Service Stability System - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Closed Thread
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-07-2005, 07:25 PM   #1
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: East Texas
Posts: 242
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Ivory03 is on a distinguished road
Default Service Stability System

Changed oil this past weekend by putting the car up on ramps. Today, wife drives the car and the "Service Stability System" came on. On the return trip, it was off. Am I seeing another warranty issue coming, or have y'all seen this after doing some kind of maneuver such as putting your Bonny on ramps?

Pat
Ivory03 is offline  
Old 06-07-2005, 07:32 PM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Oct 2002
Location: Groton, CT _NEBF 05, 06, 07_
Posts: 2,703
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
markwb is on a distinguished road
Default Re: Service Stability System

Quote:
Originally Posted by Ivory03
or have y'all seen this after doing some kind of maneuver such as putting your Bonny on ramps?

Pat
Pat, I've never heard of any problems with ramps & the Stabilitrak System. The only thing that would be remotely associated with Stabilitrak would be the front wheel speed sensors I think, not completely sure. I'll look in the FSM when I get the chance. Extremely busy tonight.
markwb is offline  
Old 06-07-2005, 07:57 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Custom88 is on a distinguished road
Default

it sounds like a wheel speed sensor wire came loose like another member has mentioned.
Custom88 is offline  
Old 06-07-2005, 08:15 PM   #4
Senior Member
Posts like a Turbo
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: East Texas
Posts: 242
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Ivory03 is on a distinguished road
Default

I am glad it didn't stay on, but I was sure thinking back to the oil change all day, what I could have done. I remember when the oil filter came down, it splashed a couple drops of oil towards the Right Front wheel. HOPEFULLY, it was a fluke.. I don't want to have to do warranty work. Pat
Ivory03 is offline  
Old 06-08-2005, 09:01 PM   #5
Senior Member
Posts like a Camaro
 
Join Date: Apr 2005
Location: montreal, Canada
Posts: 1,108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
mike_peperni is on a distinguished road
Default

nope,i dont think this is a speed sensor, i get this code alert "service stability system"

i got my car to the dealer and its a sensor behind steering wheel, (steering wheel positioning sensor) the sensor that detect the position of the steering,

and when alert come on, the electronic steering system is disabled.


the sensor is 78$ canadian + 1 hour labour.

hope this help

and for the speed sensor(in wheels) its the "ABS" light that will come on..
i know it because it happen to me

(note..: the steering will still run good, its just the electronic thing disabled, i run with mine
disabled like 6 month)

i got practically all available problem relative to bonnie on my car.

BUT.. i still love her, she never feel that good.. now! (everything repaired)
mike_peperni is offline  
Old 06-08-2005, 10:24 PM   #6
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Oct 2002
Location: Groton, CT _NEBF 05, 06, 07_
Posts: 2,703
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
markwb is on a distinguished road
Default

Yeah Mike, I think your on the money with the steering wheel position sensor. I just haven't looked at the Stabilitrak system lately. Good call & possibility.
markwb is offline  
Old 06-08-2005, 10:41 PM   #7
Senior Member
Posts like a Camaro
 
Join Date: Apr 2005
Location: montreal, Canada
Posts: 1,108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
mike_peperni is on a distinguished road
Default

mark, if all the problems i got with my bonne can help other owners, i will be happy

...and whats up with your bumpers? got news? (sorry if i change topics)
mike_peperni is offline  
Old 06-08-2005, 11:17 PM   #8
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2003
Location: Westerville, Ohio 2000 Black SSEi
Posts: 6,127
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rogue is on a distinguished road
Default

As stated above, this is typically a WSS going bad or a hub which has the WSS installed. The WSS are located in all 4 wheel hubs and disconnecting just one will cause this to trip. There is also the sensor in the steering column but that is less likely to be the cause.
Rogue is offline  
Old 06-09-2005, 07:15 PM   #9
Senior Member
Posts like a Camaro
 
Join Date: Apr 2005
Location: montreal, Canada
Posts: 1,108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
mike_peperni is on a distinguished road
Default

its strange, i got a plug for the wss that come corroded(exact word?) + bearing gone bad

and the "ABS" light was on.(i got 2 bearing changed since i got the car -with the sensor- , always ABS light come on)

im not trying to tell you are not right but wondering if they made the right diagnostic?!


may be you can get both?


my car run well now tought.
mike_peperni is offline  
Old 06-13-2005, 02:58 PM   #10
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Feb 2003
Location: SE Virginia
Posts: 235
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Auburn is on a distinguished road
Default

This sounds to me like a wheel hub/ sensor on its way out. I hope not! I've repalced three of them on my car.
Auburn is offline  
 
 
Closed Thread

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Service Stability System blackssei 2000-2005 4 10-06-2004 02:26 PM
surging while I am driving. Service stability track system Jrios 2000-2005 7 07-28-2004 02:34 AM
Service Stability System?? TrueWildMan 2000-2005 7 07-25-2004 08:08 PM
Service Stability System iRocco 2000-2005 12 01-22-2004 04:17 AM
Service Stability System iRocco General GM Chat 0 09-03-2003 11:40 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:12 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.