ABS/Traction Control - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


2000-2005 Discuss your 2000-2005 Bonneville SE, SLE, and SSEi Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-12-2008, 09:04 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
marka-wc is on a distinguished road
Default ABS/Traction Control

I have an ABS light on in a 2001 SE. I had the code scanned and am getting a C1233 indicating wheel speed sensor open or short for right front wheel. I have visually inspected the wiring and found nothing. I have also replaced the right front hub. Light remains on and I get the same code. Does anyone have any suggestions on how to troubleshoot this problem? How do I check if I got a bad hub?
marka-wc is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2008, 11:32 AM   #2
Senior Member
Certified Car Nut
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 19,756
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1993 SLE is on a distinguished road
Default

also check inside the connectors for any corrosion, and the wiring to the ABS pump ( front left side of vheicle) for breaks in the wiring
1993 SLE is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2008, 12:04 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
marka-wc is on a distinguished road
Default

I have checked inside the connector at the hub and no corrosion. Pulled the connector at the control module and looks fine.

I am getting ready to start ohming the connections to the right front wheel to check for short/open.

Do the two wires from the wheel go directly to the control module connector?

Does anyone have the pinout for the connector at the control module?
marka-wc is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2008, 08:30 AM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
marka-wc is on a distinguished road
Default

It turns out that the wires to the abs sensor are made of a very fine stranded wire. The wires to the right front sensor had disintegrated (not sure whether due to vibration or moisture getting inside insulation. The connection between the sensor and control module were intermittent. I replaced the RF sensor wire using GM kit and abs is now working. Thanks for the help.
marka-wc is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ABS/Traction light on...but i still have ABS ptrfair 2000-2005 0 12-11-2007 08:33 PM
Stability Control System-ABS-Traction Control compyelc4 2000-2005 16 03-06-2007 11:03 PM
Traction Control and ABS DieselChris 1992-1999 6 12-18-2003 12:00 AM
ABS and TRACTION CONTROL light stays on kerker 1992-1999 11 05-13-2003 10:23 AM
ABS, traction control doesn't work 95 sse jeffreyeffrey 1992-1999 8 04-21-2003 05:14 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:46 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.