ONE CYLINDER DISSAPEARING WHEN WET - GM Forum - Buick, Cadillac, Chev, Olds, GMC & Pontiac chat


1992-1999 Series I L27 (1992-1994 SE,SLE, SSE) & Series II L36 (1995-1999 SE, SSE, SLE) and common problems for the Series I and II L67 (all supercharged models 92-99) Including Olds 88's, Olds LSS's and Buick Lesabres Please use General Chat for non-mechanical issues, and Performance and Brainstorming for improvements.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-29-2006, 02:58 PM   #1
LT
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
LT is on a distinguished road
Default ONE CYLINDER DISSAPEARING WHEN WET

Hy all again,

Funny thing is hapening, when wet, after the rain (car is outside parked) I feel the 1 cylinger is not firing until engine warms up. Even once when it did warm up I was driving was raining cats and dogs, suddenly 1 cyl dissapeared, I couldnt go faster then 100km/hr then it came back again.
Then once I gave he motor some revs and even it was dry weather some wibration appeared as 1 cyl was kinda protesting. Later t came back to normal.

Somebody excperienced something like that.

Sparks plugs and wired has been changed 55k kilometers ago.

Regards
Would appreciate you sharing some experience.

LT BONIE
LT is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2006, 03:11 PM   #2
IKZ
Senior Member
Posts like a 4 Banger
 
Join Date: Mar 2006
Location: Maryland
Posts: 112
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
IKZ is on a distinguished road
Default

I'm not expert by far; but maybe the coil packs are malfunctioning whenever there is a certain amount of moisture or relative humidity in the air.

Wait for others to chime in....I promise they will at some point. They'll probably tell you to use a volt meter on the coil windings and to report the findings.

-IKZ
IKZ is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2006, 11:15 PM   #3
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: Jul 2004
Location: Grand Rapids, Mi
Posts: 5,656
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Archon is on a distinguished road
Default

A bad coil will take out two cylinders - but check them anyway. The procedure is in techinfo. Check the connections on the top of each coil for rust or corrosion. If you pull the coils, clean the connections well (including the screws) and dab some dielectric grease on them.

Check the routing of your wires to be certain that they haven't gotten too close to the manifold. As it appears to be a moisture problem, try a mist of water sprayed around the coils, and wires, in the dark and see if you notice any arcing.
Archon is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2006, 11:19 PM   #4
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

I expect this is either a plug wire or something else in the line. The plug, wire, coil and ICM are all suspect. Please look them all over and look for any cracks, burn marks etc.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2006, 05:36 PM   #5
LT
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
LT is on a distinguished road
Default code 102 that sais mass or volume curcuit low imput

Thank you, wires was the problem. Changed it and cylindes ar in place.

But the light is comming out and is on to check the engine.

Scanned it gives me code 102 that sais mass or volume curcuit low imput. Maybe somebody had same problem and could advise me?

Thank you, would like that light to go away and to improve fues efficiency a little as I can feel it is not as good as before.

by the way that check engine light comes and goes but when comes , comes for long time, and when goes just for a while.

Looking fwd to hear any solutions, replies.

Thaks.
LT is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2006, 12:16 AM   #6
LT
Junior Member
Posts like a V-Tak
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
LT is on a distinguished road
Default

In addition to the problem described above, today my engine shut down twice!
it also acts as roaring up in revs at some times, especially when you turn the engine on fresh.

Please help.
LT is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2006, 08:32 AM   #7
DINOSAURUS BOOSTUS

Expert Gearhead
 
BillBoost37's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Enfield, CT
Posts: 41,391
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of lightBillBoost37 is a glorious beacon of light
Default

The engine will idle higher when initially started.

Check over the coil pack for cylinder 1, swap it with another and see if your problem moves to the new cylinders.
BillBoost37 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2006, 01:04 PM   #8
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Are you sure thats not a code P0302?

And can we get a description of a code P0102?

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2006, 01:21 PM   #9
Senior Member
True Car Nut
 
Join Date: May 2005
Location: _Phoenix, AZ_ _WCBF '05, '06, '07 Survivor_ ____NEBF '07 Remnant___
Posts: 3,448
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Echo SSEI is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by jr's3800
And can we get a description of a code P0102?
From the 97 FSM'*:

P0102 - MAF Sensor Circuit Low Frequency

Normal operating range of MAF is 2000 Hertz at idle up to 10,000 Hertz at max. engine load.

P0102 will set if if the signal frequency from MAF sensor is lower than the possible range of a normally operating MAF sensor.

Conditions for setting P0102:

- Engine is running
- TP angle less than 50%
- System Voltage greater than 8 volts
- MAF signal frequency is less than 1200 Hertz
- Above conditions present for longer than 0.5 seconds + 400 3X reference periods (133 crankshaft revolutions).
Echo SSEI is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2006, 03:06 PM   #10
BANNED
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
banned3800 is on a distinguished road
Default

Sounds a lot like the MAF is failing

__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
banned3800 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
got the missing down to one cylinder 94cutlassvert Pontiac 14 10-09-2011 12:29 PM
Eagle One Wet Dry for Tires big_boss2010 Detailing & Appearance 5 05-10-2004 04:41 PM
Wet mat Dylansdad 1992-1999 2 08-23-2003 05:04 PM
Help?? Did something get wet? tonyg 1992-1999 3 07-17-2003 04:16 PM
Spark Plugs for the slightly modified and the Wet Nitrous salmanman Performance, Brainstorming & Tuning 2 04-07-2003 12:37 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:53 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.