put it in your car, your amp is putting out close to what they say
raptor660 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I've got amp clipping (i think)... alec_b Audio (and aftermarket electronics) 7 02-20-2006 03:29 AM
Clipping dog claws J Wikoff Lounge 21 12-30-2005 09:01 PM
Amplifier "clipping"? What does this mean? Tonioseven Audio (and aftermarket electronics) 4 05-17-2004 02:22 PM
Whats the wattage for the stock HI, LOW, and fog lights? Sasage General GM Chat 4 06-19-2003 01:11 AM
94 sse radio and wattage rwe62382 Audio (and aftermarket electronics) 6 03-31-2003 01:34 AM


Tags
clipping

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:23 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.