Car shuts off while driving - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-10-2009, 05:25 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bigfish87 is on a distinguished road
Default Car shuts off while driving

my 2002 bonneville shuts off while driving. I keep all power and it typically starts right back up. Sometimes it will sputter for a second or two before it shuts off. It always happens after the engine is hot and the car has been running for a while, also i noticed it happens mainly when i turn left. no service engine lights come on and the mass air flow sensor has been replaced. after that sensor was replaced it was fine for about three weeks. now it is shutting off while in motion every few days, just like it did before i had the mass air flow sensor replaced. Does anyone have any idea what the problem could be or has had similar problems. it has 100,000 miles on it so i figured i would start having problems, but this is one i cant seem to pin point and fix. Any help is appreciated.

*** Moved from Chat - Kevin ***
bigfish87 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2009, 05:27 PM   #2
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Check the battery cables. They might be corroded or loose.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 08:12 AM   #3
Junior Member
 
wolffpac2b's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Illinois
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wolffpac2b is on a distinguished road
Default

I am not a car expert, so please excuse if I am not saying this correctly. Mine was doing things similar to that, and it was the pulley for the super charge. It literally broke. And I could start it back up, but it would not stay running for long before it would shut down again. And I also kept all power. I have had to replace it twice now, both times within 6 months of each other. Knock on wood, the one I have now, has been on for over a year.
wolffpac2b is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 08:16 AM   #4
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Does the car seem to hiccup at all or show any other signs or symptoms?

Cables and corrosion is very common on the 92-99 body style, less common on the 00+ models.

Crank position sensor is possible, but can be a pain to diagnose because they either work or they don't and the occasional intermittant stall is tough to see with any equipment.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 09:47 AM   #5
Member
Posts like a V-Tak
 
GreenLantern's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Mass
Posts: 38
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
GreenLantern is on a distinguished road
Default

If it starts right up after stalling, could be plugged fuel filter or pump
Usually will cough or studder first
GreenLantern is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 11:30 AM   #6
Senior Member
Posts like a Northstar
 
Nobotada84's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Indianapolis, Indiana
Posts: 699
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Nobotada84 is on a distinguished road
Default

Im gonna Cosign what green lantern said. Sounds like your rides not getting a steady flow of fuel>
Nobotada84 is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 12:04 PM   #7
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

Filter/pump may make sense if the symptoms are right. A lack of power and stumbling would ususally be symptomatic of low fuel flow. Also misfires causing the check engine light to flash, DTC'* regarding lean bank 1 and things like that are some of the things I'd expect to see.

I was thinking it was a clear stall out of no where.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 12:09 PM   #8
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

The way I read it is the car just shuts down. Leads me away from fuel and towards electrical. Cables, crank sensor, intermittent ground.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 01:53 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bigfish87 is on a distinguished road
Default

First off thanks you everyone for your suggestions.... I checked all the connections and they are tight and no sign of corrosion. I thought it could be a fuel filter or pump as well but two mechanics lead me away from that after i told them the symptoms. last night on a 2 mile drive home it shut down at least 15 times while driving. i simply through it in nuetral start it back up, give it gas and it dies again. it drove absolutely fine the 20 minutes i drove it before all this happened. I did notice a very low idle level while this was going on when i was just coasting.... say between 500 and 600 RPMs. like i siad, it only does it when the engine is hot and this time it didnt matter whcih way i was turning, or even if i was going staright, i just couldnt keep it going, but i never lost electrical power. going to take it in to the shop right now and have them look at the crank sensor. I had a problem with my grand prix that had the same engine except the tac would stop working, it wouldnt make the whole car shut down. i will let you know what i find out. Also, no ses light comes on or anything... havent had any hidden cdes come up for the mechanic either.

Last edited by bigfish87; 05-11-2009 at 01:54 PM.
bigfish87 is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2009, 02:04 PM   #10
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

Do you have a VATs in the car? Wonder if it'* having problems and shutting down.
Danthurs is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine shuts off while driving without warning cmcmillan3366 Chevrolet 10 07-07-2014 07:34 AM
2001 lesabre shuts off while driving HELP Cosmo Buick 1 02-09-2013 09:32 AM
driving lights off while driving 99bonne Audio (and aftermarket electronics) 2 01-25-2008 02:30 AM
car dies while driving then wont start for a while..? help 88bonnsse 1987-1991 23 05-29-2007 10:30 PM
car shuts off while shifting gears ptrfair 2000-2005 9 05-05-2007 12:10 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:51 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.