Harsh shifting between speeds of 10 to 20 mph - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-06-2007, 09:03 PM   #1
Senior Member
Posts like a Northstar
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Dumfries, Virginia Member: #6887
Posts: 577
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
whitecrystal1 is on a distinguished road
Default Harsh shifting between speeds of 10 to 20 mph

I have been noticing a harsh shifting problem mostly driving in parking lots or in traffic. This happens when I take my foot off the throttle and reapply it. It doesn't matter for how long as long as the car is in motion going between 10 to 20 mph. If I try to reapply the throttle softly it feels like it surges or pluses back into gear. But if I reapply it hard it feels like it jambs back into gear. It does it every time within that speed range. No issue with it doing that at any other speeds.
whitecrystal1 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2007, 01:06 AM   #2
Senior Member
Posts like a Supercharger
 
Join Date: Feb 2006
Location: Muskego Wisconsin
Posts: 182
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Merrill'spontiac is on a distinguished road
Default

try changing the fluid and filter.
Merrill'spontiac is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2007, 01:13 AM   #3
Senior Member
Posts like a Northstar
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Dumfries, Virginia Member: #6887
Posts: 577
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
whitecrystal1 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Merrill'spontiac
try changing the fluid and filter.
With only having 21K on it?
whitecrystal1 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2007, 01:33 PM   #4
Senior Member
Posts like a Turbo
 
Join Date: Apr 2007
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 360
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
hawkjet is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by whitecrystal1
Quote:
Originally Posted by Merrill'spontiac
try changing the fluid and filter.
With only having 21K on it?
The mileage is only one factor in the changing of fluids. Time is also a factor. Your car is five years old and mine is six. I changed the fluid this weekend and noticed a difference. Plus, changing the fluid and filter is one of the least expensive things you can do to your transmission - and it may work. If it does, great. If it doesn't, it was low risk. Besides, your transmission fluid can NEVER be TOO clean.
hawkjet is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2007, 01:35 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
harofreak00 is on a distinguished road
Default

how is your front motor mount?
harofreak00 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2007, 03:53 PM   #6
Senior Member
Posts like a Northstar
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Dumfries, Virginia Member: #6887
Posts: 577
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
whitecrystal1 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by harofreak00
how is your front motor mount?
I'll have to check it. What am I looking for here, excessive movement when shifting from drive to reverse and or the red/pink stuff oozing out of it? Anything else to look for for a bad mount?
whitecrystal1 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2007, 03:55 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Purgatory
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
harofreak00 is on a distinguished road
Default

yes, just excessive engine movement.
harofreak00 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007, 05:57 PM   #8
Senior Member
Posts like a Northstar
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: Dumfries, Virginia Member: #6887
Posts: 577
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
whitecrystal1 is on a distinguished road
Default

Just an update to this, it was a front Transmission mount that was the cause.
Part # 25731375, mount # 4.081
whitecrystal1 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Harsh shifting Danthurs General GM Chat 1 10-16-2010 03:56 PM
Harsh Shifting RAF 2000-2005 1 07-28-2010 07:51 AM
Update: Harsh Trans Shifting Fixed with Shift Kit! Spl170s 2000-2005 4 02-18-2009 02:02 PM
Random Harsh Shifting (electronics related?) Hans 1992-1999 1 03-27-2007 11:32 AM
Harsh Shifting Tranny egladman 1992-1999 9 03-16-2004 10:29 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:18 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.