Runs then slows then stalls - Page 4 - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-13-2009, 01:44 PM   #31
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
RobertS is on a distinguished road
Default

Can these problems be caused by The TPS sensor-I hear lots of air by filter, or could it be mass air control?or the CPS camshaft sensor, does those sensors allow engine to run with out cutting off due to hot temps - We live in florida today will be about 95 which means the hot car is very hot,
i've read past posts about you guys suggesting sensors due to heat-hot motors can you write back today about thoughts, going to check spark again, be sure to read past posts to get my full problems
RobertS is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2009, 03:08 PM   #32
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
RobertS is on a distinguished road
Default

I went out to check spark,pulled off front-middle plug, daughter cranked over ,got alot of spark ,shocked me also, if that one sparks do I need to check all 6?
RobertS is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2009, 03:15 PM   #33
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
RobertS is on a distinguished road
Default

I put plug back-in started, had to rev to 2500 rpms to keep idle,
plugs were white on the tip,i think some oil was by threads (engine) but not WET!
ran for 3 mins then stalled then went to start unable to crank over need to put on charger,Yes battery is 3 months old
RobertS is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2009, 12:25 AM   #34
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
RobertS is on a distinguished road
Default

Dan, went out tonite to check things very hot today about 100' too hot to work on car much, I checked TPC passsed test, going up and down, checked coils, .5 consistent on both sides, read again what i did today, i also charged battery and started motor ran for 3 mins at 2500+ rpms and then ran for another 7-8 mins at idle then stalled and could not fire back up, how do feel about the crank or camshaft sensors? I bought a multimeter at Lowes $17.00 really nice on sale ($21.95),
thanks for your helpful insight just running out of suggestions,I read another thread about a 4 hr. project with crank sensor is that my next step, no one I know has a clue about this problem,
just Me and these computer comments from you guys
RobertS is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2009, 12:27 AM   #35
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
RobertS is on a distinguished road
Default

going to try the MAP sensor test tomorrow kinda confusing to me , I did get a MAP PO108 sensor code last Sunday,
RobertS is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2009, 10:17 AM   #36
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

It could be a MAP sensor, but I hate throwing parts at a problem. I will say a MAP code is not one I've seen come up for no reason. The last MAP I saw go out caused the car to not shift right, idle bad, no power.
Danthurs is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2009, 02:13 PM   #37
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
RobertS is on a distinguished road
Default

Today i charged up battery, peplaced old ing.coil/ also old ing. module, I pulled out MAP sensor cleaned and replaced will put new one if i have too. cleaned PCV free from oil,put back together. I started up car ran for 2-3 mins keep hearing air under air filter, so I pulled off filter and housing ,left off, started up again, ran for a while felt good about driving, so I drove about 2-3 miles around the neighborhood ran ok you can hear the air intake humming, the biggest problem was the original problem while driving put your foot into gas pedal ,not much responce,feels like if you keep in a certain position will continue to run and move, but as you increase the pedal it seems to bog down and slow responce and wants to stall,never did stall
but did feel like it was running at full power-runs like its on 4-5 cylinders but while idling in park if I throttle up to 2500-3000 rpms and not much of a miss,
While in park in the driveway runs good at 2500+ rpms then at idle you can hear a slight miss,
not major , I have a person that is a Saturn mechanic I will try to call today
any suggetions?
RobertS is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2009, 02:16 PM   #38
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
RobertS is on a distinguished road
Default

Am I correct to call the sensor on left side of OHC the Map sensor,
write me back soon
RobertS is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2009, 10:34 PM   #39
Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
RobertS is on a distinguished road
Default

did you have any suggestion?is this the correct sensor,
What is the difference between MAP ----MAF same simularities?
RobertS is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2009, 10:41 PM   #40
Retired Senior Admin

Expert Gearhead
 
Danthurs's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Sheboygan Wisconsin
Posts: 29,661
Thanks: 0
Thanked 16 Times in 13 Posts
Danthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to allDanthurs is a name known to all
Default

No similarity'*.

MAF, Mass Air flow. Tells the PCM how much air is entering the throttle body.
MAP, manifold absolute pressure Tells the PCM what the current air pressure is to adjust the calculations used to set the Air Fuel ratio

The MAF is located on the top of the throttle body, the MAP is located above the rear valve cover.
Danthurs is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Runs like a charm.....Then Stalls....No Spark.....No Fire 94cutty Oldsmobile 15 08-17-2013 05:47 AM
Buick 3800 barely runs on cold start...then runs fine racer42 General GM Chat 3 03-04-2011 01:13 AM
A/C Problems - Cold then HOT then Cold then Hot!!!!! nick s 1992-1999 13 04-22-2006 11:40 AM
1990 Bonneville SE, intermittently stalls, runs rough BREWSKI1 1987-1991 11 02-13-2005 12:49 PM
A/C FAN SLOWS DOWN rd 1992-1999 8 09-01-2003 08:06 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:56 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.