Starting issue - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-19-2006, 08:19 PM   #1
Senior Member
Certified Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default Starting issue

Recently, my 92 has developed a starting issue. Upon cold start, it will rev to 1500 or so, then rev down... and die if I don't give it a little gas. It won't try again, typically. I've just replaced the plugs and crank sensor for other issues. Those didn't seem to affect it at all. I've adjusted the AFC... no good. Multimetered the wires, all good there. Maybe my MSD coils? ICM? ... what do ya think?
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 08:21 PM   #2
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2006
Location: Granville, Ohio ~NEBF '07 Survivor~
Posts: 5,001
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
petraman is on a distinguished road
Default

I have the EXACT same problem, and I have a '92 ssei. I'm hoping a tune-up will do it.
petraman is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 08:21 PM   #3
PopaDopaDo
True Car Nut
 
popatim's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NY
Posts: 4,957
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
popatim is on a distinguished road
Default

did you clean/check the idle air controller?
popatim is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 08:23 PM   #4
Senior Member
Certified Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

I installed a clean TB (with fresh electronics) a couple months ago, so I'm leaning away from the IAC still.
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 08:59 PM   #5
Senior Member
Certified GM nut
 
Join Date: Oct 2005
Location: Western New York
Posts: 1,942
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Technical Ted is on a distinguished road
Default

I like to check coil resistance & the condition of the spark plugs. It'* free & can quickly eliminate most of the ignition problems. It bothered me that you heard a scraping noise after replacing the crank sensor. The sensor needs to be centered between the rings on the harmonic balancer. Check for vacuum leaks.
Technical Ted is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 09:20 PM   #6
Senior Member
Certified Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

I installed the plugs about 9 days ago. This problem exsisted before the new crank sensor and its behavior is unchanged.
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2006, 01:23 AM   #7
Senior Member
Certified Car Nut
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 12,432
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
J Wikoff is on a distinguished road
Default

bump
J Wikoff is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2006, 01:39 AM   #8
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2005
Location: _Phoenix, AZ_ _WCBF '05, '06, '07 Survivor_ ____NEBF '07 Remnant___
Posts: 3,448
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Echo SSEI is on a distinguished road
Default

Fuel pressure regulator, maybe?
Echo SSEI is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2006, 06:59 AM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Oct 2002
Location: Groton, CT _NEBF 05, 06, 07_
Posts: 2,703
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
markwb is on a distinguished road
Default

I would also tend to think this problem more on the side of being fuel related (fpr maybe). When idle down from 1500, how long is the time duration before stall?
markwb is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2006, 12:17 PM   #10
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2004
Location: Grand Rapids, Mi
Posts: 5,656
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Archon is on a distinguished road
Default

Was the MAF part of the new electronics with the throtle body replacement?
Archon is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
intermittent weird starting/not starting.... HELP!! jaye22 Everything Electrical & Electronic 15 04-14-2017 08:10 PM
starting/miss issue ( now code 43) sse1990 General GM Chat 28 09-30-2005 08:39 PM
Starting issue on 96 SE Burdmann99 1992-1999 9 06-21-2005 11:30 AM
Starting Issue 91BonnBonn 1987-1991 3 03-03-2005 11:20 AM
93 SE eratic starting issue vital49 1992-1999 8 02-03-2004 12:11 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:52 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.