Problems with start and idle. - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-27-2008, 02:27 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Raintrain34 is on a distinguished road
Default Problems with start and idle.

My car has just over 80,000 miles on it. Just recently, when I would start it, the RPMs would drop to about 200 then go up to 1300, then back down to 400 then up 1100, then it would settle in at a regular idle of 800-900 rpm. Or, it would be difficult to start. Even more recently, on one occassion, the rpm'* dropped while waiting at a stop light. Can someone help me out with this? My friend has been telling me to come to this site for years, so I figured I'd finally give it a shot.
Raintrain34 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2008, 11:45 AM   #2
jdq
Senior Member
Posts like a Corvette
 
Join Date: Nov 2005
Location: Hamilton, Ontario , Canada
Posts: 1,201
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jdq is on a distinguished road
Default

Is your SES light on to retrieve a code.My car would stall if it went below 400rpm.Could be vacuum leak.When was last time you changed plugs and wires.Also could try cleaning IAC and throttle body and EGR.When mine did this it was the maf sensor but it would pull a code.
jdq is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2008, 08:07 PM   #3
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jun 2003
Location: Purgatory
Posts: 6,313
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
PontiacDad is on a distinguished road
Default

When was your last tune up including plugs?
Could be a vacum leak from the stalling?
As stated is there a service engine soon light on?
PontiacDad is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2008, 08:34 PM   #4
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Feb 2004
Location: CT
Posts: 2,099
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
SSEBONNE4EVA is on a distinguished road
Default idle

There are many causes of you problem some of which include, vacuum leaks, water in the fuel, a faulty TPS, for starters. Clogged injectors are also possible.

get it scanned for codes and see if anything comes up.
SSEBONNE4EVA is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2008, 11:16 PM   #5
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Mar 2007
Location: Yuma, AZ.
Posts: 1,936
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
GXP_Vince is on a distinguished road
Default

We will hit it up this week Matt and check it out.
GXP_Vince is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2008, 06:03 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Raintrain34 is on a distinguished road
Default Thanks

Just wanted to say thanks to everyone for the quick response. We'll run through the suggestions and figure it out...FYI, no service engine light came on...scanned it anyway because a scanner was nearby...thanks.
Raintrain34 is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2008, 10:32 AM   #7
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jun 2003
Location: Purgatory
Posts: 6,313
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
PontiacDad is on a distinguished road
Default

Things like Maf, cam sensor, crank sensor will usually throw a code.
Vacum leak or minor mis fires, water in fuel, no code unless you leave it to long.
PontiacDad is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2008, 06:16 PM   #8
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Mar 2007
Location: Yuma, AZ.
Posts: 1,936
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
GXP_Vince is on a distinguished road
Default

So we did basic things for about an hour one night. We cleaned the TB somewhat, we seafoamed it, and change his air filter not really much more didnt help either but needed to be done nonetheless, this weekend I am taking the 95 sc "SE" and his 01 SE to the shop on base so we can work on Them. We will be doing the basic tune-up stuff to his(he has dex cool in it also) and doing alot on my 95 to get it rolling better. BTW started back up without a problem last night after 2 months of sitting.
GXP_Vince is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 05:54 PM   #9
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Mar 2007
Location: Yuma, AZ.
Posts: 1,936
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
GXP_Vince is on a distinguished road
Default

Okay so his Service engine soon light came on scanned it and it said engine was running to lean. Where do we start?

o2sensor?
GXP_Vince is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 07:25 PM   #10
Senior Member
Posts like a Northstar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Maumee, OH
Posts: 529
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
slick94prix is on a distinguished road
Default

O2 would be a good culprit, but generally would say a bank is too lean. Knowing the bank may give you a better idea as to which O2 to replace.
slick94prix is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Low idle and chuging at Idle raptor660 1992-1999 13 09-14-2010 08:45 PM
1989 Bonneville SSE sudden clankin noise on start and idle binkster 1987-1991 7 06-08-2009 12:15 AM
rough idle and slight decreased power after warm start CJCroel 1992-1999 3 04-10-2008 09:56 PM
Problems, Problems, Problems... swartlkk 2000-2005 2 11-04-2005 08:57 PM
problems, problems, problems big_boss2010 1992-1999 15 04-25-2004 09:05 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:58 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.